x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Marţi 26 august 2008

Marţi 26 august 2008

26 Aug 2008   •   00:00

Este ziua 239 a anului - Au mai rămas 127 de zile



Este ziua 239 a anului

Au mai rămas 127 de zile

Soarele

Răsare la 6:31

Apune la 20:02

Luna

Răsare la 00:49

Apune la 17:28

Lună nouă

30 august

Primul pătrar (Luna în creştere)


7 septembrie

Lună plină

15 septembrie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)

22 septembrie

Calendar creştin-ortodox
Sf. Mc. Adrian şi Natalia, soţia sa; Sf. Mc. Atic

Calendar romano-catolic

Sf. Cezar de Arles, episcop

Calendar greco-catolic
Sf. Mc. Adrian şi Natalia, soţia sa

Proverbul zilei:


“Cu o funie să-i legi şi p-amîndoi să-i îneci”

“Proverbele Românilor”, Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

S-a întîmplat azi


În România


1870 – Se inaugurează gara din Cluj pe linia ferată Oradea – Cluj – Braşov, construită în 1867-1873;

1944 – Ultimele atacuri aeriene germane asupra Capitalei, în cursul cărora este incendiat Teatrul Naţional. Bombardament masiv al aviaţiei americane (240 de bombardiere) asupra zonei Băneasa – Otopeni, ocupată de trupele germane, în urmă căruia acestea renunţă la încercarea de a ocupa Capitala şi încep să se retragă spre nord. La Gherghiţa (situată la 24 km sud-est de Ploieşti), ele sînt interceptate de unităţi ale Armatei a IV-a române, aflate în retragere din Moldova.

În lume


1920 – Acordarea dreptului de vot femeilor din SUA (amendamentul 19 la Constituţia SUA);

1944 – Hitler ordonă, printr-o nouă directivă, menţinerea sub control a teritoriului românesc, inclusiv linia Focşani – Nămoloasa – Brăila;

1978 – Albino Luciani este ales Papă, numindu-se Ioan Paul I.

Născuţi la 26 august


1947 – Nicolae Dobrin, fotbalist, antrenor (d. 2007);

1957 – Dr. Alban, interpret;

1971 – Thalia, actriţă şi cîntăreaţă;

1980 – Macaulay Culkin, actor.

Click istoric

La 26 august 1884 a decedat medicul român de origine franceză Carol Davila. Născut în 1828, la Parma, a venit în Ţara Românească în 1853, pentru a organiza serviciul sanitar militar şi ocrotirea sănătăţii publice. În 1855 a înfiinţat Şcoala de Mică Chirurgie (devenită în 1857 Şcoala Naţională de Medicină şi Farmacie, iar în 1869, Facultatea de Medicină) şi a iniţiat Societatea Naţională de Cruce Roşie din România în 1867. De numele lui se leagă apariţia primelor instrucţiuni oficiale pentru apărarea sănătăţii muncitorilor din fabrici şi ateliere, precum şi organizarea primelor arondismente sanitare din ţară.

Credinţe populare, tradiţii, semen

În graiul popular, oala şi strachina de pămînt sînt termeni obişnuiţi de comparaţie pentru trupul şi sufletul omului. Oala are gură, buză, gît, burtă,  mănuşă, mînă, picior; cînd e bine arsă are glas frumos, cînd e ciobită sună răguşit; fecioara este asemuită cu oala nouă, neîncepută, fata greşită, cu oala dogită, iar femeia bătrînă, cu hîrbul şi oala hodorogită. În proverbele şi zicătorile româneşti referitoare la vasele de lut, oala este termen polivalent de comparaţie “Sună a oală!”, pentru omul grav bolnav, sinonim cu zicala e pe ducă, adică trage să moară; “S-a făcut oale şi ulcioare”, pentru omul mort de multă vreme, transformat în pămînt, din care se fac oalele şi ulcioarele; “A mîncat din oală”, pentru fata care şi-a pierdut fecioria; “Nici o bucată pricopsită nu sînt, dar nu fitece oală mă încape!”, adică nu sînt mare lucru, dar nici atît de neisprăvit pe cît mă credeţi; “Pămîntul pînă nu-l calci, oale din el nu faci!”, pentru copilul nepedepsit cînd greşeşte; “Beţivanului şi Dracul îi iese cu oala (cu vin) în cale!”, pentru oamenii care umblă beţi. Altele definesc cinstea, puritatea, sărăcia, bogăţia, lăcomia, zgîrcenia, vîrsta oamenilor. Numitorul comun care leagă spiritual omul de oală este pămîntul, prezentat de credinţele populare ca un organism viu, înzestrat cu inteligenţă. Asemănător omului, pămîntul are nevoie de odihnă pe timp de noapte.

Profesor Ion Ghinoiu

×
Subiecte în articol: calendar oala