x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Joi 28 august 2008

Joi 28 august 2008

28 Aug 2008   •   00:00

Este ziua 241 a anului - Au mai rămas 125 de zile



Este ziua 241 a anului

Au mai rămas 125 de zile

Soarele

Răsare la 6:34

Apune la 19:59

Luna

Răsare la 3:18

Apune la 18:47

Lună nouă

30 august

Primul pătrar (Luna în creştere)

7 septembrie

Lună plină


15 septembrie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)


22 septembrie

Calendar creştin-ortodox

Cuv. Moise Etiopianul; Sf. Mucenic Diomid; Sf. Ana Prorociţa, fiica lui Fanuel

Calendar romano-catolic

Sf. Augustin, episcop

Calendar greco-catolic

Sf. Moise Etiopianul, călugăr; Sf. Augustin, episcope

S-a întîmplat azi


În România


1944 – În legătură cu noua orientare politică, ziarul Pravda scria: “... Importanţa ieşirii României din Axă depăşeşte cadrul României. Presa străină are dreptate să spună că aceasta înseamnă prăbuşirea întregului sistem de apărare german din Balcani...”;
1950 – Notă de protest adresată de către doctor Petru Groza preşedintelui Consiliului de Securitate, Iakob Aleksandrovici, şi secretarului general al ONU, Trygve Halvdan Lie, împotriva intervenţiei SUA în Coreea, cerînd ONU întreprinderea de măsuri pentru rezolvarea paşnică a conflictului;

1974 – Semnarea, la Bucureşti, a Acordului între România şi ONU pentru înfiinţarea Centrului Demografic ONU-România, cu scopul promovării şi intensificării activităţii de formare a personalului şi a cercetării în domeniul demografiei în contextul interrelaţiei populaţie-dezvoltare. Centrul a fost inaugurat la 29 august; şi-a încetat activitatea în 1984.

În lume


1619 – Ferdinand al II-lea este ales împărat al Imperiului Roman.

Născuţi la 28 august


1749 – Johann Wolfgang von Goethe, scriitor (m. 1832);

1965 – Shania Twain, cîntăreaţă.

Click istoric

Astăzi se împlinesc 91 de ani de la moartea scriitorului Calistrat Hogaş. Se naşte la Tecuci, la 19 aprilie 1847, în familia preotului Gheorghe Dimitriu, cel pe care istoria literară îl va eterniza sub numele de Calistrat Hogaş. Urmează Academia Mihăileană, în generaţia lui A.D. Xenopol. După absolvirea liceului se înscrie la Facultatea de filozofie şi litere din Iaşi. Debutează cu poezia “Legenda lăcrămioarei”. În 1912, la Editura Viaţa Românească începe tipărirea primei ediţii a volumului “Pe drumuri de munte”. Tentativa nu se finalizează din cauza numeroaselor greşeli de tipar care trec neobservate corectorului. Se stinge din viaţă la Roman.

Credinţe populare, tradiţii, semen

Sînt situaţii în care noptierele maternităţilor devin în a treia noapte de la naştere, în complicitate cu o soră sanitară sau cu o simplă îngriji-toare, Masă a Ursitoarelor.

Pe teritoriul României masa rotundă a fost atestată ca altar, sub forma unei minuscule piese din lut ars la staţiunea arheologică de la Căscioarele (judeţul Giurgiu) datînd din mileniul IV înainte de Hristos. Pînă în vremurile recente masa cotidiană şi timpul petrecut în jurul mesei erau locuri sacre: copiii nu aveau voie să vorbească, pîinea era aşezată pe masă şi tăiată într-un anumit fel, primul dumicat de pîine era aruncat sub masă, pentru a sătura şi sufletele morţilor, mesenii începeau şi încheiau masa cu semnul crucii etc.

În jurul Mesei Tăcerii Brâncuşi a rînduit douăsprezece scaune simbolice, la distanţă egală unul de altul. Denumirea de scaun este o tehnică magică de a ascunde sacrul în spatele profanului; ceea ce numim scaune sînt clepsidre, cîte una pentru fiecare constelaţie zodiacală.

Ele împart Masa Tăcerii, precum cadranul solar de la Grădiştea Muncelului, în douăsprezece sectoare zodiacale de 60 de grade fiecare, vizitate anual de sistemul solar, inclusiv de planeta Pămînt. N-au ce căuta scaune în faţa altarului! Acolo oamenii aduc jertfe, se reculeg în picioare, în genunchi sau îl ocolesc ritual.

Profesor Ion Ghinoiu

×
Subiecte în articol: calendar