x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Marţi 10 ianuarie 2012

Marţi 10 ianuarie 2012

09 Ian 2012   •   21:00
Este ziua a 10-a a anului ● Au mai ramas 356 zile

Soarele
Rasare la 7:51 ● Apune la 16:55

Luna
Rasare la 18:29 ● Apune la 8:13
● Luna Plina 10 ianuarie ● Ultimul patrar (Luna in descrestere) 18 ianuarie ● Luna Noua 24 ianuarie ● Primul patrar (Luna in crestere) 2 februarie

Sarbatoare crestina: Sf. Grigorie, Ep. Nisei; Sf. Ier. Dometian; †) Sf. Cuv. Antipa de la Calapodeflti
Crestinii il sarbatoresc astazi pe Sfantul Parinte Grigorie, episcopul Nisei. Acesta a fost frate cu Sfantul Vasile cel Mare si a stralucit prin cunostinta filozofiei si prin ravna pentru credinta ortodoxa. De aceea a fost si aparator al Bisericii lui Hristos. Mergand la Constantinopol, impreuna cu cei care se adunau la Sinodul al doilea Ecumenic, ca sa lupte impotriva eresurilor pagane, Grigorie s-a dovedit aparator neintrecut al dreptei credinte, biruind pe potrivnici prin puterea cuvintelor si prin dovezi din Scriptura. Pas­to­rin­du-si turma cu intelepciune si cu evla­vie si, ajungand la batranete frumoa­sa, a adormit si s-a mutat la Domnul.

Click istoric
Astazi, binecunoscutul interpret Rod Stewart implineste 67 de ani. De-a lungul timpului artistul canta alaturi de mai multe trupe, inainte de a deveni artist solo. In cariera sa de aproape 50 de ani, Stewart a compus foarte multe hituri, majoritatea avand succes in Marea Britanie. Cand vine vorba despre excesele pe care le-a facut de-a lungul carierei, artistul spune ca pasiunea sa pentru fotbal l-a salvat. De altfel, este cunoscut ca un suporter fanatic al celor de la Celtic Glasgow si a nationalei Scotiei. Cu piesa "Da Ya Think I’m Sexy?", Stewart reuseste inca un hit de No. 1 pe ambele coaste ale ocea­nului. Se estimeaza ca single-urile si albumele sale s-au vandut in peste 200 de milioane de copii.

S-a intamplat la 10 ianuarie
In Romania
● 1475 – Lupta de la Vaslui. Armata Moldovei, condusa de Stefan cel Mare, ataca la sud de Lipovat si infrange zdrobitor armata turca, comandata de "Hadim" Süleyman pasa, insotita de tatari si de un corp de oaste din Tara Romaneasca in frunte cu Radu cel Frumos. Dupa victo­rie, timp de trei zile, Stefan cel Mare a urmarit resturile armatei in­va­datoare, putini dintre ostenii oto­mani reusind sa se salveze in sudul Du­narii;
● 1880 – Gruparea liberala, in frun­te cu Gheorghe Vernescu ("liberalii sinceri"), de orientare politica conservatoare, paraseste Partidul Liberal, constituidu-se ca grupare politica de sine statatoare in Partidul Liberalilor Sinceri (in martie 1884 se va uni cu Partidul Conservator, punandu-se astfel bazele Partidului Liberal-Conservator); la 12/24 ianuarie gruparea se organizeaza in clubul "Binele pu­blic" si editeaza ziarul cu acelasi nume.

In lume
● 1863 – Prima linie publica de transport subteran din lume a fost deschisa la Londra.

Nascuti la 10 ianuarie
● 1906 – Grigore Moisil, mate­matician (m. 1973);
● 1956 – Zoia Alecu, cantautoare.

×