x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Luni 27 octombrie 2008

Luni 27 octombrie 2008

de Ramona Vintila    |    27 Oct 2008   •   00:00

Este ziua 301 a anului - Au mai rămas 65 de zile



Soarele

Răsare la 6:46

Apune la 17:12

Luna

Răsare la 5:08

Apune la 16:06

Lună nouă

29 octombrie

Primul pătrar (Luna în creştere)

6 noiembrie

Lună plină

13 noiembrie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)

20 noiembrie

Proverbul zilei:


"Paraoa e mică, dar loc mare prinde"

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

Sărbătoare creştină

Cuviosul Părinte Dimitrie cel Nou, sărbătorit astăzi de creştinii ortodocşi, a trăit pe vremea evlavioşilor împăraţi bulgari, într-un sat din Bulgaria ce se chema Basarabi. A fost păzitor de vite, apoi, văzând că toate ale lumii sunt trecătoare, a ieşit din satul acela, s-a dus într-o peşteră şi s-a făcut călugăr la o mănăstire ce era înăuntrul peşterii. Şi-a dat sufletul în mâinile domnului, intrând în mijlocul a două pietre. Mergând vestea în toate părţile de aflarea trupului, a ajuns şi la urechile Domnitorului de la Bucureşti. Acesta a trimis preoţi să aducă moaştele, dar ei n-au putut merge mai departe şi domnitorul a făcut atunci o biserică la Basarabi, unde a şi fost aşezat sfântul. Ulterior, moaştele au fost aşezate în Catedrala din Bucureşti.

Calendar creştin-ortodox

Cuv. Dimitrie cel Nou; Sf. Mucenic Nistor

Calendar romano-catolic

Sf. Sabina, muceniţă

Calendar greco-catolic

Sf. Nestor, mucenic

Credinţe populare, tradiţii, semne

Sfântul Dumitru cel Nou, divinitate invocată de multe femei pentru lecuirea bolilor, a preluat din calendarul ortodox numele şi data de celebrare ale Cuviosului Dimitrie cel Nou din Basarabi. El ar fi, după unele tradiţii muscelene, frate cu Sâmedru – zi importantă de soroc, de socoteală, când se rezolvau datoriile, chiriile, împrumuturile şi alte înţelegeri. Era o zi de bilanţ şi de noi învoieli, care se încheiau cu aldămaşuri şi mare veselie. În credinţele populare, Sâmedru este un om obişnuit, crescător de animale care umblă adesea pe pământ însoţit de Sângiorz. Ca personaj mitic, se metamorfozează pe timpul nopţii în porc, străveche divinitate agrară. Sâmedru este asemuit şi unui Făt-Frumosîn unele tradiţii transilvănene. (Profesor Ion Ghinoiu)

S-a întâmplat azi


În România


1872 – Încheierea, la Bucureşti, a Convenţiei româno-austro-ungare pentru joncţiunea liniilor ferate austro-ungare şi române;

1914 – Din iniţiativa lui N. Filipescu, S. Mândrescu şi cu sprijinul lui Take Ionescu, B. Ştefănescu Delavrancea, E. Pangrati, C. Dissescu, dr. I. Cantacuzino, I. Grădişteanu, C.I. Istrati se înfiinţează organizaţia "Acţiunea Naţională", care în anii neutralităţii României se pronunţă pentru intrarea imediată în război alături de Antantă.

În lume


1444 – Armata turcă din Anatolia, sub comanda sultanului Murad al II-lea, a trecut Bosforul în Rumelia;

1795 – Spania şi Statele Unite ale Americii au semnat Tratatul de la San Lorenzo, în virtutea căruia erau stabilite graniţele de sud ale SUA la paralela 31.

Născuţi la 27 octombrie


1934 – Sanda Toma, actriţă;

1962 – Teodora Mareş, actriţă.

Click istoric


Astăzi se împlinesc 98 de ani de la naşterea istoricului Alexandru Elian, membru al Academiei Române.

A studiat la Facultatea de Litere şi Filosofie din Bucureşti, devenind doctor în litere şi filosofie. A fost profesor de Paleografie la Şcoala Superioară de Arhivistică, membru al Institutului de Studii şi Cercetări Balcanice (1943-1947), profesor de Bizantinologie la Universitatea din Bucureşti (1948-1952) şi la Institutul de Teologie (1956-1975). S-a aplecat asupra vieţii şi activităţii unor cărturari precum Dosoftei, Antim Ivireanul, Demostene Russo, Nicolae Iorga, Iulian Ştefănescu fiind şi autorul unor studii privitoare la Mihai Eminescu. S-a stins din viaţă în 1998.

×
Subiecte în articol: calendar