x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Jurnalul Naţional - 1994: Traian Băsescu este implicat direct în afacerile cu nave

Jurnalul Naţional - 1994: Traian Băsescu este implicat direct în afacerile cu nave

01 Iul 2012   •   17:10
Jurnalul Naţional - 1994: Traian Băsescu este implicat direct în afacerile cu nave
Traian Basescu este implicat direct in afacerile cu nave
Ca urmare a unor informatii conform carora Corpul de Control al primului-ministru ar fi transmis un material la Ministerul de Interne prin care Traian Basescu este implicat in modul cum ROMLINE SA a incheiat doua contracte cu firma KING SHIPPING MANAGEMENT am solicitat dlui Ion Moncescu date suplimentare. Va prezentam mai jos raspunsul dlui ministru-secretar de stat Ion Moncescu la intrebarea noastra: Despre ce contracte este vorba si care sunt prejudiciile aduse partii romane? (Nicolae CUNE)

"Societatea comerciala ROMLINE SA a incheiat contracte tip Bare-Boat pentru nava ferry-boat MANGALIA la 20.10.1990 si pentru navele RO/RO TUTOVA si TUZLA la 06.03.1991, cu firma americana KING SHIP-PING MANAGEMENT. Contractele incheiate nu sunt sub incidenta BIMCO (The Balti and International Maritime Council) si au un caracter indoielnic din punct de vedere al legalitatii, deoarece nu sunt inregistrate la sediul ROMLINE SA.Contractul pentru nava MANGALIA nu are semnaturi identificabile si nu poarta insemnele oficiale ale partilor contractante.
Conform acestor contracte, firma KING SHIPPING MANAGEMENT urma sa achite zilnic o chirie de 3,438$ pentru nava MANGALIA si de 2600 $ pentru fiecare din navele TUTOVA si TUZLA.

Inca din anul 1991, ROMLINE SA a aprobat reducerea acestor chirii la 900 $/zi si respectiv la 1500 $/zi, conducand la defavorizarea partii romane.

Chiar si in conditiile acestor reduceri, firma KING SHIPPING MANAGEMENT nu a achitat integral chiriile, inregistrindu-se in anul 1994, cu o datorie de 2.292.732,96 $, fata de ROMLINE SA.

In anul 1993, firma KING SHIPPING MANAGEMENT s-a declarat in incapacitate de plata, situatie in care ROMLINE SA a procedat la retragerea navelor din contractele incheiate cu aceasta firma.

La prejudiciile financiare inregistrate prin neplata chiriilor se dauga si starea tehnica precara a navelor MANGALIA si TUZLA, care sunt, practic, abandonate in Panama si respectiv SUA, cu afectiuni tehnice majore, a caror inlaturare presupune cheltuieli suplimentare din partea ROMLINE SA.

Schimbarea pavilionului la navele MANGALIA, TUTOVA si TUZLA a fost aprobata de subsecretarul de stat Traian BASESCU, in conditiile incalcarii Decretului nr. 443/1972, privind navigatia civila (neabrogat) care prevede la art. 13: "Navele sub pavilion roman pot fi transmise in proprietatea persoanelor juridice sau fizice straine, cu aprobarea Guvernului Romaniei, in cazul navelor proprietate de stat".

Prin schimbarea pavilionului la navele MANGALIA, TUTOVA si TUZLA, s-a dat posibilitatea ca ROMLINE SA sa infiinteze in Cipru trei societati in corespondenta cu aceste nave, a caror activitate economico-finaciara nu se afla in evidentele ROMLINE SA.

Speculand aceasta, firma KING SHIPPING MANAGEMENT a declarat in anul 1993 ca schimbarea pavilionului s-a facut folosind cele trei companii si deci contractele de navlosire s-au facut in numele acestora.

Pe fondul acestor afirmatii, firma se considera exonerata de la plata obligatiilor financiare pe care le are fata de ROMLINE SA.

In concluzie, aprobarea schimbarii pavilionului la cele trei nave a generat o serie de actiuni, care au determinat atat inregistrarea unor prejudicii financiare in contul ROMLINE SA, cat si dificultati majore in actiunea de recuperare pe cale juridica a sumelor datorate KINGSHIP-PING MANAGEMENT SUA.

