x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Marţi 30 decembrie 2008

Marţi 30 decembrie 2008

de Ramona Vintila    |    30 Dec 2008   •   00:00

Este ziua 365 a anului. A mai rămas 1 zi



Soarele

Răsare la 7:52

Apune la 16:45

Luna

Răsare la 9:41

Apune la 19:45

Primul pătrar (Luna în creştere)


5 ianuarie

Lună plină

12 ianuarie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)

19 ianuarie

Lună nouă

27 ianuarie

Proverbul zilei:


"Limba dulce mult aduce"

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

Sărbătoare creştină: Sf. Mc. Anisia; Cuv. Teodora din Cezareea; Cuv. Leon


Sfânta Muceniţă Anisia era din Tesalonic şi a trăit pe vremea împăratului Maximilian. A avut părinţi binecredincioşi şi multă avere. După moartea lor, sfânta ducea viaţă singuratică şi bine plăcea lui Dumnezeu prin viaţa şi faptele ei. Odată, pe când se ducea la biserică, după cum îi era obiceiul, a întâlnit pe drum un ostaş care se închina la idoli, care a apucat-o de mână târând-o spre altarele idoleşti. Sfânta se împotrivea, iar el o silea şi mai mult să jertfească demonilor. Când sfânta a mărturisit că e creştină, ostaşul s-a umplut de mânie, mai ales că sfânta îl scuipase în obraz; a scos sabia şi i-a înfipt-o în coastă. Şi aşa a primit de-a pururea pomenita muceniţă fericitul sfârşit.

Credinţe populare, tradiţii, semne


Revelionul este sărbătoarea nocturnă dedicată celui mai vechi zeu al omenirii, Anul, personificare a Soarelui. El este numit An Vechi, înainte de a muri la miezul nopţii de Revelion, şi An Nou, imediat după renaştere. Anul, tată al marilor zei ai omenirii (Zeus, Saturn, Crăciun, Shiva, Mitra), se naşte, creşte, îmbătrâneşte, moare şi renaşte după 365 de zile. Ciclul Sărbătorilor de Anul Nou este împărţit de noaptea de Revelion în două perioade simetrice. Obiceiurile, actele rituale şi practicile magice redau în prima parte a ciclului teama, dezordinea şi haosul generate de îmbătrânirea şi moartea Anului Vechi, iar în a doua parte, după miezul nopţii, de Revelion, optimismul, veselia, ordinea şi echilibrul. (Profesor Ion Ghinoiu)

S-a întâmplat azi


În România


1947 – Regele Mihai I abdică şi renunţă la conducerea statului.

În lume


1691 – A murit Robert Boyle, fizician şi chimist britanic; este autor al legii care îi poartă numele, "legea Boyle", potrivit căreia volumul unui gaz variază invers proporţional cu presiunea (n. 1627);

1916 – A fost asasinat Grigori Efimovici Rasputin, aventurier rus, rămas în istorie prin influenţa ocultă pe care a exercitat-o asupra familiei imperiale ruse (n. 1872);

1922 – Statul bolşevic - reunind Rusia, Ucraina, Bielorusia şi Transcaucazia - a primit numele oficial de Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice; în 1991 URSS se va dezmembra.

Născuţi la 30 decembrie


39 – Titus, Împărat roman (m. 81);

1904 – Vasile Mâciu, istoric, membru corespondent al Academiei Române (m. 1981);

1920 – Jack Lord, actor (m. 1998).

Click istoric


Ieri s-au împlinit 165 de ani de la naşterea reginei Elisabeta (Carmen Sylva). S-a născut la Neuwied, Germania. A venit în România la vârsta de 26 de ani, pentru a se căsători cu Karl von Hohenzollern, care a guvernat sub numele regal de Carol I de România. După ce România a fost recunoscută ca regat Elisabeta a devenit prima Regină de România. Şi-a ales pseudonimul literar din dorinţa de a cânta deopotrivă pădurile natale şi pe cele din munţii patriei adoptive (Carmen – cântec, Sylva – pădure). Poate fi considerată "animatoarea artei româneşti", după cum spunea Al. Tzigara. A murit cu puţin timp înainte ca România să declare război Germaniei şi a fost îngropată la mănăstirea de la Curtea de Argeş.

×
Subiecte în articol: calendar