x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Marţi 11 septembrie

Marţi 11 septembrie

de Ramona Vintila    |    11 Sep 2007   •   00:00

Este ziua 254 a anului

Au mai rămas 111 zile

Este ziua 254 a anului

Au mai rămas 111 zile

Soarele

Răsare la 6:49

Apune la 19:35

Luna

Răsare la 6:32

Apune la 19:27

Lună nouă 11 septembrie

Primul pătrar (Luna in creştere) 19 septembrie

Lună plină 26 septembrie

Ultimul pătrar (Luna in descreştere) 3 octombrie

Fecioară (23 august - 22 septembrie)

Proverbul zilei:

"Cine are parale cumpără basmale"

"Proverbele Romănilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

Sărbătoare creştină

Astăzi, creştinii ortodocşi o sărbătoresc pe Cuvioasa Teodora din cetatea Alexandriei. Un om bogat s-a indrăgostit de Teodora. Acesta, indemnat de diavol, incerca in toate chipurile să o determine pe Teodora să-i răspundă avansurilor. Văzănd că munca lui este in zadar, căci tănăra nu il considera vrednic de ea, bărbatul s-a inţeles cu o femeie să-i vorbească Teodorei despre păcat. Ajutorul omului bogat a inceput să o liniştească in legătură cu păcatul, spunăndu-i Teodorei că orice păcat săvărşit pe timpul nopţii nu poate fi aflat de Dumnezeu. In cele din urmă Teodora a păcătuit. Simţindu-se vinovată, a inceput să se căiască, ajungănd in cele din urmă la o mănăstire.

Calendar creştin-ortodox

Cuv. Teodora; Cuv. Eufrosin

Calendar romano-catolic

Sf. Prot şi Iacint, mucenici

Calendar greco-catolic

Sf. Teodora, călugăriţă

Psalmul 8 al lui David

Doamne, Dumnezeul nostru, căt de minunat este numele Tău in tot pămăntul! S-a inălţat

slava Ta, mai presus de ceruri. Din gura pruncilor ai săvărşit laudă pentru vrăjmaşii Tăi. Cănd privesc cerurile, lucrul măinilor Tale, luna şi stelele pe care Tu le-ai intemeiat, imi zic: Ce este omul că-ţi aminteşti de el? Sau fiul omului, că-l cercetezi pe el? Micşoratu-l-ai pe dănsul cu puţin faţă de ingeri, cu mărire şi cu cinste l-ai incununat pe el. Pusu-l-ai pe dănsul peste lucrul măinilor Tale, toate le-ai supus sub picioarele lui. Oile şi boii, toate. Incă şi dobitoacele cămpului. Păsările cerului şi peştii mării, cele ce străbat cărările mărilor. Doamne, Dumnezeul nostru, căt de minunat este numele Tău in tot pămăntul! Amin!

S-a intămplat azi

In Romănia

1789 - Bătălia de la Mărtineşti, lăngă Rămnicu Sărat. Suvorov zdrobeşte oastea otomană condusă de marele vizir Hasan Paşa. In cursul bătăliei se disting voluntarii romăni din armata rusă, conduşi de Ion Udre şi Pavel Vizirean;

1851 - Emigraţia romănă aderă la Comitetul central democratic european de la Londra, fiind reprezentată de Dumitru C. Brătianu, care işi iscăleşte actul de adeziune. După 1852, o dată cu refluxul mişcărilor revoluţionare europene, prin numeroase memorii adresate Parisului şi Londrei, şi articole publicate in presa franceză, engleză şi italiană, emigraţia reuşeşte să creeze un puternic curent de simpatie şi susţinere pentru cauza romănilor;

1948 - George Enescu termină "Uvertura de concert pe teme in caracter popular romănesc" (prima audiţie la 23 ianuarie 1949, Orchestra Simfonică Naţională Â din Washington, dirijor - compozitorul).

Â

In lume

1649 - Masacrul de la Drogheda. Sub conducerea lui Oliver Cromwell incep incursiunile puritanilor englezi impotriva rebelilor irlandezi;

Â

Născuţi la 11 septembrie

1885 - D.H. Lawrence, romancier (m.1930);

1947 - Alexa Visarion, regizor, scenarist.

Click istoric

Astăzi se implinesc şase ani de la declanşarea celui mai dur atac terorist din istorie. In dimineaţa zilei de 11 septembrie 2001 au fost distruse turnurile gemene din complexul comercial World Trade Center şi o parte din clădirea Pentagonului. Atentatele au reprezentat primul atac important al unei "puteri străine" asupra SUA de la atacul de la Pearl Harbor. Statele Unite au acuzat gruparea fundamentalistă islamistă Al-Qaeda de contribuire la atentate. Astfel a inceput aşa-numitul "Război contra terorismului", care a provocat retragerea talibanilor de la guvernarea Afganistanului in 2001, dar care a prezervat implicarea saudiţilor in interesele americane.

Credinţe populare, tradiţii, semne

Cu condiţia ca familia procreatoare să fi fost consfinţită ceremonial şi ritual de obşte, naşterea copilului reprezenta in satul vechi romănesc un semn de bun augur. Soţii işi doreau urmaşi care să le moştenească munca agonisită de ei in viaţă şi să nu ajungă la bătrăneţe ca "plopii fără roditori". Prin naşterea copiilor, soţul işi dovedea bărbăţia, iar nevasta calitatea de femeie şi mamă. In plus, bărbatul dorea să i se moştenească numele şi să continue spiţa de neam prin căt mai mulţi copii, nepoţi şi strănepoţi. Intr-un astfel de context social este lesne de inţeles de ce familiile fără copii nu aveau să căştige prestigiul familiilor cu copii. Intărzierea apariţiei semnelor de graviditate genera o profundă nelinişte. Riscul ca femeia să fie lipsită de rod impieta relaţiile dintre soţi, mergănd pănă la dezmembrarea familiei: "Mai demult era aşa: dacă nu făcea pănă la şapte ani copii, bărbatul o lăsa şi lua alta să-i facă roadă"; "Femeile care nu fac copii sunt ştir (buruiană). N-au nici cinste, nici milă de la bărbat" (satul Holda, judeţul Neamţ); "Viaţa s-a schimbat după ce am avut un băiat şi o fată. Grija lui a fost mai mare." Naşterea copiilor aducea linişte şi echilibru: "Femeia care nu are copii prinde a innebuni şi face alte nebunii"; "E unul in sat care bea tot ce căştigă, pentru că nu-i face nevasta copii"; "Aşa e unul in sat care a dat in darul beţiei că nu i-a făcut muiarea copii." (Profesor Ion Ghinoiu)

×
Subiecte în articol: calendar copii septembrie