Nota rezultata in urma controlului a fost transmisa la Inspectoratul General al Politiei, Fondul Proprietatii Private, Ministerul Transporturilor si ROMLINE SA.

Dupa cum observati, noi facem control numai pe baza de documente, care nu au culoare politica, concluzionam si stabilim masuri care sunt greu de atacat. Pe de alta parte, domnul Traian Basescu, aproape zilnic, face declaratii fulminate in presa despre situatia flotei maritime, stabileste vinovatii si penitenciarul unde le-a rezervat locuri, dar nu probeaza cu absolut nimic. E vorba de scenarii si ceata deasa. Cred, totusi, ca rezervarea locurilor nu este inutila."
--------------------------------------------------------


Se majoreaza tarifele la apa, energie electrica si salubritate
Directia Generala Finante Publice si Control Finaciar de stat a discutat ieri, la sediul Primariei Capitalei, cu Reprezentantii Departamentului Servicii Publice noile tarife ce vor fi suportate de bucuresteni pentru principalele servicii prestate de regiile subordinate Primariei: salubrizare, termoficare, alimentarea cu apa. Conform normelor stabilite prin sistemul pausal, fiecare bucurestean consuma 8,5 mc de apa pe zi. Conform unor calcule sumare, gigacaloria costa in prezent putin peste 16.000 de lei. Cetateanul de rand plateste totusi numai 9.000 de lei, restul fiind suportat prin conventie de la stat. Surse confidentiale au precizat ca Guvernul Romaniei pregateste o hotarare care sa ridice nivelul maxim suportat de cetatean la 12.5000 lei, reducand astfel efortul statului. Tariful pentru salubritate a fost practice stabilit dinainte de 296 lei pe luna de fiecare persoana.
---------------------------------------------------------

Un consumator fruntas a baut un litru de vodka "Saniuta" in 15 minute dupa care a murit
Un pariu stupid a pus capat zilelor, ieri, 18 mai, lui Stefan Donea, in varsta de 52 de ani, la intersectia strazilor 13 Septembrie si Antiaeriana, in fata unui local privat. Barbatul, impreuna cu alti consumatori, a pus un pariu neobisnuit: cine poate sa bea cat mai multa vodka "Saniuta" in 15 minute. "Campion absolut" a fost Stefan Donea, care a reusit sa dea pe gat un litru de vodka. Moartea a survenit dupa cateva minute, nu inainte de a intra in coma alcoolica de gradul IV.
----------------------------------------------------------

Bucatar la Casa Alba
Walter Scheib, 39 de ani, noul bucatar al Casei Albe, a fost ales de dna Hillary Rodham Clinton, tocmai pentru experienta sa in domeniul alimentatiei dietetice. Scheib a crescut in Bethesda, Maryland, si a obtinut o diploma in arta culinara prin absolvirea celui de-al doilea CIA-Culinary Institute of America (Institutul Culinar al Americii) cu sediul in Hyde Park, New York ­ in 1979.
Scheib a lucrat la Capitol Hilton din Washington (unde a cunoscut-o pe sotia sa, Jean, acum in varsta de 35 de ani, tot bucatareasa) si apoi in statiunea Boca Raton din Florida. Cu excelente referinte la activ, cariera sa a urmat o traiectorie ascendenta, devenind bucatar-sef in statiunea Greenbrier din Virginia de Est. Aici el a supervizat o echipa de 200 de persoane si a pregatit mese de regim. "Meniurile noastre usoare nu pot fi distinse de felurile normale", spune el. "Sunt gustoase. Doar ca au mai putina grasime." Scheib, care are doi fii, unul de 6 ani si celalat de 3, are doar un regret ­ acela ca mama sa, Jean, care a murit in luna martie la varsta de 67 de ani, n-a trait sa fie martora la numirea sa la Casa Alba. "Ea mi-a dat primul imbold catre aceasta cariera", declara el. "Ar fi fost grozav sa vada unde am ajuns." (Tommy STOICUT)

×
Subiecte în articol: 20 de ani intr-unul singur