x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Omul zilei: Doina Stici

Omul zilei: Doina Stici

de Maria Sârbu    |    01 Mai 2010   •   00:00
Omul zilei: Doina Stici

artist plastic



5679-119208-doinastici.jpgO minunată expoziţie de vase decorative din ceramică ce aparţin artistei  Doina Stici - membru al Uniunii Artiştilor Plastici ­ atrage privirea celor care vin la Centrul Cultural Mogoşoaia. Două spaţii ­ Casa Artelor şi curtea Palatelor Brâncoveneşti ­ sunt împânzite cu amfore, oale ovale, stâlpi, piesele fiind reunite în compoziţii. Sunt lucrări mai mici şi mai mari create fie pentru a fi folosite ca ghivece pentru plante şi flori, fie pentru a decora spaţii interioare şi exterioare. De remarcat şi arta de a prepara şi utiliza culorile, care par calde, moi. Astfel lucrările atrag şi printr-o cromatică plăcută ochiului.

Piesele Doinei Stici, unice ca formă şi textură, îşi pot găsi locul atât în apartament, în scara blocului, în birouri mici şi mari, cât şi în curţi, grădini, parcuri, în alte multe spaţii ambientale care să dea lucrurilor armonie şi un aspect vesel, frumos.

Nu este simplu şi nici uşor să creezi astfel de vase, care necesită tehnici speciale, dar şi forţă. Este nevoie de atelier mare, cu anumite cuptoare, pentru că vasele sunt confecţionate din şamotă ­ material refractar ce  conferă unor astfel de obiecte o mare rezistenţă la şocuri termice. De remarcat metoda de tratare a suprafeţelor, precum încrustarea porţelanului în şamotă, sau cea de construcţie în benzi suprapuse.   

Publicul poate admira compoziţii, în instalaţii vizuale, cu titlul: Frunze, Meri, Rădăcini, Alge, Africa, Persia, Ţepi. Vasele artistei aduc linişte, meditaţie, aduc în timpurile noastre civilizaţii apuse.

Expoziţia, cu vânzare, este deschisă, la Mogoşoaia, până la data de 10 mai.

Doina Stici, născută la Chişinău, este absolventă a Academiei de Arte Vizuale "Ion Andreescu", Facultatea de Arte Decorative şi Design, secţia ceramică-sticlă din Cluj-Napoca (1997-1998). Între anii 2004-2006, şi-a făcut masteratul la Universitatea de Litere şi Ştiinte Umane "Marc Bloch" din Strasbourg, Franţa.

A organizat diverse expoziţii atât la Cluj, unde trăieşte, cât şi la Bucureşti, Chişinău, Bistriţa, Alba-Iulia, Deva. Are lucrări în colecţii particulare din Italia, SUA, Suedia, Japonia, Franţa, Germania, Anglia, România, Republica Moldova.

×
Subiecte în articol: calendar