x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Omul zilei - Dan Piţa

Omul zilei - Dan Piţa

de Sebastian S. Eduard    |    04 Sep 2014   •   00:07
Omul zilei - Dan Piţa
regizor
Vineri va avea loc premiera primului film românesc al acestei toamne: “Kyra Kyralina”. Filmul, care are în distribuţie actori precum Iulia Dumitru, Iulia Cîrstea, Corneliu Ulici, Ştefan Iancu, Mircea Rusu şi Florin Zamfirescu, este regizat de nimeni altul decât Dan Piţa.
Ideea de a realiza un film bazat pe opera lui Panait Istrati l-a urmărit pe Dan Piţa timp de 35 de ani, după cum a mărturisit cineastul. Pentru realizarea proiectului “Kyra Kyralina”, Piţa s-a reîntâlnit cu producătorul Vlad Păunescu, care i-a fost operator de imagine pentru filmul “Concurs” (1982).
“Am vrut să facem un film de interioare mai mult, pentru că aşa suntem mai aproape de cinema-ul pe care îl visăm”, a spus Dan Piţa care a adăugat, râzând, că frumuseţea camerelor l-a convins să nu respecte sută la sută povestea din cartea lui Panait Istrati şi să nu filmeze incendierea casei Kirei şi Kiralinei. “Casa aia... era păcat să-i dau foc”, a spus el.
Prezent la avampremiera filmului, regizorul Dan Piţa a declarat că Panait Istrati, a cărui proză stă la baza acestei noi producţii, este un autor “mereu actual”.  “Dezorganizarea familială există şi azi, nu a inventat-o Panait Istrati”, a declarat regizorul.
Jurnalul Naţional îl felicită pe dl Dan Piţa pentru noul său film şi, cu scuze pentru sintagma care a fost folosită de maestru şi în filmul din 1997, îl declară “Omul Zilei”.

×
Subiecte în articol: Dan Piţa