x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Miercuri 4 martie 2009

Miercuri 4 martie 2009

de Ramona Vintila    |    04 Mar 2009   •   00:00

Ziua mondială de rugăciune a femeilor



Este ziua 63 a anului

Au mai rămas 302 zile

Este a 3-a zi a Postului Sfintelor Paşti, au mai rămas 45 de zile

Soarele

Răsare la 6:48
Apune la 18:07

Luna
Răsare la 10:19
Apune la 1:50

Primul pătrar (Luna în creştere)

4 martie

Lună plină

11 martie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)
18 martie

Lună nouă

26 martie

Proverbul zilei:


"A pune piciorul în prag"

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

Sărbătoare creştină: Cuviosul Gherasim de la Iordan; Sfântul Mucenic Pavel şi Iuliana – sora lui


 Cuviosul Gherasim de la Iordan era din părţile Lichiei. De mic a primit o educaţie creştină, iar dragostea pentru Hristos îl face să îmbrăţişeze viaţa monahală. Mai întâi a locuit în pustia Tebaidei, din Egipt, apoi în Palestina, sălăşluind în pustia Iordanului, unde a construit o mănăstire lângă Râul Iordan, pe vremea împăratului Teodosie cel Tânăr. Despre Sfântul Gherasim se spune că, datorită sfinţeniei vieţii, până şi animalele îi slujeau. A trecut la cele veşnice în anul 475 după Hristos.

Credinţe populare, tradiţii, semne


Pentru a marca deschiderea şi închiderea ciclului vegetal într-un an calendaristic prin acelaşi reper natural, de pildă înflorirea unei plante, românii au asimilat sub aceeaşi denumire două specii de plante: brânduşa de primăvară şi brânduşa de toamnă. Prima înfloreşte primăvara şi vesteşte sfârşitul iernii, a doua înfloreşte la sfârşitul toamnei şi vesteşte începutul iernii. Înflorirea brânduşei de primăvară înainte chiar de topirea zăpezii este pusă pe seama răutăţii mamei vitrege a pământului, care o scoate cu forţa afară să înflorească. Numele brânduşei este purtat şi de unii colaci antropomorfi, preparaţi şi daţi de pomană prin Banat la Moşii de Mărţişor. Brânduşa de toamnă este ultima plantă care înfloreşte prin poienile umede. Ea marca prin florile sale încheierea ciclului vegetal al plantelor. (Profesor Ion Ghinoiu)

S-a întâmplat azi


În România

1849 – Memoriu adresat de generalul Gheorghe Magheru lui Kossuth Lajos, conducătorul Revoluţiei maghiare, în care propune realizarea unei alianţe revoluţionare româno-maghiare, cu condiţia recunoaşterii imediate de către guvernul ungar a "naţionalităţii şi drepturilor politice ale poporului din Transilvania, Banat şi Ungaria";

1923 – Partidul Naţional-Democrat Creştin, organizaţie naţionalist-extremistă de dreapta, în frunte cu A.C. Cuza, se transformă în Liga Apărării Naţional-Creştine (L.A.N.C.);

1977 – Premiera la Bucureşti, pe scena Teatrului "Lucia Sturdza Bulandra", a dramei istorice "Răceala", de Marin Sorescu.

În lume


1999 – Este scoasă la vânzare cartea Monicăi Lewinsky, în care detaliază legătura cu Bill Clinton.

Născuţi la 4 martie


1678 – Antonio Vivaldi, compozitor (m. 1741);

1882 – Nicolae Titulescu, om politic şi diplomat (m. 1941).

Click istoric


La 4 martie 1977 s-a produs unul dintre cele mai puternice cutremure de pământ înregistrate în secolul al XX-lea în Europa. Seismul, cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, a provocat mari distrugeri şi avarii în Bucureşti şi în nouă judeţe ale ţării. Oraşul Zimnicea şi un număr de sate au fost distruse în întregime. S-au prăbuşit sau au fost grav avariate peste 32.000 de locuinţe, lăsând fără adăpost circa 35.000 de familii. Pierderile materiale s-au ridicat la 10 miliarde de lei. S-au înregistrat peste 1.500 de morţi şi mai mult de 11.000 de răniţi. În acest cutremur şi-au pierdut viaţa mari personalităţi ale ştiinţei şi culturii româneşti.

×
Subiecte în articol: calendar martie