x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Joi 21 mai 2009

Joi 21 mai 2009

de Ramona Vintila    |    21 Mai 2009   •   00:00

Ziua Constanţei - Este ziua 141 a anului - Au mai rămas 224 de zile

SOARELE
Răsare la 5:41
Apune la 20:44
LUNA
Răsare la 3:50
Apune la 18:38
LUNĂ NOUĂ
24 mai
PRIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN CREŞTERE)
31 mai
LUNĂ PLINĂ
7 iunie
ULTIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN DESCREŞTERE)
16 iunie


Proverbul zilei:
"Parcă-i aruncat din furcă"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


Sărbătoare creştină: Sfinţii Mari Împăraţi Constantin şi mama sa, Elena, întocmai cu Apostolii (Înjumătăţirea praznicului Cincizecimii)
Astăzi sunt sărbătoriţi Sfinţii Mari Împăraţi Constantin şi Elena. După ce Constantin a fost înştiinţat de lucrurile necinstite şi desfrânate pe care le făcea în Roma Maxenţiu, tânărul a pornit război împotriva împăratului roman, persecutor al creştinilor.

Constantin înfrânge duşmanul şi în 313 se încoronează împărat al Imperiului Roman de Apus. După sfatul maicii sale, Elena, dă în acelaşi an "Edictul de la Milan" prin care creştinii căpătau libertatea credinţei. Lui Constantin i s-a poruncit de la Dumnezeu să zidească o cetate în Bizanţ, pe care a numit-o cu numele său - Constantinopol.

 

S-a întâmplat azi
ÎN ROMÂNIA
1821 - Complot al căpeteniilor eteriste, în urma căruia Tudor Vladimirescu, învinuit de "legături ascunse cu turcii", este ridicat din tabăra de la Goleşti de Iordache Olimpiotul şi predat lui Alexandru Ipsilanti;
1964 - A murit Tudor Vianu, poet, estetician şi filosof, membru al Academiei Române; a fost director general al Comisiei Naţionale pentru UNESCO, director general al Bibliotecii Academiei Române, director al Teatrului Naţional din Bucureşti (n. 1897).

ÎN LUME
1932 - Amelia Earhart a devenit prima femeie pilot care a traversat singură Atlanticul;
1956 - Prima bombă cu hidrogen detonată din aer a explodat deasupra Oceanului Pacific.

NĂSCUŢI LA 21 MAI
1855 - Constantin Dobrogeanu-Gherea, critic literar (m. 1920);
1944 - Mary Robinson, înalt Comisar ONU pentru Drepturile Omului (fost preşedinte al Republicii Irlanda).

 

Click istoric
Mâine se împlinesc 52 de ani de la moartea poetului George Bacovia.
Pe numele său adevărat George Vasiliu, s-a născut la Bacău în 1881, oraş de care rămâne strâns legat. În 1903 absolvă liceul din Bacău şi scrie poezia "Liceu", ca răspuns la un chestionar adresat de minister absolvenţilor din acel an.

Se înscrie apoi la Facultatea de Drept din Bucureşti şi citeşte în una din şedinţele salonului literar al lui Macedonski poezia "Plumb", care produce o puternică impresie. În 1925 devine director al revistei Ateneul cultural şi primeşte premiul pentru poezie al Societăţii Scriitorilor Români. În 1928 se însoară cu Agatha Grigorescu şi se stabileşte la Bucureşti. În 1956 publică volumul "Poezii".

 

Credinţe populare, tradiţii, semne
În ziua de 21 mai, la celebrarea Sfinţilor Constantin şi Elena, în calendarul popular este o sărbătoare dedicată păsărilor de pădure, numită Constantin Graur sau Constandinu Puilor. Se spune că, în această zi, păsările de pădure, după ce li s-a dezlegat glasul la Vlasie, s-au împerecheat şi şi-au construit cuiburile la Dragobete (24 februarie), îşi învaţă puii să zboare.

Pentru preîntâmpinarea pagubelor aduse holdelor şi strugurilor de către păsările cerului, în special de grauri, mulţi podgoreni nu lucrau în zilele dedicate păsărilor.

   Profesor Ion Ghinoiu

 

"Încă o zi infectă..."
21 MAI 1898
"O duminică pustie, în care spiritul în picaj încearcă în zadar să aterizeze în vis sau în gând; timpul se scurge încet şi la fel, fără să poată hrăni inima torturată de plictis"
(C.-F. Ramuz)

"Încă o zi infectă..." sau "365 de motive de a nu te ridica din pat", Pierre Enckell/ Ed. Art

×
Subiecte în articol: calendar constantin