x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Joi, 8 ianuarie 2009

Joi, 8 ianuarie 2009

de Ramona Vintila    |    08 Ian 2009   •   00:00

Este ziua 8 a anului
Au mai rămas 357 de zile

Soarele:
Răsare la 7:51
Apune la 16:54
Luna:
Răsare la 13:42
Apune la 5:07
Lună plină:
12 ianuarie
Ultimul pătrar(Luna în descreştere):
19 ianuarie
Lună nouă:
27 ianuarie
Primul pătrar(Luna în creştere):
5 februarie

 

Proverbul zilei:

“Ochii văd, inima cere”
“Proverbele Românilor”, Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

 

Sărbătoare creştină:  Cuv. Gheorghe Hozevitul şi Emilian Mărt.;Cuv. Domnica

Astăzi, creştinii îl prăznuiesc pe Cuviosul Părinte Gheorghe Hozevitul. Acesta, părăsind patria şi neamul şi toată desfătarea lumească, a venit la Ierusalim să se închine la mormântul cel primitor de viaţă al Mântuitorului nostru Iisus Hristos. După ce a câştigat sfinţenie şi har a intrat în Mănăstirea zisă a lui Hozeva. Făcându-se monah şi trecând în rândul fraţilor, s-a arătat de la început în totul nebiruit în orice muncă şi aspră vieţuire. Uimea pe toţi şi îi îndemna să aibă dorinţa şi râvna răbdării celei mai presus de fire. Până la sfârşit n-a slăbit din înfrânare, aflând odihna ostenelilor şi durerilor sale celor multe prin mutarea către Domnul Cel mult dorit.
 

S-a întâmplat azi

ÎN ROMÂNIA
1892 – Are loc la Sibiu o conferinţă extraordinară a Partidului Naţional Român, care hotărăşte alcătuirea unui “Memorandum” către împăratul Franz Joseph I (cuprinzând o expunere a revendicărilor celor peste trei milioane de români din monarhia austro-ungară şi o critică sistematică a politicii naţionale intolerante a guvernului ungar). Dr Ioan Raţiu, legat de cercurile “tribuniştilor”, este ales preşedinte al partidului şi Gheorghe Pop de Băseşti, prim-vicepreşedinte. Conferinţa marchează un moment deosebit de important în istoria mişcării naţionale a românilor transilvăneni, punând capăt mai multor ani de şovăieli şi inaugurând o etapă susţinută pentru victoria revendicărilor româneşti.

ÎN LUME
1198 – Scaunul pontifical de la Vatican este ocupat de Papa Inocenţiu al III-lea.

NĂSCUŢI LA 8 IANUARIE
1954 – Lucian Vasiliu, scriitor;
1973 – Sean Paul, interpret.

 

Click istoric

Astăzi se împlinesc 136 de ani de la naşterea politicianului Iuliu Maniu.
S-a născut în judeţul Sălaj. Şi-a început cariera politică în cadrul Partidului Naţional Român din Transilvania, fiind cooptat la numai 24 de ani în Comitetul de conducere. Împreună cu personalităţi de primă mărime ale mişcării naţionale româneşti din Transilvania şi ale Partidului Naţional Român, Iuliu Maniu a participat hotărâtor la unirea Transilvaniei cu Vechiul Regat.
A fost preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc şi de trei ori prim-ministru al României între 1928 şi 1933.
A fost unul dintre cei mai importanţi oameni politici din perioada interbelică. A murit în 1953.

 

Credinţe populare, tradiţii, semne

Pentru cei ai satului românesc, astăzi este Ziua moaşei. Moaşa era o femeie pricepută, care ajuta femeia la naştere şi o îngrijea după acest eveniment. Legea nescrisă o obligă pe aceasta să îi facă vizite două săptămâni înainte şi după naştere lăuzei. Înainte de naştere, moaşa mută patul gravidei, încât aceasta să stea cu faţa la răsărit. Dacă nu existau femei bătrâne în casă, timp de o săptămână sau două, moaşa venea dimineaţa şi seara, aducând mâncare de pasăre pentru lăuză şi familia acesteia. După şapte zile, în semn de mulţumire, lăuza îi spăla mâinile moaşei şi îi dăruia acesteia o basma. Moaşa aducea un ulcior de apă luată dintr-un loc curat al râului. Înfăşa copilul timp de şase săptămâni.
Profesor Ion Ghinoiu

 

“Încă o zi infectă...”

8 IANUARIE 1978
“Ca şi ieri, în loc să mă trezesc devreme, am rămas în pat până târziu” (Gabriel Matzneff)
“Încă o zi infectă…” sau “365 de motive de a nu te ridica din pat”,Pierre Enckell/ Ed. Art

×
Subiecte în articol: calendar ianuarie