x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Marţi - 6 ianuarie 2009

Marţi - 6 ianuarie 2009

de Ramona Vintila    |    06 Ian 2009   •   00:00

Este ziua 6 a anului
Au mai rămas 359 de zile



Soarele:
Răsare la 7:52
Apune la 16:52
Luna:
Răsare la 12:15
Apune la 2:31
Lună plină:
12 ianuarie
Ultimul pătrar(Luna în descreştere):
19 ianuarie 
Lună nouă:
27 ianuarie
Primul pătrar(Luna în creştere):
5 februarie


Proverbul zilei:

"Ochii verzi să nu-i crezi"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


Sărbătoare creştină:  Botezul Domnului (Boboteaza)

Sfânta şi dumnezeiasca Arătare a Domnului Dumnezeu şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos o sărbătorim în această zi în toate sfintele biserici, făcând, de cu seară, slujba Prive­gherii. Însuşi Dumnezeu Cuvântul, îmbrăcându-Se în Adam cel vechi şi împlinind toate ale Legii, a venit la marele Proroc Ioan ca să Se boteze.
Şi acesta îl oprea, zicând către Dânsul: "Eu am trebuinţa să fiu botezat de Tine şi Tu vii la mine?". Dacă a auzit însă pe Domnul zicând: "lasă acum", a cunoscut că botezul este împlinirea a toată dreptatea şi L-a lăsat. Botezându-Se Hristos, toată firea apelor a sfinţit. Cufundând în apele Iordanului toate păcatele oamenilor, îndată a ieşit din apă.


S-a întâmplat azi

ÎN ROMÂNIA
1508 – În urma recunoaşterii suzeranităţii regelui Vladislav al II-lea al Ungariei (3 decembrie 1507), Radu cel Mare şi fratele său Vlad primesc domeniul Geoagiului (târgul Geoagiu şi 19 sate);
1918 – Un eşalon de ostaşi voluntari transilvăneni aflat la Kiev soseşte la Chişinău, unde urma să treacă la dispoziţia Guvernului basarabean pentru a lupta împotriva anarhiei provocate de soldaţii ruşi în retragere de pe teritoriul Basarabiei;
1940 – În cursul vizitei sale la Chişinău, regele Carol al II-lea declară că: "Nici o brazdă de pământ nu vom ceda!". Declaraţia suveranului deschide un şir de asigurări oficiale că frontierele vor fi asigurate.

ÎN LUME
1540 – Regele Henric al VIII-lea al Angliei s-a însurat cu cea de-a patra lui soţie, Anne de Cleves.

NĂSCUŢI LA 6 IANUARIE
1802 – Ion Heliade Rădulescu, scriitor şi om politic (m. 1872);
1881 – Ion Minulescu, poet (m. 1944).


Click istoric

Astăzi se împlinesc 250 de ani de la naşterea scriitorului şi istoricului Ion Budai-Deleanu. S-a născut într-o familie de intelectuali rurali, fiind fiul unui preot ardelean de pe Valea Mureşului. Este unul dintre reprezentanţii de frunte ai Şcolii Ardelene. Îşi alege o carieră funcţionărească, de înalt consilier imperial, dar este preocupat cu precădere de probleme filologice şi de literatură. Se implică în mişcarea iluministă de emancipare intelectuală a românilor, prin studii individuale sau scrise în colaborare cu ceilalţi reprezentanţi ai Şcolii Ardelene. Opera sa capitală este poemul eroico-comic "Ţiganiada", pentru care s-a folosit de modele clasice ale genului. S-a stins din viaţă în 1820.


Credinţe populare, tradiţii, semne

Ziua de Bobotează cuprinde motive specifice tuturor sărbătorilor de Crăciun şi Anul Nou: local, se co­lindă; se fac şi se prind farmecele şi descântecele; se află ursitul; se fac prorociri ale timpului şi belşugului în noul an; se crede că se deschide cerul şi vorbesc animalele, ard comorile şi altele. O pondere deosebită o deţin însă actele rituale şi practicile magice de profilaxie şi purificare. La riturile creştine de sfinţire a apei (agheasma), de botezul şi scufundarea (aruncarea) crucii în apă de către preoţi, poporul a adăugat altele noi, unele creştine, altele precreştine. Etnografii şi folcloriştii au consemnat numeroase practici de purificare şi alungare a spiritelor malefice: stropitul cu apă, spălatul sau scufundarea rituală a oamenilor în apa râurilor sau lacurilor etc.
  • Profesor Ion Ghinoiu

"Încă o zi infectă..."

6 IANUARIE 1857
"M-am trezit pe la prânz cu o durere de cap"
Lev Tolstoi
"Încă o zi infectă…" sau "365 de motive de a nu te ridica din pat", Pierre Enckell/ Ed. Art

×
Subiecte în articol: calendar ianuarie