x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Joi 5 iulie 2007

Joi 5 iulie 2007

de Ramona Vintila    |    05 Iul 2007   •   00:00


Este ziua 186 a anului
Au mai rămas 179 de zile



Este ziua 186 a anului
Au mai rămas 179 de zile


Soarele  Â

Răsare la 5:37
Apune la 21:03


Luna

Răsare la 23:55
Apune la 10:49

• Ultimul pătrar (Luna in descreştere) - 7 iulie
• Lună nouă - 14 iulie
• Primul pătrar (Luna in creştere) - 22 iulie
• Lună plină - 30 iulie


Sărbătoare creştină

Cuviosul Atanasie era din Trapezunt şi a trăit pe vremea lui Nichifor Focas. A părăsit cetatea natală şi s-a dus la Mănăstirea Chiminan, aşezată pe un munte din Asia, fiind primit in răndul monahilor. Işi căştiga păinea ca scriitor de cărţi pentru trebuinţa oamenilor. S-a dus la Muntele Atonului, unde s-a incredinţat ca ucenic unui bătrăn pustnic şi s-a hotărăt să rămănă acolo, socotind să inalţe in acel loc o biserică. A cerut ajutorul impăratului Nichifor Focas. Acesta a zidit o biserică in cinstea Maicii lui Dumnezeu. Odată, Cuviosul Atanasie suindu-se pe schelă ca să incheie lucrul, s-a surpat bolta peste el şi peste alţi şase fraţi.


Rugăciune Inaintea Sfintei Impărtăşanii. Psalmul 22
Domnul mă va paşte şi nimic nu-mi va lipsi.La loc cu păşune, acolo m-a sălăşluit; la apa odihnei m-a hrănit. Sufletul meu l-a intors, povăţuitu-m-ă pe cărările dreptăţii, pentru numele Lui. Ca de voi şi umbla in mijlocul umbrei morţii, nu mă voi teme de rele; că Tu cu mine eşti. Toiagul Tău şi varga Ta, acestea m-au măngăiat. Gătit-ai masa inaintea mea, impotriva celor ce mă necăjesc; uns-ai cu untdelemn capul meu şi paharul Tău este adăpăndu-mă ca un puternic. Şi mila Ta mă va urma in toate zilele vieţii mele, ca să locuiesc in casa Domnului, intru lungime de zile. Amin!


• Calendar creştin-ortodox
Cuv. Atanasie de la Aton; Cuv. Lampadie; Cuv. Mucenic Ciprian

• Calendar romano-catolic
Sf. Anton M. Zaccaria; Sf. Filomena

• Calendar greco-catolic
Sf. Marta, mama Sf. Simeon Taumaturgul, călugăriţă; Sf. Atanasiu; Sf. Lampadiu Taumaturgul, călugăr


S-a intămplat azi

In Romănia

• 328 d.Hr. - Inaugurarea oficială a podului construit peste Dunăre, probabil de arhitectul romăn Theophilus Patricius,
intre Sucidava (Celei) şi Oescus
(Gigen - Bulgaria), reflectă importanţa dobăndită de ţinuturile nord-dunărene pentru Imperiu;
• 1915 - A doua Conferinţă socialistă interbalcanică la Bucureşti, cu participarea socialiştilor din Romănia, Bulgaria şi Grecia. Socialiştii sărbi n-au putut veni la Bucureşti, dar au aderat la hotărărea Conferinţei. Conferinţa adoptă Declaraţia de principii a muncitorimii social-democrate din Balcani in problema războiului şi a păcii şi Rezoluţia privind formele şi mijloacele de acţiune ale partidelor socialiste din Balcani impotriva războiului.


In lume

1413 - Lupta de la Çiamurlu (lăngă Sofia). Mehmed, un alt fiu al lui Baiazid, stăpănitor in Asia Mică, ii infrănge pe puţinii susţinători ai lui Musa, favoritul lui Mircea cel Bătrăn, rămănănd singur stăpănitor şi inscăunăndu-se la Edirne;
1962 - Algeria devine independentă faţă de Franţa.


Născuţi la 5 iulie

• 1911 - Georges Pompidou, fost preşedinte al Franţei (m. 1974);
• 1955 - Rodica Prisăcaru, actriţă.


Click istoric

La 5 iulie 1833 s-a stins din viaţă Joseph Nicéphore Niépce, cercetător şi fotograf. Este considerat primul cercetător care a reuşit să imprime imagini pe suporturi metalice, folosind in locul dălţii de gravat substanţe chimice şi camera obscură. In 1816, Nicéphore incepe cercetările pentru o idee care il chinuia de multă vreme: să obţină imaginea din spatele camerei obscure pe un suport permanent. A obţinut in luna mai prima imagine din natură, o vedere de la fereastra sa. Era un negativ şi imaginea a dispărut, pentru că, in lumina zilei, hărtia s-a făcut neagră. In 1826 a produs primul record după expunerea timp de opt ore a unei plăci acoperite cu bitum.


Credinţe populare, tradiţii, semne

Psihoterapia, fitoterapia, chinoterapia, meloterapia, balneoterapia sunt denumiri moderne ale unor tehnici străvechi de tămăduire a bolilor cu ajutorul plantelor de leac, trasului (masajului), apelor minerale şi altele. Multe din aceste tehnici empirice de vindecare a suferinţelor făceau parte din descăntec, confundat pe nedrept astăzi cu vrăjitoriile şi escrocheriile paranormalilor de tot felul. Descăntecul se baza pe terapia cuvăntului care se imbina de la caz la caz cu fito-, psiho-, chino- şi meloterapia. Bolile care trebuiau vindecate erau, in textele descăntecelor, personificări ale răului trimise de persoane rău iniţiate prin vrăjitorii, de duşmani prin blesteme şi injurături, de Dumnezeu, Maica Precesta, Sănta Vineri ca pedeapsă. Descăntecele au tezaurizat valoroase cunoştinţe şi observaţii despre producerea, manifestarea şi vindecarea empirică a bolilor. Femeile descăntătoare erau personalităţi puternice, capabile să provoace şi să stăpănească anumite procese psihice. Ele cunoşteau anatomia umană, plantele de leac şi, fireşte, tehnicile de vindecare sau de alinare a suferinţelor. Aşa-numitele păpuşi inţepate din lut, descoperite de arheologi in săpături şi de etnografi in cercetările lor pe teren, sunt argumente că in spaţiul carpato-ponto-danubian s-a folosit, printre altele, şi acupunctura. Ca orice fapt de folclor, descăntecele se transmiteau pe cale orală.
Profesor Ion Ghinoiu

×
Subiecte în articol: calendar