x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Joi 26 iulie 2007

Joi 26 iulie 2007

de Ramona Vintila    |    26 Iul 2007   •   00:00
Joi 26 iulie 2007
  • Este ziua 207 a anului
  • Au mai rămas 158 de zile

Soarele:

Răsare la 5:55

Apune la 20:48

Luna:

Răsare la 18:31

Apune la 1:43

Lună plină:

30 iulie

Ultimul pătrar(Luna in descreştere):

5 august

Lună nouă:

12 august

Primul pătrar(Luna in creştere):

20 august

Sărbătoare creştină

Sfăntul Ermolae a fost preot. Alături de Mucenicii Ermip şi Ermocrat, făcea parte din obştea creştinilor din Nicomidia, unde 20.000 de creştini au fost arşi de vii in biserică, din porunca impăratului Maximian Galeriu. Cei trei au reuşit să se ascundă de păgăni. In acest timp propovăduiau credinţa in Dumnezeu, printre invaţăcei aflăndu-se şi Sfăntul Pantelimon, doctorul, pe care Sfăntul Ermolae l-a creştinat, la porunca lui Dumnezeu. In momentul in care Sfăntul Pantelimon a fost prins de păgăni, a fost obligat să spună cine au fost creştinătorii lui. Ermolae, Ermip şi Ermocrat au fost prinşi şi judecaţi. Ei au mărturisit că sunt creştini şi au defăimat idolii păgăni. Din aceste motive li s-au tăiat capetele.

Calendar creştin-ortodox

Sf. Sfinţit Mucenic Ermolae; Sf. Muceniţă Paraschevi din Roma

Calendar romano-catolic

Sf. Ioachim şi Ana

Calendar greco-catolic

Sf. Ermolau, mucenic şi insoţitorii săi Ermip şi Ermocrat; Sf. Paraschiva, muceniţă

Ceasul al şaselea. Psalmul 53

Dumnezeule, intru numele Tău măntuieşte-mă şi intru puterea Ta mă judecă. Dumnezeule, auzi rugăciunea mea, ia aminte cuvintele gurii mele. Că străinii s-au ridicat impotriva mea şi au căutat sufletul meu şi n-au pus pe Dumnezeu inaintea lor. Că, iată, Dumnezeu ajută mie şi Domnul este sprijinitorul sufletului meu. Intoarce-vă cele rele vrăjmaşilor mei; cu adevărul Tău ii vei pierde pe ei. De bunăvoie voi jertfi Ţie; lăuda-voi numele Tău, Doamne, că este bun, că din tot necazul m-ai izbăvit şi spre vrăjmaşii mei a privit ochiul meu. Amin!

Proverbul zilei:

"Dar din darse face raiul"

"Proverbele Romănilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

S-a intămplat azi

In Romănia

1924 - Legea pentru invăţămăntul primar al statului şi a invăţămăntului normal primar (pregătirea personalului didactic al şcolilor primare). Potrivit legii, invăţămăntul primar cuprinde şapte clase in două cicluri: ciclul I sau elementar (clasele I-IV) şi ciclul II sau complementar (clasele V-VIII). Potrivit opiniei unora, Legea a avut urmări negative in ceea ce priveşte şcolarizarea naţionalităţilor;

1943 - M. Antonescu propune noului Ministru de Externe al

Italiei, Raffaello Guariglia, coordonarea acţiunilor in vederea ieşirii din război. Acesta se declară de acord (30 iulie), dar nu intreprinde nimic, guvernul italian fiind hotărăt să negocieze singur armistiţiul;

1953 - Inaugurarea Cinematografului "Infrăţirea intre popoare" şi a Teatrului in aer liber din cartierul Bucureştii Noi.

In lume

1945 - Partidul Laburist căştigă alegerile generale din Marea Britanie inlăturăndu-l de la putere pe Winston Churchill;

1948 - Andrè Marie devine primul ministru al Franţei;

1956 - Egipt: Naţionalizarea Canalului Suez.

Născuţi la 26 iulie

1943 - Mick Jagger, vocalist (The Rolling Stones);

1964 - Sandra Bullock, actriţă.

Click istoric

Astăzi se implinesc 132 de ani de la naşterea psihologului şi psihiatrului Carl Gustav Jung. A fost profesor la Facultatea de Medicină din Zürich şi medic-şef la clinica psihiatrică universitară Burhgolzli. In 1904 intemeiază, la Zürich, primul laborator de psihopatologie experimentală. Colaborează cu Freud, atras de cercetările acestuia legate de isterie şi vise. Ruptura de Freud, provocată de rigiditatea concepţiei acestuia, il va conduce la elaborarea unui sistem autonom de găndire, axat pe reintroducerea spiritului ca dimensiune fundamentală a fiinţei. Carl Gustav Jung a fost cel mai enigmatic şi controversat psiholog al secolului al XX-lea. A murit la 6 iunie 1961.

Credinţe populare, tradiţii, semne

Hora Săntiliei era un obicei prenupţial la miezul verii pastorale, cănd ciobani coborăţi de la stăne işi "băgau drăguţele in joc". Intrarea unei fete in joc in prezenţa obştii săteşti era un prag obligatoriu pentru ca aceasta să poată fi peţită in vederea căsătoriei. Fetele neintroduse in joc la Săntilie aveau să privească hora de pe margine, fără să intre in horă şi să poată juca incă un an. Cu o zi inainte de Hora Săntiliei ciobanii făceau cadou drăguţelor căte o furcă de tors crestată de ei cu dorul aprins in singurătatea şi liniştea munţilor (Zăbala, judeţul Covasna) sau căte o cocuţă de caş modelată in tipar de caş (Voineşti, judeţul Covasna) şi alte simboluri ale afecţiunii şi intenţiilor de căsătorie. In vremurile vechi, dansul avea semnificaţii rituale care vizau fecunditatea şi fertilitatea ogoarelor, căştigarea mijloacelor de trai prin practicarea diferitelor ocupaţii, rezolvarea unor raporturi intre vii şi morţi etc. Dintre acestea, cel mai bine s-au păstrat obiceiurile legate de ritul funerar, in special jocul dat de pomană in ţinuturile extracarpatice la 40 de zile de la inmormăntare. (Profesor Ion Ghinoiu)

×
Subiecte în articol: calendar