x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Omul zilei: Viorica Petrovici

Omul zilei: Viorica Petrovici

08 Feb 2012   •   21:00
Omul zilei: Viorica Petrovici

Prezenta inca din anii ’80 in fascinanta lume a teatrului, operei, operei comice pentru copii, a baletului si filmului, rasplatita de-a lungul intregii acti­vitati cu numeroase premii si decoratii, scenografa si creatoarea de costume Viorica Petrovici tocmai a atins un punct foarte inalt al carierei sale: Academia de Arta si Tehnica Cinematografica din Franta a nominalizat-o la Premiul Cézar, categoria 'Cele mai bune costume', pentru contributia sa la filmul regizorului Radu Mihaileanu 'La source des femmes'.

Cum tema filmului este conditia femeii musulmane care-si duce existenta chi­nuita intr-o comunitate mica, scenografa s-a ocupat de costumatia a zeci de personaje, in general femei. 'Au fost in jur de 80 de roluri. Fiecare personaj avea cel putin sase-sapte tinute, unele complet diferite, altele care se schimbau prin adaugarea sau inlocuirea unui element. Cred ca aici a fost castigul meu, felul cum am reusit sa combin obiecte vestimentare dintre o lume folclorica si una contemporana. Aprecierea Academiei Cézar este, cred, de o suta de ori mai importanta decat ar fi fost in alta parte.'

Pentru pretuirea aratata astfel domniei sale de o natiune artistica prin excelenta, Franta, si pentru aceasta onoranta nominalizare, ce reprezinta 'o mare victorie pentru mine, dar si pentru Romania', Jurnalul National ii acorda titlul de 'Omul Zilei' apreciatei scenografe Viorica Petrovici.

×
Subiecte în articol: calendar omul zilei