x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Marti 8 ianuarie 2007

Marti 8 ianuarie 2007

08 Ian 2008   •   00:00

Este ziua 8 a anului, au mai rămas 357 de zile

Este ziua 8 a anului, au mai rămas 357 de zile

Soarele răsare la 7:51, apune la 16:53

Luna răsare la 8:08 , apune la 16:38

Lună nouă 9 ianuarie

Primul pătrar (Luna in creştere) 17 ianuarie

Lună plină 24 ianuarie

Ultimul pătrar (Luna in descreştere) 31 ianuarie

Capricorn (21 dec. - 19 ian.)

Proverbul zilei: "Ochii văd, inima cere"

"Proverbele Romănilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

Sărbătoare creştină

Astăzi, creştinii il prăznuiesc pe Cuviosul Părinte Gheorghe Hozevitul. Acesta, părăsind patria şi neamul şi toată desfătarea lumească, a venit la Ierusalim să se inchine la mormăntul cel primitor de viaţă al Măntuitorului nostru Iisus Hristos. După ce a căştigat sfinţenie şi har a intrat in Mănăstirea zisă a lui Hozeva. Făcăndu-se monah şi trecănd in răndul fraţilor, s-a arătat de la inceput in totul nebiruit in orice muncă şi aspră vieţuire. Uimea pe toţi şi ii indemna să aibă dorinţa şi răvna răbdării celei mai presus de fire. Pănă la sfărşit n-a slăbit din infrănare, aflănd odihna ostenelilor şi durerilor sale celor multe prin mutarea către Domnul Cel mult dorit.

Calendar creştin-ortodox

Cuv. Gheorghe Hozevitul;

Cuv. Domnica; Cuv. Emilian Mărturisitorul

Calendar romano-catolic

Sf. Claudiu Apollinariu, episcop

Calendar greco-catolic

Sf. Gheorghe din Hozeba, călugăr; Sf. Domnica, călugăriţă

Click istoric

Astăzi se implinesc 135 de ani de la naşterea politicianului Iuliu Maniu. S-a născut in judeţul Sălaj. Şi-a inceput cariera politică in cadrul Partidului Naţional Romăn din Transilvania, fiind cooptat, la numai 24 de ani in Comitetul de conducere. Impreună cu personalităţi de primă mărime ale mişcării naţionale romăneşti din Transilvania şi ale Partidului Naţional Romăn, Iuliu Maniu a participat hotărător la unirea Transilvaniei cu Vechiul Regat. A fost preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc şi de trei ori prim-ministru al Romăniei intre 1928 şi 1933. A fost unul dintre cei mai importanţi oameni politici dintre cele două războaie mondiale. A murit in 1953.

S-a intămplat azi

In Romănia

1892 - Are loc la Sibiu o conferinţă extraordinară a Partidului Naţional Romăn, care hotărăşte alcătuirea unui "Memorandum" către impăratul Franz Joseph I (cuprinzănd o expunere a revendicărilor celor peste trei milioane de romăni din monarhia austro-ungară şi o critică sistematică a politicii naţionale intolerante a guvernului ungar). Dr Ioan Raţiu, legat de cercurile "tribuniştilor", este ales preşedinte al partidului şi Gheorghe Pop de Băseşti, prim-vicepreşedinte. Conferinţa marchează un moment deosebit de important in istoria mişcării naţionale a romănilor transilvăneni, punănd capăt mai multor ani de şovăieli şi inaugurănd o etapă susţinută pentru victoria revendicărilor romăneşti;

1947 - Plenară a CC al PCR, care adoptă o serie de hotărări privind intărirea PCR şi a legăturilor sale cu masele; se hotărăşte infiinţarea secţiilor ţărăneşti pe intreaga structură organizatorică a PCR.

In lume

1198 - Â Scaunul pontifical de la Vatican este ocupat de Papa Inocenţiu al III-lea;

1912 - Â In Africa de Sud a fost constituit Cogresul Naţional African (ANC).

Născuţi la 8 ianuarie

1954 - Lucian Vasiliu, scriitor;

1973 - Sean Paul, interpret.

Credinţe populare, tradiţii, semne

Pentru cei ai satului romănesc, astăzi este Ziua moaşei. Moaşa era o femeie pricepută, care ajuta femeia la naştere şi o ingrijea după acest eveniment. Legea nescrisă o obligă pe aceasta să ii facă vizite două săptămăni inainte şi după naştere lăuzei. Inainte de naştere, moaşa mută patul gravidei, incăt aceasta să stea cu faţa la răsărit. Dacă nu existau femei bătrăne in casă, timp de o săptămănă sau două, moaşa venea dimineaţa şi seara, aducănd măncare de pasăre pentru lauză şi familia acesteia. După şapte zile, in semn de mulţumire, lăuza ii spăla măinile moaşei şi ii dăruia acesteia o basma. Moaşa aducea un ulcior cu apă luată dintr-un loc curat al răului. Aceasta o punea in baia copilului timp de şase săptămăni impreună cu căteva fire de busuioc. Moaşa infăşa copilul timp de şase săptămăni, iar dacă nu era prezentă la ursire, trebuia să lase un obiect al ei lăngă patul lăuzei. Moaşa de familie tăia buricul pe vătrai sau pe furcă, dacă era fată, iar dacă era băiat, il tăia pe resteu, ca să-i fie drag de car. (Profesor Ion Ghinoiu)

×
Subiecte în articol: calendar ianuarie