x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Luni 23 mai 2011.

Luni 23 mai 2011.

22 Mai 2011   •   21:00
Ziua mondiala a broastelor testoase
Este ziua a 143-a a anului ● Au mai ramas 222 de zile

Sarbatoare crestina: Cuv. Mihail Mart., Ep. Sinadei; Sf. Maria lui Cleopa
Astazi este sarbatorit Cuviosul Mihail Marturisitorul, Episcopul Sinadei. Purtand acelasi nume cu ingerul cel mare al puterilor ceresti, Arhanghelul Mihail, tot astfel si viata lui a fost ingereasca. A fost trimis la o ma­nastire ce era zidita langa gura Pontului Euxin, Marea Neagra de astazi, unde s-a nevoit in sfintenie. Sfantul Mihail s-a aratat vestit marturisitor al dreptei-credinte si totodata mustrator al ereticilor inchinatori la idoli. Ne­putand suferi tiranul Leon Armea­nul, dumne­ze­iestile cuvinte ale grairii sale, aprinzandu-se de manie, l-a osandit cu o departata izgonire, iar sfantul pazind chipul lui Dumnezeu curat si neintinat a fost gonit din loc in loc. Si asa savarsind alegerea cea buna si impodobindu-se cu indoite cununi, s-a adaugat catre mucenici ca un mucenic.

Credinte populare, traditii, semne
Pentru linistirea sufletului si usurarea mortii, batranii ajunsi pe patul mortii isi cheama cunoscutii despre care isi aduc aminte ca i-au nedreptatit, i-au suparat sau le-au gresit cu ceva in viata pentru a le cere iertare si a-si lua ramas bun. Obiceiul cererii iertarii pe patul mortii, impacarea unor vechi pricini, imbratisarea si lacrimile batranilor sunt scene de un rar dra­matism traite inca de multi ro­mani. Zestrea cea mai de pret pe care o poate lasa omul la moarte este prelungirea propriei spite de neam cu cat mai multi copii, nepoti si stra­nepoti. Inainte de moarte, uneori chiar pe patul mortii, se obisnuia sa se lase copiilor un testament verbal de­venit, ulterior, actul scris de mos­tenire. Testamentul nescris, pe patul mortii, avea putere de lege. (Profesor Ion Ghinoiu)

Click istoric
La 23 mai 1892 a avut loc, la Ploiesti, Congresul Asociatiei generale a israelitilor pamanteni, la care participa 24 de delegatii.
Congresul a hotarat: formularea unui memoriu asupra situatiei evreilor din Romania prin care sa ceara imbunatatirea pozitiei lor juridice; tinerea de intruniri publice pentru discutarea problemei israelite si depunerea de staruinte pentru castigarea opiniei publice in favoarea evreilor.
Anii urmatori au mai avut loc congrese la Braila (1892), la Iasi (1894). Congresul marcheaza trecerea de la politica de expectativa la o lupta mai hotarata pentru dobandirea drepturilor politice.

S-a intamplat azi
In Romania
● 1872 – Se elaboreaza noul program politic ("Programul de la Medias"), avand la baza revendicarea autonomiei administrative sasesti;
● 1948 – In virtutea Protocolului sovieto-roman incheiat la Moscova, la 4 februarie 1948, se semneaza pe Insula Serpilor un Proces-verbal de catre Nikolai Pavlovici Sutov, prim-secretar de ambasada, repre­zentand Ministerul Afacerilor Ex­terne al URSS, si Eduard Mezin­cescu, repre­zen­tantul Ministerului Aface­rilor Ex­terne al RP Romane, prin care insula (in suprafata de 17 hectare), situata in Marea Neagra, a fost cedata Uniunii Sovietice.

In lume
● 1701 – Capitanul William Kidd este spanzurat dupa ce s-a facut vinovat de piraterie si de uciderea lui William Moore;
● 1969 – Filmul documentar "Cantecele Renasterii" (regizor: Mirel Iliesiu), realizat cu concursul corului Madrigal, obtine Marele Premiu pentru scurtmetraj "La Palme d’Or", la Festivalul de la Cannes.

Nascuti la 23 mai
● 1871 – Garabet Ibraileanu, critic, istoric si teoretician literar roman (m. 1936);
● 1933 – Joan Collins, actrita.

×