x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Miercuri 30 iulie 2008

Miercuri 30 iulie 2008

30 Iul 2008   •   00:00

Este ziua 212 a anului - Au mai ramas 154 de zile



Este ziua 212 a anului

Au mai rămas 154 de zile

Soarele

Răsare la 6:00

Apune la 20:43

Luna

Răsare la 3:03

Apune la 19:35

Lună nouă

1 august

Primul pătrar (Luna în creştere)

8 august

Lună plină

17 august

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)

24 august

Sărbătoare creştină


Sfîntul Apostol Sil a fost mai întîi însoţitor al Apostolului Pavel în călătoria pentru propovăduirea creştinismului din Siria, Cilicia şi Derbe. La Filipi, Pavel şi Sila au fost prinşi şi închişi în temniţă de păgîni. Le-au fost prinse picioarele în butuci şi au fost bătuţi crunt. Sfîntul Sil a fost numit de Apostolul Pavel Episcop al Corintului. Sfîntul Silvan a fost Episcopul Tesalonicului, iar Sfîntul Crescent a mers în misiune divină în Galia şi Galaţia, unde a fost şi Episcop. Sfîntul Epenet este numit de Sfîntul Apostol Pavel "pîrga Asiei", iar Sfîntul Andronic a fost Episcop al Panoniei.

Calendar creştin-ortodox

Sf. Apostoli: Sil, Silvan, Crescent, Epenet şi Andronic; Sf. Muceniţă Iulita; Sf. Sfinţit Mucenic Valentin, Episcopul Umbriei (Post)

Calendar romano-catolic

Sf. Petru Crisologul, episcop

Calendar greco-catolic

Sf. Sila, Silvan, Crescent, Epenet şi Andronic, apostoli


Proverbul zilei:


"Cînd aveam ce, n-aveam cu ce; acum, că am cu ce, n-am în ce"

Credinţe populare, tradiţii, semne


Tipul arhaic de adăpost construit de om după modelul grotei preistorice este bordeiul. Bordeiul este o locuinţă provenită dintr-o groapă săpată la o adîncime care variază de la cîţiva zeci de centimetri pînă la trei metri, acoperită cu pămîntul dizlocat. Două frumoase exemplare pot fi vizitate astăzi la Muzeul Satului din Bucureşti. Aria lui de răspîndire ocoleşte muntele, datorită imposibilităţii de a săpa groapa în stană de piatră. În schimb, el este frecvent atestat în zonele de cîmpie şi de deal cu substratul argilos sau mărnos, unde este perfect adaptat condiţiilor climaterice (răcoros pe timpul verilor caniculare, călduros în iernile geroase, ferit de viscolele şi vîrtejurile care spulberă spaţiile extracarpatice larg deschise). Pe de altă parte, satele de bordeie, aşezate în locuri retrase, ferite de drumurile principale şi mascate de vegetaţia care creştea pe acoperişurile lor, au reprezentat una din soluţiile de supravieţuire în condiţiile tulburi ale istoriei. Bordeiul nu trebuie confundat cu vizuina animalelor sau cu o locuinţă care defineşte sărăcia extremă. Pereţii lui sînt construiţi din bîrne, iar pe uşa şi grinzile gîrliciului (intrării) abundă motive ornamentale de mare vechime (solare, cabaline etc.). El este o comoară documentară pentru arheologi, etnologi şi lingvişti. Multe cuvinte legate de el sînt de origine autohtonă, cert preromane bordeiul, gîrliciul, brăgaiele, vatra şi altele.

Profesor Ion Ghinoiu

×
Subiecte în articol: calendar sfîntul