x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Nasturi plini de... fantezie!

Nasturi plini de... fantezie!

de Roxana Vintila    |    12 Iul 2009   •   00:00
Nasturi plini de... fantezie!

Suntem în toiul verii şi, pe cât s'ar părea, în adevăratul sezon mort al modei. Adică, ne imaginăm că pentru câtăva vreme nicio noutate nu va veni să ne turbure garderoba, care pare pentru moment bine orânduită.



Totuşi, moda nu cunoaşte o clipă de răgaz. Încă nu am gustat suficient farmecul noutăţilor de vară, nu ne-am săturat purtând rochiile şi pălăriile, ne mai plimbăm în short sau pantaloni turistici şi iată că solii modei de toamnă se strecoară prin filele ziarelor şi ale revistelor de vară. Pronosticuri, schiţe şi chiar afirmaţii.

Trebuie să le cercetăm pe toate, cu curiozitate, dar să nu le luăm drept certitudini. Nimic nu este mai puţin stabil ca pronosticul modei de toamnă. Un loc sigur a ocupat însă chiar de pe acuma cazaca lungă şi cloş, rusească. A apărut deodată în sa­loa­ne şi chiar pe stradă, ca şi când nu ar exista vreo gar­derobă feminină, care să nu numere printre pie­sele ei şi o astfel de cazacă, de preferinţă imprimată. Şi această cazacă tinde să devie, spre toamnă, un cuvânt de ordine al modei.

Rochiile mai pline ale zilelor răcoroase vor consta din aceste două piese: fusta şi cazaca lungă. Trebuie să atragem atenţia însă că această modă nu poate fi adoptată de oricine. Este o linie care îmbracă bine exclusiv siluetele foarte înalte şi subţiri.

Se pare că moda nu vrea să ia în consideraţie decât această structură feminină. Tot pentru acest gen a fost creată moda definitivă a tocului jos. Aici însă intervine legea proporţiilor, ca o consolare. Femeile înalte, care se coboară de pe tocuri înalte, vor fi şi ele la rândul lor mai mici... Deci înalte sau mărunte, purtaţi cu dezinvoltură sandalele cu tocuri joase, această binefacere, care tinde să devie moda dominantă chiar şi a încălţămintei de toamnă.
Notele caracteristice ale modei apropiate par a fi: broderiile, pliseurile şi nasturii.

În ceea ce priveşte borderiile, se pare că nu va fi vorba de o simplă garnitură în jurul decolteului, la mâneci sau a cordonului. Se pare că rochia întregă, bluzele şi jachetele vor fi împodobite cu broderii mari, încărcate, viu colorate, evocând de cele mai multe ori adevărate broderii naţionale.

Pliseurile vor înlocui bluzele tailleur-urilor sau vestelor. Rochiile de toamnă vor fi aproape fără excepţie compuse din trei piese: fustă, bolerou şi bluză; sau fustă, bluză şi vestă brodată. Nasturii vor fi purtaţi cu duzinile. Nasturii mulţi, cât mai plini de fantezie!

×
Subiecte în articol: calendarul vremurilor