x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Miercuri 11 februarie 2009

Miercuri 11 februarie 2009

de Ramona Vintila    |    11 Feb 2009   •   00:00

Ziua internaţională a bolnavilor



Este ziua 42 a anului

Au mai rămas 323 de zile

Soarele

Răsare la 7:21
Apune la 17:39

Luna
Răsare la 20:12
Apune la 8:00

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)

16 februarie

Lună nouă

25 februarie

Primul pătrar (Luna în creştere)
4 martie

Lună plină
11 martie

Proverbul zilei:


“Lumea piere şi vecina se dă în leagăn”

“Proverbele Românilor”, Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

Sărbătoare creştină: Sf. Sfinţit Mucenic Vlasie, episcopul Sevastei; Sf. Teodora împărăteasa


Sfântul Mucenic Vlasie, episcopul Sevastiei, s-a născut la jumătatea celui de-al III-lea secol după Hristos, în Sevastia Capadociei. Apreciindu-i credinţa şi faptele bune, locuitorii cetăţii au dorit să le fie episcop. Împreună cu alţi creştini din cetate, se retrage în munţii din împrejurimi, în timpul persecuţiilor religioase. Conducătorul politic al Sevastiei, Agricola, a reuşit să-i prindă pe creştinii ascunşi în peşterile din munţi şi, pentru că toţi au mărturisit că-şi păstrează credinţa în Hristos, a poruncit ca aceştia să fie ucişi. Pomenirea Sfântului mucenic se face într-o bisericuţă aproape de Biserica Sfântului Apostol Filip, în localitatea Meltiada.

Credinţe populare, tradiţii, semen


Sfântul Mucenic Haralambie, prăznuit de Biserica Ortodoxă la data de 10 februarie, este apărător împotriva bolilor. El ar ţine bolile legate în lanţ, în special ciuma, pentru a le slobozi când oamenii îi nesocotesc ziua. Ca personaj profan, Haralambie ar fi fost păstor, motiv pentru care a fost ales patron al animalelor domestice. El apără oamenii şi vitele de îmbolnăvire, dar şi de fiarele pădurii. Pentru a-i câştiga bunăvoinţa, se efectuau, de la zonă la zonă, diferite obiceiuri: se stropeau vitele şi pomii fructiferi cu agheasmă, erau interzise activităţile casnice legate de prelucrarea lânii şi pieilor de animale etc. (Bucovina, Maramureş, Moldova, Muntenia). (Profesor Ion Ghinoiu)

S-a întâmplat azi


În România


1834 – Ciocnire sângeroasă la Cluj între tinerimea studioasă şi trupele austriece din garnizoană, ca urmare a numirii unui comisar imperial cu depline puteri în Transilvania;

1942 – Întrevederea Hitler – Antonescu la Rastenbearg, în cursul căreia sunt discutate situaţia strategică şi politică, precum şi campania din vara anului 1942.

În lume


1929 – Ia fiinţă statul Vatican. Printr-un tratat negociat între cardinalul Pietro Gasparri şi Musollini, primul-ministru al Italiei, statul italian acordă Vaticanului proprietatea exclusivă şi jurisdicţia suverană asupra unui cartier din N-V Romei, în schimbul recunoaşterii de către Papa a guvernului fascist;

1991 – Înfiinţarea la Haga a Organizaţiei Naţiunilor şi Popoarelor Nereprezentate (UNPO).

Născuţi la 11 februarie


1929 – Traian Filip, prozator (m. 1994);

1969 – Jennifer Aniston, actriţă.

Click istoric


În fiecare an, la 11 februarie se marchează Ziua Mondială a Bolnavului, proclamată din iniţiativa Papei Ioan Paul al II-lea în 1992. De Ziua Mondială a Bolnavului, în anul 2000, Papa Ioan Paul al II-lea, el însuşi suferind de maladia Parkinson, s-a adresat celor peste 15.000 de bolnavi veniţi la Roma din întreaga lume. “Suferinţa şi boala fac parte din misterul omului pe pământ. Desigur, trebuie să lupţi împotriva bolii, sănătatea fiind un dar de la Dumnezeu, dar graţie lui Hristos suferinţa a căpătat o semnificaţie ce o face deosebit de preţioasă. Ca bun samaritean, orice credincios trebuie să ofere dragostea sa celor suferinzi”, spunea Suveranul Pontif.

×
Subiecte în articol: calendar februarie