x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Joi 24 iunie 2004

Joi 24 iunie 2004

24 Iun 2004   •   00:00

Este a 176-a zi a anului.
Au mai ramas 190 zile

PROVERBUL ZILEI:

"Gaina nu poate cu doua
Cu pui si cu oua"
- se zice celor lacomi de avere

"Proverbele Romanilor", Iuliu A. Zanne, vol. I, Editura Scara, Asociatia Romana pentru Cultura si Ortodoxie, Bucuresti

Soarele
  • rasare la 05:34
  • apune la 20:53

    Luna
  • Luna plina - 2 iulie
  • Primul patrar - 25 iunie

    CALENDAR CRESTIN-ORTODOX

  • Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul (Sanzienele - Dragaica);
  • Sf. Niceta de Remesiana;
  • Aducerea moastelor Sf. Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava (Dezlegare la peste)

    CALENDAR ROMANO-CATOLIC

  • Nasterea S Ioan Botezatorul

    CALENDAR GRECO-CATOLIC

  • Nasterea S Ioan Botezatorul (Sanzienele)

    Zodia Rac (22 iunie - 21 iulie)

    SARBATOARE CRESTINA

    Astazi, biserica ortodoxa praznuieste Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul. Este numit si "Inaintemergatorul", pentru ca a anuntat venirea lui Iisus Hristos. Cand Maica Domnului a venit in vizita la vara sa Elisabeta, pruncul Ioan a saltat in pantecele mamei sale, umplandu-se de Duhul Sfant. Cand regele Irod a ordonat uciderea pruncilor din tinutul Bethleemului, Elisabeta si pruncul Ioan s-au refugiat in munti, iar Zaharia a fost ucis, deoarece nu a dezvaluit locul unde se ascundeau cei doi. Ramas orfan de la varsta de 3 ani, Ioan a fost crescut in pustiu de ingeri. La maturitate si-a inceput misiunea, indemnand oamenii la pocainta, botezand cu apa si anuntand venirea Mantuitorului.

    S-A INTAMPLAT AZI

    In Romania:

  • 1927 - A fost creata organizatia Legiunea Arhanghelului Mihail, devenita, in 1930, Garda de Fier, iar in 1935, partidul Totul pentru tara
  • 1947 - Guvernul Statelor Unite ale Americii, la 24.06.1947, iar guvernul Marii Britanii, la 25.06.1947, au trimis guvernului Petru Groza note in care isi exprimau ingrijorarea fata de "arestarea arbitrara, fara mandat de arestare sau acuzare, a sute de membri ai opozitiei, cat si a altora, care nu fac parte din partidele opozitioniste"
  • 1948 - Blocada Berlinului; reforma monetara, ce urma sa introduca o singura moneda pentru cele trei zone occidentale de ocupa_ie, a provocat blocada totala asupra Berlinului de Vest de catre sovietici, care au intrerupt complet comunicatiile cu zona occidentala pe uscat si pe apa

    In lume:

  • 1901 - Prima expozitie de pictura a spaniolului Pablo Picasso, la Paris
  • 2004 - Sarbatoarea nationala a Republicii Malta

    NASCUTI PE 24 iunie

  • 1400 - S-a nascut Johann Gutenberg, inventatorul tiparului cu litere mobile din metal (m. 3.02.1468)
  • 1700 - S-a nascut Ioan Inochentie Micu, episcop, militant pentru drepturile romanilor ardeleni (m. 22.09.1768)
  • 1947 - S-a nascut Dinu Flamand, poet si critic literar, traducator (volume de poezie: "Viata de proba", "Migra_ia pietrelor")
  • 1959 - S-a nascut actrita de teatru si film Tania Filip

    CLICK ISTORIC

    Se implinesc azi 604 ani de la nasterea lui Johann Gutenberg. Johann a invatat de mic meseria de bijutier. Intre 1430 si 1444 locuieste la Strasbourg, unde incepe sa lucreze la mareata sa inventie, tiparul cu litere mobile din metal. In paralel ii ajuta pe bijutierii Strasbourgului, Dritzehen si Andreas Heiliman, in arta taierii pietrelor pretioase si, conform unui contract incheiat pe 5 ani cu acestia, se angajeaza sa ii invete alte procese tehnologice utile in domeniu. Dupa moartea lui Dritzehen, fratii acestuia il dau in judecata pentru ca ar fi luat o suma de bani inainte "de a trece la fapte". In dosarul procesului se mentioneaza despre un fel de presa, un instrument misterios format din 4 piese protejate de doua brate.

    La 17 ianuarie 1465 a fost ridicat la rangul de nobil la curtea arhiepiscopului Adolf de Mainz. A murit in 1468 si a fost incinerat in biserica franciscana din Mainz. In momentul decesului, Gutenberg se afla in posesia unor "forme, litere, instrumente care permiteau munca de tiparire".

    Credinte populare, traditii, semne

    Sarbatoarea religioasa a Sfantului Ioan Botezatorul prilejuieste celebrarea Sanzaienelor sau a Dragaicei. Sub acest nume, folclorul romanesc desemneaza niste fapturi fantastice, frumoase, dar nemilostive, care bantuie prin ogoare, lunci si campuri. In aceasta noapte cu virtuti magice exista un anume moment in care toate stihiile stau in cumpana. Un moment de liniste in care se realizeaza un contact intre lumea noastra si "lumea cealalta". In aceasta clipa, pentru cativa se pot deschide "portile cerului". Se crede ca Sanzaienele incing hore ametitoare, iar plantele culese pentru leac in aceste momente sunt mai eficiente. Folosind practici divinatorii, tinerii isi afla viitorul, aruncand coronite alcatuite din flori galbene de sanzaiene pe coamele caselor. In functie de felul in care acestea se anina de acoperis sau cad, ei pot sa afle ce le rezerva destinul. Se spune, de asemenea, ca animalele se strang si stau la sfat. Cine le pandeste le poate intelege graiul si poate afla multe taine. In aceasta noapte, intre ceasurile 10 si 12 se spune ca apare floarea de feriga, alba si stralucitoare, care aduce celui ce o culege mare noroc. Duhuri nevazute pazesc cu strasnicie aceasta floare si iti trebuie mult curaj pentru a o dobandi dintr-o padure indepartata, unde nu se aude cantec de cocos. Exista de asemenea obiceiul unui scaldat ritual pentru pastrarea sanatatii. Locuri anume, ape din salbaticie sunt alese pentru acest lucru. Fetele, imbracate de sarbatoare isi aleg pe cea mai frumoasa dintre ele si o insotesc cu alai pe ogoare. Impodobite cu coronite de flori si spice, joaca hore pe camp si la intrarea in sate pentru a aduce belsug si a feri holdele de paguba. Tot astazi este zi de mare pelerinaj na_ional la moastele Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava. Sute de mii de credinciosi merg anual s" caute mangaiere si vindecare la moastele sfantului, aflate in vechea Catedrala metropolitana. Mari minuni, atestate documentar, s-au petrecut in anii 1622, 1783, 1898, 1960, 1964 si, in trei randuri, in 1969, multe altele r"manand necunoscute.
  • ×
    Subiecte în articol: calendar ioan