x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Marti 15 iulie 2008

Marti 15 iulie 2008

15 Iul 2008   •   00:00

Este ziua 197 a anului -
Au mai rămas 169 de zile



Ziua mărcii poştale româneşti

Este ziua 197 a anului

Au mai rămas 169 de zile

Soarele:

Răsare la 5:45

Apune la 20:57

Luna:

Răsare la 19:15

Apune la 2:35

Lună plină:

18 iulie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)

25 iulie

Lună nouă
:

1 august

Primul pătrar (Luna în creştere):

8 august

Sărbătoare creştină:

Sfînta muceniţă Iulita, prăznuită astăzi de creştinii ortodocşi şi cei greco-catolici, a trăit pe vremea Împăratului Diocleţian, trăgîndu-se cu neamul din Iconia. Din pricina prigonirii creştinilor, a luat pe fiul său, Fericitul Chiric, în vîrstă de trei ani, şi a mers în Tarsul Ciliciei, unde creştinii erau chinuiţi de ighemonul Alexandru. Acesta, prinzînd pe Muceniţa Iulita, a bătut-o, luîndu-i copilul care, abia putînd vorbi, chema numele lui Hristos. Ighemonul l-a lovit cu piciorul în pîntece şi l-a aruncat de pe scări, omorîndu-l. Iar fericitei Iulita i s-a tăiat capul şi astfel ea a luat cununa muceniciei.

Calendar creştin-ortodox

Sf. Mucenici Chiric şi Iulita, mama lui; Cuv. Iosif, Arhiepiscopul Tesalonicului; Sf. Vladimir, Luminătorul Rusiei

Calendar romano-catolic

Sf. Bonaventura, episcop; Sf. Vladimir

Calendar greco-catolic

Sf. Chiric şi mama sa Iulita, mucenici; Sf. Bonaventura, episcop

Proverbul zilei:


"Meşteşugul e brăţară de aur şi gîtul,  pîlnie de argint"

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

S-a întîmplat azi

În România


1940 – Scrisoarea cancelarului A. Hitler adresată regelui Carol al II-lea, prin care îi cere pe un ton ultimativ să facă concesii teritoriale Ungariei şi Bulgariei, adăugînd că, dacă România nu se va încadra integral în "noua ordine", atunci "sfîrşitul va fi mai devreme sau mai tîrziu, posibil chiar în foarte scurt timp, distrugerea României";

1947 – Legea pentru organizarea controlului economic de către Ministerul Industriei şi Comerţului (controlul era efectuat în toate ramurile economiei naţionale de către un aparat larg ce cuprindea Direcţia generală a controlului economic, ca organ central şi de organe locale în fiecare judeţ, precum şi de delegaţi permanenţi pe lîngă fabrici şi uzine);

1958 – Apare, la Bucureşti, bilunar, revista Luceafărul, organ al Uniunii Scriitorilor, condusă, rînd pe rînd, de Mihai Beniuc, Dumitru Corbea, Dan Deşliu, Alexandru I. Ştefănescu, Eugen Barbu ş.a. Contribuie la afirmarea tinerilor scriitori.

În lume


1099 – Ierusalimul este cucerit după lupte sîngeroase în care cruciaţii sînt conduşi de Godefroy de Bouillon.

Născuţi la 15 iulie


1606 – Rembrandt, pictor (m. 1669);

1944 – Millie Jackson, cîntăreţ.


Click istoric

La 15 iulie 1946 s-a dat decretul-lege privind alegerile pentru Adunarea Deputaţilor prin care se prevede că dreptul de vot este universal, egal, direct şi secret pentru toţi cetăţenii ţării de la vîrsta de 21 de ani în sus (acordîndu-se pentru prima dată în istoria României dreptul de a alege şi a fi ales pentru femei şi militari). Se desfiinţează Senatul şi se înfiinţează Adunarea Deputaţilor. Se interzice dreptul de a alege şi a fi aleşi "duşmanilor poporului", "elementelor fasciste, hitleriste, legionare", celor care au ocupat "funcţii de răspundere în aparatul de stat al mareşalului Ion Antonescu sau care au cerut să lupte voluntar împotriva Naţiunilor Unite" etc.


Credinţe populare, tradiţii, semne

Ciurica este o năprasnică reprezentare mitică care dădea dreptul femeilor să-şi pedepsească bărbaţii în ziua ei de celebrare, 15 iulie. În această zi se evitau loviturile de orice fel, certurile şi neînţelegerile din familie. Amintirea acestei patroane a bătăii este păstrată de unele expresii adresate ca ameninţare copiilor neastîmpăraţi: "Astîmpără-te, că vine Ciurica!". Ziua nelucrătoare aducătoare de foc din calendarul popular, Chiric şchiopul, a preluat numele şi data de celebrare ale Sfîntului Mucenic Chiric din calendarul ortodox, prăznuit astăzi. Se povesteşte că Sfîntul Chiric, născut în vremea împăratului Diocliţian, a fost omorît în bătaie de prigonitorii credinţei în Iisus la vîrsta de trei ani. În calendarul popular, Chiric ar fi rămas şchiop din cauza bătăii şi, aşa cum se cunoaşte, divinităţile cu handicap (Filipul cel şchiop, Sîntoaderul cel şchiop, şchioapa sau Ursitoarea cea mică, care taie firul vieţii în timpul ursirii copilului la naştere, Chiric şchiopul şi altele) sînt foarte puternice, temute şi respectate prin diferite interdicţii de muncă (Romanii din valea Nistrului de Jos).

Profesor Ion Ghinoiu

×
Subiecte în articol: calendar iulie chiric