x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Joi 22 ianuarie 2009

Joi 22 ianuarie 2009

de Ramona Vintila    |    22 Ian 2009   •   00:00

Este ziua 22 a anului - Au mai rămas 343 de zile



Soarele

Răsare la 7:44

Apune la 17:11

Luna


Răsare la 5:08

Apune la 13:24

Lună nouă

26 ianuarie

Primul pătrar (Luna în creştere)

3 februarie

Lună plină

9 februarie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)

16 februarie

Proverbul zilei:


“Ca un trup fără suflet”

“Proverbele Românilor”, Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

Sărbătoare creştină:Sfântul apostol Timotei


Sfântul apostol Timotei, prăznuit astăzi, era din cetatea Listra. S-a făcut ucenic al apostolului Pavel, scriitor şi propovăduitor al dumnezeieştii Evanghelii. Timotei i-a avut dascăli pe Pavel şi pe Evanghelistul Ioan de care se alipise. Pe când fericitul Timotei cârmuia cu credinţă Episcopia Efesenilor, închinătorii la idoli, ţinând o sărbătoare a lor, în Efes, au ieşit pe străzi cu idolii în braţe, cântând, purtând măşti, gonind ca nişte tâlhari pe bărbaţi şi pe femei, şi omorând mulţi oameni din popor. Pentru aceasta, episcopul Timotei i-a dojenit şi i-a îndemnat să se ferească de astfel de fapte urâte. Însă ei, năvălind asupra lui, l-au omorât.

Credinţe populare, tradiţii, semen


În calendarul popular apar perioade în care căsătoriile şi naşterile înregistrează anumite vârfuri de creştere. Ritmul calendaristic al nunţilor şi naşterilor este imprimat de factorii biologici şi social-culturali. Zilele săptămânii favorabile căsătoriei sunt duminica şi joia. Miercurea, o femeie văduvă şi stingheră, era nefastă pentru vreo acţiune matrimonială, iar sâmbăta şi marţea au fiecare câte “trei ceasuri rele”. Interdicţiile erau întărite prin zicale precum: “Toate pe dos şi nunta marţea”. Căsătoria, instituţie controlată eficient de biserică, şi relaţiile conjugale erau interzise în zilele de post ale săptămânii, în posturile de peste an şi, din motive lesne de înţeles, în perioada ospeţelor cu mâncare şi băutură din belşug. (Profesor Ion Ghinoiu)

S-a întâmplat azi


În România


1862 – Formarea primului guvern unitar al României în frunte cu Barbu Catargiu;

1934 – Întrunirea de la Zagreb a Consiliului permanent al Micii Înţelegeri, la care Titulescu, Benes şi Jeftic discută, printre altele, problema restabilirii relaţiilor diplomatice cu URSS;

1948 – Vizita oficială în Ungaria a unei delegaţii guvernamentale condusă de dr Petru Groza. Semnarea Tratatului de prietenie, colaborare şi asistenţă mutuală între România şi Ungaria pe o perioadă de 20 de ani.

În lume


1930 – Semnarea, la Haga, a Tratatului judiciar, de arbitraj şi de conciliaţiune româno-polonez;

1941 – Al doilea război mondial: Marea Britanie a capturat oraşul libanez Tobruk de la forţele naziste.

Născuţi la 22 ianuarie


1561 – Sir Francis Bacon, filosof (m. 1626);

1907 – Valeria Sadoveanu, scriitoare (m. 1985).

Click istoric


Astăzi se împlinesc 108 ani de la moartea Reginei Victoria a Marii Britanii. A fost regina Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei din 1837 până în 1901, împărăteasa Indiei din 1877 până în 1901 şi stăpâna celor 28 de colonii britanice. A avut cea mai lungă domnie a unui monarh britanic, 63 de ani, şi a fost ultimul monarh al Casei de Hanovra. Perioada de avânt economic şi cultural din a doua jumătate a secolului al XIX-lea este cunoscută sub numele de “epoca victoriană”. În timpul domniei sale, Marea Britanie a atins apogeul puterii maritime şi coloniale. La începutul anului 1901, clopotele catedralei Saint-Paul străpung cerul Londrei cu glasurile lor de jale. Regina a încetat din viaţă şi este înmormântată la Windsor.

×
Subiecte în articol: calendar