x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Mallorca, insula vacanţelor de vis

Mallorca, insula vacanţelor de vis

de Roxana Vintila    |    27 Iul 2008   •   00:00
Mallorca, insula vacanţelor de vis

Ilustraţiunea Română, 28 iulie 1938
"Cînd vaporul ce pluteşte pe apele Mediteranei se apropie de intrarea radei «las Palmas», care scobeşte adînc malurile celei mai mari din insulele Baleare, «Insula Mallorca», călătorul depe bord are impresia că vede deschizîndu-se înaintea sa paginile chromolitografiate ale unui imens album.



Ilustraţiunea Română, 28 iulie 1938
"Cînd vaporul ce pluteşte pe apele Mediteranei se apropie de intrarea radei «las Palmas», care scobeşte adînc malurile celei mai mari din insulele Baleare, «Insula Mallorca», călătorul depe bord are impresia că vede deschizîndu-se înaintea sa paginile chromolitografiate ale unui imens album. Minunata panoramă a oraşului aşezat pe o mică înălţime, în partea cea mai adîncă a curbei pe care o descrie rada, se desfăşoară treptat, întinzîndu-se în lături, pe măsură ce vaporul înaintează. Pe deasupra clădirilor albe ce par nişte cuiburi de cretă împestriţate de verdeaţă, se ridică în dreapta cele patru turnuri gotice ale frumoasei «Lonja» şi zidurile aurite de patina vremurilor ale măreţei catedrale. «Palma», capitala insulei Mallorca, este un oraş destul de mare (100.000 locuitori) cu aspect modern, bucurîndu-se de o climă excepţional de dulce şi de sănătoasă şi înconjurat de peisagii admirabile, cari formează principalele puncte de atracţie pentru vizitatori. Oraşul propriu zis oferă vizitatorilor săi tablouri minunate, întruchipate în monumente măreţe cum sînt, – după cum am pomenit şi mai sus, – catedrala, palatul regal, «la Lonja», biserică azi transformată în muzeu provincial, nenumărate palate particulare, bisericuţe mai mici, pieţe şi bulevarde plantate cu platani. Bulevardul care urmează abia torentului «Riera» este cel mai interesant şi cu siguranţă cel mai pitoresc.

Dar, oricare ar fi farmecul acestui oraş, care se deosebeşte cu totul de celelalte oraşe spaniole, el este întrecut de frumuseţea împrejurimilor, care se numără printre cele mai faimoase ale litoralului mediteranean, de ansamblul întregei insule, care a atras încă din secolele trecute pe înamoraţii naturii, pe scriitori şi pe artişti, pe toţi cei dornici să-şi cuibărească visele în colţuri de pămînt binecuvîntate de Dumnezeire şi care par desprinse din marginea raiului. Ceiace este uimitor însă este că Mallorca nu te impresionează dintr’odată; ea ţi se strecoară în suflet uşor şi treptat. Nu te ulueşte cu grandiosul; te cucereşte mereu cu detaliile ei. Din fiecare colţ se degajă un farmec deosebit, fiecare bucăţică de stîncă, fiecare bucăţică de pămînt, fiecare căsuţă te seduce cu un gest graţios, cu o amintire scumpă. Astfel e poetica mănăstire «Cartuja» din satul Valldemosa, unde şi-au petrecut clipele de dragoste şi de suferinţe George Sand şi Chopin, şi unde poeţi ca Ruben Dario şi pictori ca Rusinol au dat fiinţă celor mai frumoase din operele lor. Mallorca te domină cu o invizibilă magie; un suflu binecuvîntat, parcă învesmîntează insula. Ca o navă care a aruncat ancora, sta Mallorca în mijlocul bogăţiei de spume şi ape verzi, cristaline. Bureţi inocenţi alunecă uşor pe apă mîngîindu-i malurile. Dar mai presus de toate, o lumină cu totul aparte, o lumină puternică, irizată în mii de culori, îmbrăţişează această bucată de pămînt. Tăcute şi liniştite sînt mişcările valurilor, ca nişte adevărate fantome; iar la un moment dat, ele rămîn imobile şi apa se face mai transparentă, mai translucidă, iar oglinda ce ţi-o oferă nu o regăseşti niciunde. Nu are perche. Nici un vîntuleţ nu adie deasupra insulei, iar în inima ei grădinile imense de migdali înfloriţi îmbălsămează puternic aerul. Odată cu lăsarea serii toată insula intră parcă într-o mare sărbătoare de lumini şi umbre. Şi astfel, totul pare a fi stăpînit de zîne şi spirite ocrotitoare."

"Mallorca oferă aspectul viguros al ţărmurilor şi al stîncilor sale, în care poporul vede legendarii ciclopi, prăştiaşii cu un ochi în frunte, cu ajutorul cărora Jacob Conquistadorul a încorporat Spaniei, comoara Aragonului, ei înşişi rămînînd paşnicii patriei coridelor... Prin vraja luminei sale, culoarea capătă tonuri nemaivăzute! Imaginaţia se vede întrecută în faţa acestei minuni, pînza unui pictor cu greu poate reda realitatea. O sală de expoziţie cu pînze, copii fidele ale peisagiilor acestei insule, ar părea o extravaganţă pentru toţi cei ce n’au putut vedea acest fenomen."

Învăluit în lumină


"Căsuţe ca în poveşti cu grădini pline de flori, mori de vînt şi mînăstiri deosebit de interesante dau un aspect deosebit insulei. Şi Mallorca mai are golfuleţe ascunse, plaje întinse, caverne necercetate, şi faimoasele grote «del Drach» cu lacurile lor străvezii, pe cari se fac plimbări în gondolă, pe sub bolta de stalactite. Splendoarea insulei Mallorca este de nedescris; ea îţi lasă o stare de neexprimat, o stare spirituală care se transformă într’o pace-linişte necunoscută pînă atunci. Şi totul este învăluit în lumina ce se revarsă în mii şi mii de culori..."

Fotografia - Prinderea scenei


Vizor optic pentru două formate, telemetru optic, obiectiv extrem de precis Voigtländer şi filtru optic mobil şi interşanjabil. Iată un echipament optic, pe care nu îl puteţi avea – în această largă măsură – decît la un aparat Voigtländer. Şi totul este prevăzut într’un aparat foarte plat, cu linii armonioase, comod de purtat în buzunar. Cu o uşoară apăsare se deschide, cunoscutul "declanşator sub capac" şi totul este gata pentru prinderea scenei. În plus vă aşteaptă o surpriză: Ceea ce caracterizează noul aparat Voigtländer "Bessa" este declanşatorul de sîrmă, un adevărat trăgaciu! Exact ca la o adevărată armă! De aceea, aparatul "Bessa" poate fi ţinut, liniştit şi foarte sigur, cu ambele mîini. Totodată puteţi fotografia, nu numai în 1/25 dintr’o secundă, dar şi într’un interval de 1/10 şi 1/5 dintr’o secundă, fără a risca să obţineţi imaginea mişcată. Adresaţi-vă magazinelor de aparate fotografice, unde vi se arată acest nou Voigtländer "Besa" 6/9 făcîndu-vă, fără nici o obligaţie din partea dumneavoastră, demonstraţii cu acest minunat aparat.

×
Subiecte în articol: calendarul vremurilor mallorca