x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Joi 23 august

Joi 23 august

de Ramona Vintila    |    23 Aug 2007   •   00:00

Este ziua 235 a anului

Au mai rămas 130 de zile

Este ziua 235 a anului

Au mai rămas 130 de zile

Soarele

Răsare la 6:27

Apune la 20:09

Luna

Răsare la 17:15

Apune la 00:22

Lună plină 28 august

Ultimul pătrar (Luna in descreştere) 4 septembrie

Lună nouă 11 septembrie

Primul pătrar (Luna in creştere) 19 septembrie

Fecioară (23 august - 22 septembrie)

Proverbul zilei: "Meşterul se cunoaşte la lucru"

"Proverbele Romănilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

Sărbătoare creştină

Sfăntul Mucenic Lup a trăit in timpul impărăţiei lui Aurelian. Era rob, dar asta nu-l impiedica să-i defăimeze pe zeii păgănilor.

De aceea, păgănii s-au pornit impotriva lui. In tot acest timp, sfăntul le propovăduia cuvăntul lui Dumnezeu. Puterea lui Dumnezeu nu-i lăsa pe păgăni să se apropie de el. Văzănd acestea, soldaţii au inceput să tragă cu arcurile, insă nu reuşeau să il nimerească. Pentru că Sfăntul Lup dorea să nu rămănă nebotezat, s-a rugat Domnului pentru a infăptui o minune. Din senin a inceput să plouă şi sfăntul a primit taina botezului. După ce s-a simţit impăcat, sfăntul s-a predat şi a fost dus la judecată. I s-a tăiat capul nu inainte de a i se propune schimbarea credinţei.

Calendar creştin-ortodox

Sf. Mucenic Lup; Odovania Praznicului Adormirii Maicii Domnului

Calendar romano-catolic

Sf. Roza de Lima, fecioară

Calendar greco-catolic

Sf. Lup, mucenic; Sf. Irineu, mucenic; Incheierea Sărbătoririi Adormirii Maicii Domnului

Psalmul 6 al lui David

Doamne, nu cu mănia Ta să mă mustri pe mine, nici cu urgia Ta să mă cerţi. Miluieşte-mă, Doamne, că neputincios sunt; vindecă-mă, Doamne, că s-au tulburat oasele mele. Şi sufletul meu s-a tulburat foarte şi Tu, Doamne, pănă cănd? Intoarce-Te, Doamne; izbăveşte sufletul meu, măntuieşte-mă, pentru mila Ta. Că nu este intru moarte cel care Te pomeneşte pe Tine. Şi in iad cine Te va lăuda pe Tine? Ostenit-am intru suspinul meu, spăla-voi in fiecare noapte patul meu, cu lacrimile mele aşternutul meu voi uda. Depărtaţi-vă de la mine toţi cei care lucraţi fărădelegea, că a auzit Domnul glasul plăngerii mele. Auzit-a Domnul cererea mea, Domnul rugăciunea mea a primit. Amin!

S-a intămplat azi

Â

In Romănia

1938 - Se incheie la Bled Acordul romăno-ungaro-iugoslav, care cuprinde o declaraţie reciprocă de neagresiune şi o alta cu privire la hotărărea guvernului romăn şi a celui ungar de a lua măsuri administrative necesare pentru a suprima toate dificultăţile susceptibile de a impiedica dezvoltarea relaţiilor amicale dintre cele două ţări;

1946 - Scrisoare adresată de Iuliu Maniu lui I. V. Stalin, in care se arată că guvernul Groza "aplică metode fasciste de represiune impotriva adversarilor săi politici", cerăndu-i să intervină pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor democratice şi pentru asigurarea "indeplinirii loiale a condiţiilor armistiţiului şi a hotărărilor de la Moscova";

1956 - Inaugurarea Bibliotecii Centrale de Stat (azi Biblioteca Naţională); primul director: Angela Popescu-Brediceni.

In lume

1927 - La Boston au fost executaţi anarhiştii italieni Sacco şi Vanzetti, in ciuda protestelor internaţionale;

1939 - La Moscova, in prezenţa lui Stalin a fost semnat Pactul Ribbentrop-Molotov.

Născuţi la 23 august

1930 - Michel Rocard, fost prim-ministru al Franţei;

1948 - Andrei Pleşu, scriitor, eseist şi om politic.

Click istoric

La 23 august 1944, Regele Mihai il destituie din funcţia de conducător al statului pe mareşalul Antonescu şi ordonă arestarea lui. La ora 20:20 se transmite la radio Proclamaţia Regelui, care anunţă ruptura de Germania şi noua orientare politică a ţării.

In audienţa acordată ministrului Germaniei la Bucureşti, Manfred von Killinger, suveranul ii declară că, dacă trupele germane nu vor deschide ostilităţile, ele se vor putea retrage in linişte din ţară. "Actul de la 23 august a fost opera colectivă a tuturor membrilor oligarhiei tradiţionale, a monarhiei şi a aparatului de stat, toţi luptănd să-şi salveze poziţiile avute timp de secole." (C.W. Forester)

Credinţe populare, tradiţii, semne In credinţele populare, Soarele, personificare a astrului zilei, se trezeşte ca orice gospodar dimineaţa şi se odihneşte noaptea. El are trăsături şi calităţi umane: "Soarele dimineaţa, cănd se scoală, e copil de şapte ani şi căt umblă toată ziua şi vede răutăţile ce se fac pe lume, pănă seara capătă o barbă albă, pănă la brău. Mă-sa il scaldă in lapte dulce şi iar se face copil"; "Soarele e om. Acolo, in mare, are soţie. Soarele e cu aripi de foc. Aripile lui sunt aşa rotunde că vin laolaltă, de se pare rotund, dar in mijloc este om cu cruce in spate"; "Soarele e flăcău, e curat şi neumblat in păcate; pe dănsul tare l-a vrut Luna şi ea tot se băga in sufletul lui şi-l iubea. Atunci Soarele i-a zis: «Nu destul ard eu lumea? Dar incă dacă m-aş insura şi aş avea copii, ce ar mai fi din oameni? Ar arde lumea cu totul, ar trebui să se prăpădească norodul"» şi altele. Soarele, care intinereşte dimineaţa, cănd se scoală, şi imbătrăneşte seara, cănd se culcă, moare şi renaşte la Crăciun şi la Anul Nou. Atunci, la solstiţiul de iarnă este mic ca ziua, creşte apoi şi devine suficient de puternic la echinocţiul de primăvară, cănd ziua este egală cu noaptea, ajunge in plenitudinea forţelor la solstiţiul de vară, cănd ziua devine cea mai mare din an. După solstiţiul de vară, puterea Soarelui şi mărimea zilei scad neincetat, ajung in poziţie de echilibru la echinocţiul de toamnă şi apoi sunt depăşite de forţele intunericului şi ale nopţii. (Profesor Ion Ghinoiu)

×
Subiecte în articol: calendar august soarele