x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Joi 27 octombrie 2011

Joi 27 octombrie 2011

26 Oct 2011   •   21:00

Este ziua a 300-a a anului ● Au mai ramas 65 de zile

Soarele
Rasare la 7:45 ● Apune la 18:13

Luna
Rasare la 8:27 ● Apune la 18:21
● Primul patrar (Luna in crestere) 2 noiembrie ● Luna Plina 10 noiembrie ● Ultimul patrar (Luna in descrestere) 18 noiembrie ● Luna Noua 25 noiembrie

Sarbatoare crestina: Cuv. Dimitrie cel Nou, ale carui moaste sunt la Patriarhia Romana; Sf. Mc.Nestor
Cuviosul Parinte Dimitrie cel Nou a trait pe vremea evlaviosilor imparati bulgari, intr-un sat din Bulgaria ce se chema Basarabi. A fost pazitor de vite, apoi, vazand ca toate ale lumii sunt trecatoare, a iesit din satul acela, s-a dus intr-o pestera si s-a facut calugar la o manastire ce era inauntrul pesterii. Si-a dat sufletul in mainile Domnului, intrand in mijlocul a doua pietre. Mergand vestea in toate partile de aflarea trupului, a ajuns si la urechile domnitorului de la Bucuresti. Acesta a trimis preoti sa aduca moastele, dar ei n-au putut merge mai departe, si domnitorul a facut atunci o biserica la Basarabi, unde a si fost asezat Sfantul. Ulterior, moastele au fost asezate in Catedrala din Bucuresti.

Credinte populare, traditii, semne
Sfantul Dumitru cel Nou, divinitate invocata de multe femei pentru lecuirea bolilor, a preluat din calendarul ortodox numele si data de ce­lebrare ale Cuviosului Dimitrie cel Nou din Basarabi. El ar fi, dupa unele traditii muscelene, frate cu Samedru – zi importanta de soroc, de so­coteala, cand se rezolvau datoriile, chi­riile, imprumuturile si alte in­te­legeri. Era o zi de bilant si de noi in­voieli, care se incheiau cu alda­masuri si mare veselie. In credintele populare, Samedru este un om obisnuit, crescator de animale, care umbla adesea pe pamant insotit de Sangiorz. Ca personaj mitic, se metamorfo­zeaza pe timpul noptii in porc, straveche divinitate agrara. Samedru este asemuit si unui Fat-Frumos in unele traditii transil­vanene. (Pro­fesor Ion Ghinoiu)

Click istoric
Astazi se implinesc 101 de ani de la nasterea istoricului Alexandru Elian, membru al Academiei Romane. A studiat la Facultatea de Litere si Filosofie din Bucuresti, devenind doctor in litere si filosofie. A fost profesor de Paleografie la Scoala Superioara de Arhivistica, membru al Institutului de Studii si Cercetari Balcanice (1943-1947), profesor de Bizantinologie la Universitatea din Bucuresti (1948-1952) si la Institutul de Teologie (1956-1975). S-a aplecat asupra vietii si activitatii unor carturari precum Dosoftei, Antim Ivireanul, Demostene Russo, Nicolae Iorga, Iulian Stefanescu, fiind si autorul unor studii privitoare la Mihai Eminescu. S-a stins din viata in 1998.

S-a intamplat azi
In Romania
● 1872 – Incheierea, la Bucuresti, a Conventiei romano-austro-ungare pentru jonctiunea liniilor ferate austro-ungare si romane;
● 1914 – Din initiativa lui N. Fi­lipescu, S. Mandrescu si cu sprijinul lui Take Ionescu, B. Stefanescu Delavrancea s.a. se infiinteaza orga­nizatia "Actiunea Nationala", care in anii neutralitatii Romaniei se pronunta pentru intrarea imediata in razboi alaturi de Antanta.

In lume
● 1444 – Armata turca din Anatolia, sub comanda sultanului Murad al II-lea, a trecut Bosforul in Rumelia; armata otomana s-a indreptat apoi spre Varna;
● 1553 – La Geneva, sub dominatia lui Jean Calvin, teologul si medicul spaniol Miguel Servet este ars pe rug;
● 1978 – Prim-ministrului Israelului, Menachem Begin, si pre­se­dintelui Egiptului, Anwar el-Sadat, li s-a decernat Premiul Nobel pentru Pace.

Nascuti la 27 octombrie
● 1934 – Sanda Toma, actrita;
● 1936 – Dumitru Furdui, actor, scenarist (m. 1998).

×