x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Miercuri 8 octombrie 2008

Miercuri 8 octombrie 2008

de Roxana Vintila    |    08 Oct 2008   •   00:00

Este ziua 282 a anului - Au mai rămas 84 de zile



Este ziua 282 a anului

Au mai rămas 84 de zile

Soarele

Răsare la 7:22

Apune la 18:43

Luna

Răsare la 15:43

Lună plină

14 octombrie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)

21 octombrie

Lună nouă

29 octombrie

Primul pătrar (Luna în creştere)


6 noiembrie

Sărbătoare creştină

Cuvioasa Pelaghia, sărbătorită astăzi de creştinii ortodocşi, era o comediană din Antiohia. A trăit în timpul Soborului de la Calcedon. Numele ei era Margareta şi mai înainte de a cunoaşte dreapta credinţă ducea o viaţă în păcat. Sfântul Non le spunea oamenilor cuvântul lui Dumnezeu. La uşa bisericii se opreşte renumita comediană Margareta, înconjurată de tineri. Episcopul Non a privit-o îndelung şi i-a întrebat pe oameni cum e posibil ca acea persoană să stea ore în şir să-şi îngrijească trupul, fără să facă fapte prin care să-şi înnobileze sufletul. În acel moment, Margareta a început să plângă şi şi-a schimbat viaţa. A primit botezul, numindu-se Pelaghia.

Calendar creştin-ortodox

Cuv. Pelaghia; Sf. Taisia

Calendar romano-catolic
Sf. Simeon Bătrânul; Sf. Ioan Calabria

Calendar greco-catolic

Sf. Pelaghia, călugăriţă

Proverbul zilei:

"Pe unde ne iese cuvântul o să ne iasă şi sufletul"

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

S-a întâmplat azi


În România

1408 – Privilegiul comercial acordat de Alexandru cel Bun negustorilor din Liov le asigura acestora legătura liberă cu bazinul pontic prin Moldova, conferindu-le un adevărat monopol pentru comerţul cu zona Mării Negre; actul menţionează dreptul de depozit limitat al oraşului Suceava;

1434 – Cea mai veche atestare scrisă a Curţii domneşti din Iaşi într-un act emis de Ştefan al II-lea la Suceava;

1860 – Împăratul Austriei, Franz Joseph I, promulgă actul organic cunoscut sub titlul de "Diploma din octombrie", care pune capăt sistemului absolutist şi deschide o eră de guvernare constituţională ("regimul liberal", 1860-1867).

În lume

1967 – Liderul Che Guevara şi oamenii lui au fost capturaţi în Bolivia.

Născuţi la 8 octombrie

1895 – Juan Perón, fost preşedinte al Argentinei (m. 1974);

1923 – Ion Voicu, violonist (m. 1997).

Click istoric

Astăzi se împlinesc 1557 de ani de la al IV-lea sinod ecumenic de la Calcedon. A fost convocat de împăratul Marcian şi s-a ţinut în Biserica Sfânta Eufimia din Calcedon, cu sprijinul papei Leon I. Sinodul trebuia să se pronunţe în legătură cu monofizismul, erezie care refuză distincţia dintre persoană – "hypostasis" şi natură – "physis", afirmând că dacă Hristos este o persoană, El nu poate avea două naturi. Erezia era propovăduită de Eutihie. El susţinea că Hristos nu are decât o singură natură, cea dumnezeiască, trupul uman fiind luat numai în aparenţă. Sinodul a alcătuit o nouă definiţie dogmatică, mărturisind credinţa "în două naturi care se unesc într-o singură persoană".

Credinţe populare, tradiţii, semne

Călătorii, în special meşteşugarii şi negustorii, porneau la drum grupaţi pentru a se apăra împotriva hoţilor, pentru a se orienta pe drumurile de ţară. Dacă un meşteşugar îşi vindea mai repede produsele, acesta prelua o parte din activitatea de negoţ a celorlalţi tovarăşi de drum sau îi aştepta într-un anume sat pentru a se reîntoarce împreună acasă. Plecarea meşteşugarilor la drum lung pentru vinderea produselor lucrate şi cumpărarea pe bani sau prin schimb în natură (trocul) a produselor ce le lipseau era pregătită cu mare atenţie.

Se luau toate măsurile de apărare împotriva atacurilor neprevăzute, în primul rând se întovărăşeau între ei, de unde avea să rămână în limba română expresia "A-ţi alege tovarăş de drum", se luau alimente pentru călător şi furaje pentru animalele de tracţiune, unelte pentru reparat căruţa. (Profesor Ion Ghinoiu)

×
Subiecte în articol: calendar octombrie