x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Miercuri, 22 octombrie 2008

Miercuri, 22 octombrie 2008

de Ramona Vintila    |    22 Oct 2008   •   00:00

Ziua mondială a misionarilor • Este ziua 296 a anului • Au mai rămas 70 de zile

 

Ziua mondială a misionarilor
Este ziua 296 a anului
Au mai rămas 70 de zile

 
Soarele:
Răsare la 7:40
Apune la 18:19
Luna:
Răsare la 00:13
Apune la 15:21
Lună nouă:
29 octombrie
Primul pătrar(Luna în creştere):
6 noiembrie
Lună plină:
13 noiembrie
Ultimul pătrar(Luna în descreştere):
20 noiembrie

 

Proverbul zilei:

“Carul care scârţâie trăieşte mai mult”
“Proverbele Românilor”, Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

 

Sărbătoare creştină

Sfântul Averchie a fost episcop în Ierapole în timpul împărăţiei lui Marcu Aureliu. În acea perioadă, creştinii erau foarte puţini la număr. Cei care se închinau la idoli depăşeau cu mult numărul drept credincioşilor. La un moment dat a avut loc în cetate un praznic păgânesc la care s-au adunat foarte mulţi necredincioşi care dansau în jurul idolilor. Sfântul Averchie, prezent la manifestaţie, s-a rugat şi a prins curajul de a sfărâma chipurile idolilor. Atunci, preoţii au hotărât să-l omoare. Sfântul aflând de planul lor nu s-a temut, mai mult, el a ieşit în mijlocul cetăţii învăţând poporul Evanghelia lui Hristos. A exorcizat trei tineri posedaţi. A vindecat pe fiica împăratului şi l-a îndemnat pe acesta să ajute săracii.

Calendar creştin-ortodox
Sf. Ierarh întocmai cu apostolii Averchie; Sf. 7 tineri din Efes
Calendar romano-catolic
Sf. Maria Salome
Calendar greco-catolic
Sf. Aberchie, episcop; Cei 7 tineri din Efes, mucenici

 

S-a întâmplat azi

În România
1911 – Apare, săptămânal, apoi bilunar, la Bucureşti, revista literară şi socială Flacăra, iniţial sub direcţia lui Constantin Banu, iar apoi a lui Ion Pillat, Adrian Maniu şi Horia Furtună;
1932 – Începe a treia Conferinţă balcanică (Albania, Grecia, Iugoslavia, România şi Turcia) la Bucureşti; delegaţia bulgară se retrage, menţinând un observator. Se adoptă un proiect de Pact balcanic, care aşeza la baza Înţelegerii Balcanice principiile neagresiunii, amiciţiei şi asistenţei mutuale;

În lume
362 – Templul lui Apollo din Daphne este distrus de un incendiu;
1978 – Inaugurarea pontificatului Papei Ioan Paul al II-lea în Piaţa Sfântul Petru.

Născuţi la 22 octombrie
1943 – Catherine Deneuve, actriţă;
1968 – Shaggy, muzician.

 

Click istoric

Se împlinesc astăzi 126 de ani de la decesul pictorului Ion Andreescu, considerat unul dintre reprezentanţii impresionismului românesc. Deşi a trăit doar 32 de ani, Ion Andreescu a lăsat posterităţii o operă care demonstrează că este un pictor de un excepţional talent. Moştenirea sa artistică se reduce la câteva sute de tablouri: naturi statice, flori, portrete, dar mai ales peisaje. Pictorul s-a născut în anul 1850. La vârsta de 19 ani se înscrie la cursurile “Şcolii de Arte Frumoase”, condusă de Aman, devenind în 1872 profesor la catedra de desen liniar şi caligrafie a Seminarului episcopal din Buzău. Se stinge din viaţă la 22 octombrie 1882.

 

Credinţe populare, tradiţii, semne

Purtatul copiilor în spate şi în bandulieră (pe umăr şi şold) este un obicei străvechi, care persistă în Munţii Apuseni, Munţii Almăjului, în Maramureş, în zona Bistriţa-Năsăud şi alte regiuni. Pe drumurile de munte, la muncile câmpului, la târg sau la oraş, mamele îşi mai poartă pruncii într-un leagăn cu torzi (sfori de susţinere). Forma arhaică a acestui ingenios mijloc de transport a fost trocuţa scobită într-un lemn uşor de tei, plop sau confecţionată din scândurele de brad. Uneori, leagănul era împletit din nuiele şi susţinut cu două sfori de umărul mamei sau purtat în spinare. Alteori, acesta a fost înlocuit cu săhăidacul, un fel de leagăn din pânză, mai uşor de purtat în spate, pentru că lasă mâinile mamei libere.

  • Profesor Ion Ghinoiu
×
Subiecte în articol: calendar