x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Luni 12 ianuarie 2009

Luni 12 ianuarie 2009

de Ramona Vintila    |    12 Ian 2009   •   00:00

Este ziua 12 a anului
Au mai rămas 353 de zile



Soarele:
Răsare la 7:50
Apune la 16:58
Luna:
Răsare la 18:47
Apune la 8:45
Lună plină:
12 ianuarie
Ultimul pătrar(Luna în descreştere):
19 ianuarie
Lună nouă:
27 ianuarie
Primul pătrar(Luna în creştere):
5 februarie


Proverbul zilei:

"A lua pe cineva în picioare"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


Sărbătoare creştină: Sf. Mc. Tatiana diac şi Eutasia

Sfânta Muceniţă Tatiana a trăit pe timpul împărăţiei lui Alexandru. Tatăl ei a îndeplinit de trei ori dregătoria de consul, iar în timpul împăratului Alexandru Sever (222-235) a devenit şi diacon al Bisericii. Pentru că mărturisea pe Hristos, a fost dusă la împărat. Intrând împreună cu împăratul în templul idolilor, prin rugăciunea ei s-au zguduit şi au căzut jos idolii din templu. Pentru aceasta a fost supusă la felurite chinuri şi apoi i s-a tăiat capul. Acum, sfântul ei cap se află în Catedrala mitropolitană din Craiova, în aceeaşi raclă cu sfintele moaşte ale Sfântului ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului, şi ale Sfinţilor mucenici Serghie şi Vah.


S-a întâmplat azi

ÎN ROMÂNIA
1861 – Legea pentru înfiinţarea Curţii de Casaţie şi Justiţie (membrii acesteia sunt numiţi de Al. I. Cuza la 11 februarie 1862);
1878 – Trupele române ocupă localitatea Smârdan, punct important al sistemului de apărare a Vidinului;
1919 – Decret-lege privind organizarea Direcţiei Generale de Statistică;
1933 – Greve cu caracter politic şi economic la Fabrica textilă "Saturn", cu această ocazie participanţii recurg, pentru prima oară în România, la ocuparea fabricii.

ÎN LUME
1998 – 19 state membre ale Consiliului Europei, între care şi România, au semnat la Strasbourg Protocolul privind interzicerea clonării umane – primul text de drept internaţional constrângător elaborat în acest domeniu.

NĂSCUŢI LA 12 IANUARIE
1876 – Jack London, scriitor (m. 1916);
1939 – Rodica Tapalagă, actriţă.


Click istoric

Astăzi se împlinesc 33 de ani de la moartea scriitoarei britanice de romane poliţiste Agatha Christie. S-a născut la 15 septembrie 1890. Este cea mai cunoscută scriitoare de romane poliţiste din lume şi pe locul doi în topul celor mai bine vânduţi scriitori din toate timpurile, după William Shakespeare. A scris şi romane de dragoste sub pseudonimul Mary Westmacott. Cărţile sale s-au vândut în peste un miliard de exemplare în limba engleză şi încă în peste un miliard de exemplare în alte 45 de limbi străine. A publicat peste 80 de romane şi piese de teatru, majoritatea poliţiste, multe dintre acestea avându-i în prim plan pe celebrele personaje Hercule Poirot şi Miss Marple.


Credinţe populare, tradiţii, semne

Ca zeiţă, nu ca fenomen biologic, Moartea nu vine neanunţată. Solii ei prevestitori pot fi şi animalele domestice şi sălbatice, păsările de pradă şi de curte. De cele mai multe ori, acestea îşi transmit mesajul funest prin cântec. În legendele şi credinţele populare, urletele lupilor sunt asociate cu rugăciunile adresate de aceştia divinităţilor licomorfe: Sânpetrul de Iarnă (14 ianuarie), Filipul cel Mare (21 noiembrie) şi Sântandreiul (30 noiembrie). La fel procedează şi omul religios care înalţă cântări divinităţii adorate în biserică, templu, sinagogă şi moschee. Un frumos cântec oltenesc spune: Rămăsei cu cântecul/ Ca lupul cu urletul! Mesagerii zeului morţii Yamma din Panteonul indian – cucuveaua şi câinele – sunt aceiaşi cu ai Zeiţei Morţii din Panteonul românesc.
  • Profesor Ion Ghinoiu


"Încă o zi infectă..."

12 IANUARIE 1811
"Noapte tristă. Dimineaţă proastă" (E.T.A. Hoffmann)
"Încă o zi infectă…" sau "365 de motive de a nu te ridica din pat", Pierre Enckell/ Ed. Art

×
Subiecte în articol: calendar ianuarie