x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Luni 23 februarie 2009

Luni 23 februarie 2009

de Ramona Vintila    |    23 Feb 2009   •   00:00

Este ziua 54 a anului
Au mai rămas 311 de zile



SOARELE
Răsare la 7:03
Apune la 17:55
LUNA
Răsare la 6:13
Apune la 16:22
LUNĂ NOUĂ
25 februarie
PRIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN CREŞTERE)
4 martie
LUNĂ PLINĂ
11 martie
ULTIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN DESCREŞTERE)
18 martie

 

Proverbul zilei:

"A-i pune venin la inimă"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

 

Sărbătoare creştină: Sfântul Sfinţit Mucenic Policarp, episcopul Smirnei; Sf. Gorgonia

Sfântul Mucenic Policarp, Episcopul Smirnei, celebrat astăzi, a rămas orfan la o vârstă fragedă. După moartea mamei sale adoptive, Policarp a renunţat la toate bunurile sale şi a început o viaţă castă. A devenit episcop şi şi-a condus turma cu multă râvnă apostolică. Între anii 161 şi 180, împăratul Romei, Marcus Aurelius, a început o cruntă persecuţie împotriva creştinilor, iar păgânii au cerut judecătorului să fie căutat Sfântul Policarp, "ademenitorul întregii Asii".
El şi-a mărturisit cu hotărâre credinţa în Hristos şi a fost condamnat să fie ars de viu. Creştinii din Smirna au păstrat moaştele cu evlavie.

 

S-a întâmplat azi

ÎN ROMÂNIA
1821 - Masacrarea turcilor din Iaşi, soartă pe care o avuseseră şi cei din Galaţi la 21 februarie;
1902 - Se adoptă Legea generală a pensiilor; prin Legea de modificare a pensiilor din 8 martie 1907 - se desfiinţează casele de pensii, fondurile lor trecând la Casa generală a pensiilor;
1928 - Apare, săptămânal, la Bucureşti revista Vremea "Politica-Socială-Culturală", fondată de Vladimir Al. Donescu. Din 1933, de orientare de dreapta, iar după înăbuşirea rebeliunii legionare continuă să apară cu articole de susţinere a regimului lui I. Antonescu.
ÎN LUME
1919 - A fost fondat în Italia Partidul Fascist de Benito Mussolini.
NĂSCUŢI LA 23 FEBRUARIE
1883 - Victor Fleming, regizor (m. 1949);
1908 - William McMahon, al douăzecilea prim-ministru al Australiei (m. 1988).

 

Click istoric

La 23 februarie 1869 are loc la Miercurea (Miercurea Sibiului) o Conferinţă naţională a fruntaşilor politici ai românilor transilvăneni, la care se creează Partidul Naţional Român din Transilvania. Ca tactică politică a partidului se proclamă "pasivismul" (neparticiparea la viaţa politică şi parlamentară din Ungaria). Partidul Naţional Român din Transilvania militează pentru recunoaşterea individualităţii Principatului transilvănean. La 22 martie 1869 partidul este interzis de autorităţi, întrucât, potrivit prevederilor legii naţionalităţilor, singura naţiune existentă în Ungaria era cea maghiară, nici o naţionalitate neavând dreptul să se constituie într-un "partid naţional".

 

Credinţe populare, tradiţii, semne

În legendele româneşti, Năvalnicul este unul din sinonimele lui Trif Nebunul sau Trifonul Viilor. Acesta ar fi un fecior frumos, căzut din cer, care încurca cărările fetelor frumoase şi nevestelor tinere. Când intra într-un sat, toată partea femeiască nu-şi mai ţinea firea şi umbla buimacă. Năvalnicul ar fi speriat-o şi pe Maica Domnului când, la 40 de zile după naştere, mergea cu Pruncul la moliftă. Pentru necuviinţa sa, Prea Curata l-a prefăcut, din fecior frumos ce era, în plantă de dragoste, blestemându-l. Năvalnicul, o specie de ferigă cu frunze mari, care creşte prin păduri şi terenuri stâncoase, poate fi identificat în mitologiile europene cu Cupidon, zeul roman al dragostei, şi cu Eros, zeul grec al iubirii. Adesea, el este invocat de vrăjitoare în farmecele de dragoste.
  • Profesor Ion Ghinoiu

"Încă o zi infectă..."

23 FEBRUARIE 1940
"Febra a mai scăzut un pic"(Jean Malaquais)
"Încă o zi infectă..." sau "365 de motive de a nu te ridica din pat", Pierre Enckell/ Ed. Art

×
Subiecte în articol: calendar februarie