x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Luni 30 iulie

Luni 30 iulie

de Ramona Vintila    |    30 Iul 2007   •   00:00


Este ziua 211 a anului

Au mai rămas 154 de zile


Este ziua 211 a anului

Au mai rămas 154 de zile

Soarele

Răsare la 6:00

Apune la 20:44

Luna

Răsare la 21:15

Apune la 6:00

Lună plină 30 iulie

Ultimul pătrar (Luna in descreştere) 5 august

Lună nouă 12 august

Primul pătrar (Luna in creştere) 20 august

Leu (23 iulie - 22 august)

Proverbul zilei: "Ce-i drept şi lui Dumnezeu ii place"

"Proverbele Romănilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

Sărbătoare creştină

Sfăntul Apostol Sil a fost mai intăi insoţitor al Apostolului Pavel in călătoria pentru propovăduirea creştinismului din Siria, Cilicia şi Derbe. La Filipi, Pavel şi Sila au fost prinşi şi inchişi in temniţă de păgăni. Le-au fost prinse picioarele in butuci şi au fost bătuţi crunt. Sfăntul Sil a fost numit de Apostolul Pavel Episcop al Corintului. Sfăntul Silvan a fost Episcopul Tesalonicului, iar Sfăntul Crescent a mers in misiune divină in Galia şi Galaţia, unde a fost şi Episcop. Sfăntul Epenet este numit de Sfăntul Apostol Pavel "părga Asiei", iar Sfăntul Andronic a fost Episcop al Panoniei.

Calendar creştin-ortodox

Sf. Apostoli: Sil, Silvan,

Crescent şi Andronic; Sf. Muceniţă Iulita; Sf. Sfinţit Mucenic Valentin

Calendar romano-catolic

Sf. Petru Crisologul, episcop

Calendar greco-catolic

Sf. Sila, Silvan, Crescent, Epenet şi Andronic, apostolic

Pavecerniţa mare. Â Psalmul 12

Pănă cănd, Doamne, mă vei uita, pănă in sfărşit? Pănă cănd vei intoarce faţa Ta de la mine? Pănă cănd voi pune gănduri in sufletul meu, durere in inima mea ziua şi noaptea? Pănă cănd se va inălţa vrăjmaşul meu impotriva mea? Caută, auzi-mă, Doamne, Dumnezeul meu, luminează ochii mei, ca nu cumva să adorm intru moarte, ca nu cumva să zică vrăjmaşul meu: "Intăritu-m-am asupra lui". Cei ce mă necăjesc se vor bucura de mă voi clătina. Iar eu spre mila Ta am nădăjduit; bucura-se-va inima mea de măntuirea Ta; cănta-voi Domnului, Celui ce mi-a făcut bine şi voi cănta numele Domnului Celui Preainalt. Amin!

S-a intămplat azi

Â

In Romănia

1866 - Promulgarea Legii electorale pe baze cenzitare, potrivit căreia corpul electoral era impărţit in patru colegii pentru Camera Deputaţilor şi două colegii pentru senat;

1896 - Debutul lui Tudor Arghezi in revista Liga ortodoxă, editată de Al. Macedonski;

1947 - Dizolvarea printr-un jurnal a Consiliului de Miniştri a Partidului Naţional Ţărănesc;

1948 - S-a desfăşurat, la Belgrad, Conferinţa internaţională privind problemele navigaţiei pe Dunăre (30 iulie-18 august);

1970 - Primul meci internaţional de fotbal feminin din Romănia, la Arad, intre Foresta Arad - Olimpia Zdar nad Sazavou (Cehoslovacia).

In lume

1792 - Revoluţia Franceză. In urma decretului care proclama "Patria in pericol", sosesc la Paris voluntari inrolaţi la Marsilia, căntănd căntecul ce reprezintă şi astăzi imnul naţional al Franţei, "La Marseillaise";

1980 - Adoptarea de către Knesset (parlamentul israelian) a legii care declară Ierusalimul capitala statului Israel.

Născuţi la 30 iulie

1947 - Arnold Schwarzenegger, actor;

1964 - Doru Părcălabu, membru al grupului "Divertis".

Click istoric

Astăzi se implinesc 190 de ani de la naşterea arhitectului şi matematicianului Alexandru Orăscu. A urmat la Bucureşti Colegiul "Sf. Sava" (1831-1841). După absolvirea colegiului pleacă la Berlin, unde studiază arhitectura. Pentru specializare, a stat un timp la München şi Paris. De la studii revine in ţară in 1847. La 30 septembrie 1847 a fost numit profesor la Colegiul "Sf. Sava". Din mai 1885 şi pănă in 1892 este rector al Universităţii din Bucureşti. Rămăne in istorie ca fiind principalul arhitect romăn care a promovat neoclasicismul. Printre proiectele sale se numără şi Piaţa Universităţii (1857). Alexandru Orăscu moare in 1894.

Credinţe populare, tradiţii, semne

Tipul arhaic de adăpost construit de om după modelul grotei preistorice este bordeiul. Bordeiul este o locuinţă provenită dintr-o groapă săpată la o adăncime care variază de la căţiva zeci de centimetri pănă la trei metri şi acoperită cu pămăntul dislocat. Două frumoase exemplare pot fi vizitate astăzi la Muzeul Satului din Bucureşti. Aria lui de răspăndire ocoleşte muntele datorită imposibilităţii de a săpa groapa in stană de piatră. In schimb, el este frecvent atestat in zonele de cămpie şi deal cu substratul argilos sau mărnos, unde este perfect adaptat condiţiilor climaterice (răcoros pe timpul verilor caniculare, călduros in iernile geroase, ferit de viscolele şi vărtejurile care spulberă spaţiile extracarpatice larg deschise). Pe de altă parte, satele de bordeie, construite in locuri retrase, ferite de drumurile principale şi mascate de vegetaţia care creştea pe acoperişurile lor, au reprezentat una din soluţiile de supravieţuire in condiţiile tulburi ale istoriei. Bordeiul nu trebuie confundat cu vizuina animalelor sau cu o locuinţă care defineşte sărăcia extremă. Pereţii lui sunt construiţi din bărne, iar pe uşa şi grinzile gărliciului (intrării) abundă motive ornamentale de mare vechime (solare, cabaline etc.). El este o comoară documentară pentru arheologi, etnologi şi lingvişti. Multe cuvinte legate de el sunt de origine autohtonă, cert preromane:
bordeiul, gărliciul, brăgaiele, vatra şi altele. (Profesor Ion Ghinoiu)

×
Subiecte în articol: calendar pană sfăntul