x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Miercuri 23 decembrie 2009

Miercuri 23 decembrie 2009

de Ramona Vintila    |    23 Dec 2009   •   00:00

Este a 39-a zi a Postului Crăciunului - A mai rămas o zi



Este ziua 357 a anului
Au mai rămas 8 zile


Soarele

Răsare la 7:49
Apune la 16:40

Luna
Răsare la 11:17
Apune la 23:35

Primul pătrar (Luna în creştere)
24 decembrie

Lună plină
2 ianuarie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)

9 ianuarie

Lună nouă

16 ianuarie


Proverbul zilei:

"Să nu-ţi alegi pânza ori nevasta noaptea"

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


Sărbătoare creştină: Sf. 10 Mc. din Creta; Sf. Pavel, Arhiep. Neocezareei; Cuv. Naum

Biserica Ortodoxă îi celebrează astăzi pe cei 10 Sfinţi Mucenici din Creta. Cinci dintre ei erau originari din cetatea Gortinei: Teodul, Statornic, Eupor, Ghelasie şi Evnichian, Zotic era de la Cnosos, Agatopus şi Pompie erau din Epinia, Vasilid din Chidonia şi Evarest din Heracleea. Ajungând dregătorul în Insula Cretei, îndată a poruncit să caute pe toţi cei ce cred în Hristos. Cei 10 au fost prinşi şi daţi pe mâna dregătorului insulei de păgâni. Acesta a poruncit păzitorilor să-i conducă timp de 30 de zile la templele idolilor şi, de nu vor aduce jertfă, să-i chinuie. Pentru că şi-au păstrat credinţa, li s-au tăiat capetele.


Credinţe populare, tradiţii, semne

Astăzi se serbează în calendarul popular "Ajunul Ajunului". Începând din această noapte până la ziuă, copiii merg să colinde pe la case. Se cântă "Moş-Ajunul", "Bună dimineaţa la Moş-Ajun". În Transilvania, colindătorii sunt consideraţi aducători de noroc şi fericire. Cum intră în casă, e datina să scormonească focul în vatră cu beţele pe care le poartă în mâini, numite colinde. Ajunurile sunt în acelaşi timp sărbători ale morţilor care vin pe pământ în aşteptarea ofrandelor specifice. După sfinţirea mesei, în dimineaţa zilei de 24 decembrie alimentele sunt împărţite membrilor familiei şi vecinilor. Ultima zi a Postului Crăciunului este cea mai aspră dintre zilele de înfrânare, pentru că se ţine post negru. (Profesor Ion Ghinoiu)


CALENDAR DE POST

21 L Sfânta Muceniţă Iuliana; Sfântul Mucenic Temistocle

22  M †) Sfântul Ierarh Petru Movilă, Mitropolitul Kievului; Sfânta Mare Muceniţă Anastasia (Dezlegare la ulei şi vin)

23 M Sfinţii 10 Mucenici din Creta; Sfântul Pavel, Arhiepiscopul Neocezareei; Cuviosul Naum

24 J  Sfânta Cuvioasă Muceniţă Eugenia (Ajunul Crăciunului) (Numai seara, grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrigi sau turte de făină)


S-a întâmplat azi


În România

1907 - Se adoptă o nouă lege pentru învoieli agricole, care prevedea două feluri de învoieli: în bani sau în dijma de-a valma, interzicând formal munca sau dijma la tarla, precum şi dările suplimentare în natură, bani sau muncă;

1963 - Cargoul "Bucureşti" ancorează în Portul Constanţa, după prima călătorie în jurul Pământului realizată de o navă românească;

1989 - Ion Iliescu prezintă la posturile de radio şi televiziune o informare din partea Consiliului Frontului Salvării Naţionale, în care se arăta că s-a dat prioritate "acţiunilor coordonate de lupta împotriva teroriştilor, soldate cu victime în rândul militarilor".

În lume

1990 - Printr-un referendum, populaţia Sloveniei votează cu 88% pentru independenţa Iugoslaviei.

Născuţi la 23 decembrie

1537 - Regele John al III-lea al Suediei (m. 1592);

1777 - Ţarul Alexander I al Rusiei (m. 1825).

×
Subiecte în articol: calendar