x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Omul zilei: Jiri Menzel.

Omul zilei: Jiri Menzel.

18 Mai 2011   •   21:00
Omul zilei: Jiri Menzel.
Regizor
Renumitului cineast ceh Jiri Menzel i-a fost conferit ieri Ordinul Meritul Cultural in grad de Comandor, in cadrul unei ceremonii care a avut loc la Ministerul Culturii si Patrimoniului National.

Distinctia i-a fost inmanata de ministrul Culturii, Kelemen Hunor, "in semn de inalta apreciere a activitatii sale regizorale, precum si pentru contributia deosebita avuta la promovarea culturii universale prin arta cinematografica".

La festivitate au participat printre altii Jiri Sitler, ambasadorul Republicii Cehe, Rene Kubasek, directorul Centrului Ceh din Bucuresti, precum si oameni de film din Romania.

Emotionat, regizorul ceh a declarat in timpul ceremoniei ca aceasta distinctie reprezinta pentru el un important pod catre Romania, pe care o considera o tara foarte culturala: "Sunt mandru de Republica Ceha si de cultura ceha si sunt bucuros de faptul ca aceasta cultura ceha si-a gasit locul si in Romania".

Comunistii i-au interzis lui Menzel sa mai faca filme, deranjati de filmul "Ciocarlii pe sarma" (1969), o adaptare dupa Bohumil Hrabal, care expunea adevarata natura a democratiei din Cehoslovacia anilor ‘50. Filmul a avut premiera abia in 1990, cand a obtinut si Ursul de Aur la Berlinala.

Cu prilejul acordarii acestei distinctii, Jurnalul National il declara pe Jiri Menzel "Omul zilei".

×