x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Kirk Douglas are 96 de ani

Kirk Douglas are 96 de ani

de Rodica Mandache    |    10 Dec 2012   •   00:12
Kirk Douglas are 96 de ani
Sursa foto: FREDERIC J. BROWN/AFP

Actor de teatru şi film, născut în America, dar de origine rusă. Numele lui adevărat este Yassur Danielovitck Demsky. S-a născut la 9 decembrie 1916. Până în 1946 s-a exprimat prin teatru, a jucat intens teatru, dar a şi scris. Este licenţiat şi în filologie. Actor cu studii serioase: American Academy of Dramatic Arts.

După 1946 ajunge unul dintre actorii cei mai importanţi de la Hollywood şi multele sale călităţi i-au adus roluri minunate: Ulysse, Ultimul tren din Sun Hill, Discipolul Diavolului, Spartacus şi, mai ales, Van Gogh şi Aranjamentul lui Elia Kazan.

Un talent robust, un talent puternic, un fizic atletic, o inteligenţă a jocului şi multă originalitate, extrem de agil, născut parcă pentru roluri de erou. Un stil de joc spontan şi un dinamism sufletesc care te duce spre originile sale.
N-a luat niciodată Premiul Oscar, nici măcar pentru Van Gogh, dacă te gândeşti că nici Peter O’Toole pentru “ Noaptea generalilor” şi Anthony Quinn pentru “Zorba Grecul”, e într-o echipă selectă. E tatăl actorului Michael Douglas, care a avut mai mult succes în sistem.
Alte vremuri, altfel se aşază norocul.

Dar e important şi Premiul Oscar, deşi efemer. Unii actori consideră premiul drept realizarea supremă a vieţii lui. Greşit.

Nu-l pot uita pe Kirk Douglas în Ulysse, când călca strugurii cu picioarele şi striga ”Vin, vin pentru Polifern”; nu-i pot uită viclenia din ochi, când îmbăta ciclopul. Nu-i pot uita tragismul din ochi în Van Gogh şi dialogul lui cu Gauguin – Anthony Quinn.

Iar “Aranjamentul”, unul dintre cele mai importante filme care s-au făcut vreodată, film care a influenţat toţi marii regizori. Regizorul filmului, marele Elia Kazan, scrie despre Kirk Douglas:

“Kirk avea o reputaţie în meserie: aceea de a putea surmonta orice obstacol. El iradia invincibilul. Kirk mai era şi un om de mare inteligenţă. Pleca la întâlnirea cu rolul fără să ştie, dar când începea filmările şi cravata era a personajului.”

Kirk Douglas este actor, dar şi producător, unul dintre primii actori care au încercat să producă filme. El e cel care a cumpărat drepturile de autor de la ”Zbor deasupra unui cuib de cuci”, evident, vrând să joace rolul principal. Nu l-a jucat, dar fiul său Michael Douglas i-a dat lui Milos Foreman să facă filmul şi a câştigat Oscarul pentru producător.
A avut două căsătorii şi în total patru copii, câte doi din fiecare căsnicie.
În lista marilor actori-legendă de la Hollywood este pe locul 17. Oricum, este singurul în viaţă, ceilalţi ne-au părăsit. E ultimul din Hollywoodul de Aur.

A primit premiile Academiei şi Oscarul pentru întreaga activitate, pentru implicare, creativitate şi forţă morală în lumea filmului.

Dintre fii lui, doi sunt producători şi doi actori. Actorii sunt Michael Douglas, din prima căsătorie, şi Eric Douglas, din a doua căsătorie. Acesta din urmă a murit de supradoză.

Kirk Douglas a supravieţuit ca şi eroii săi, ca Ulise spre Ithaca, la tot felul de încercări. În februarie 1991 a scăpat cu viaţă dintr-un accident de elicopter foarte grav, când prăbuşirea acestuia a făcut două victime.

A supravieţuit şi infarctului din 1996, şi accidentului vascular care i-a atacat centrul vorbirii. Glumeşte mereu. Într-un an a fost coprezentator al Premiilor Oscar şi făcea un haz nebun de neputinţele sale. Şchiopăta, nu putea să articuleze, avea pareză pe partea dreaptă, dar râdea şi se distra mai tare decât toţi ceilalţi.

După accidentul de elicopter a avut o mare transformare spirituală.

Povestea vieţii sale implică şi una religioasă. Kirk Douglas este evreu. A crescut într-o comunitate foarte săracă. Văzându-i isteţimea şi energia, mai-marii comunităţii au socotit că trebuie să-l trimită la învăţătură să ajungă rabin. Kirk Douglas nu era deloc habotnic. S-a speriat de moarte de “Fiii Israelului” . Povesteşte în cartea sa autobiografică, dar mai ales în a doua carte – “Urcând muntele – căutarea mea spirituală” – că a depăşit greu această perioadă.

După ce a scăpat miraculos de moarte, a început să se întoarcă spre religia iudaică, căreia îi întorsese spatele: “Cu ani în urmă am vrut să uit că sunt evreu. E foarte greu să fii liber, şi eu asta am dorit toată viaţa. Dar cu avansarea în vârsta începi să gândeşti altfel. Am realizat că poţi să fii evreu şi fără să fii rabin”.

Dictonul după care se conduce Kirk Douglas acum este “Nu pierde spontaneitatea, curiozitatea şi încercarea de a fi plin de viaţă”. Are un blog. E cel mai bătrân blogger, are 96 de ani, şi până acum a fost foarte activ şi interesat de el.

×
Subiecte în articol: kirk douglas