x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Pacea de la Bucureşti a împlinit un secol

Pacea de la Bucureşti a împlinit un secol

de Carmen Anghel    |    05 Aug 2013   •   18:31
Pacea de la Bucureşti a împlinit un secol

Cu ocazia împlinirii unui secol de la semnarea, la Bucureşti, a Tratatului de Pace care punea capăt celui de-al Doilea Război Balcanic (10 august 1913), Muzeul Naţional de Istorie a României anunţă vernisajul expoziţiei  temporare “1913. Al Doilea Război Balcanic şi Pacea de la Bucureşti”, care va avea loc la 8 august, orele 13:00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr.12.
Expoziţia este realizată în parteneriat cu Arhivele Naţionale ale României şi alte instituţii, din ţară şi din Bulgaria.
“Atât războiul, cât şi pacea au constituit momente importante în istoria acestei zone a Europei, iar rolul României a fost unul decisiv, fapt demonstrat de găzduirea Conferinţei de Pace la Bucureşti”, spun organizatorii.
Expoziţia “1913. Al Doilea Război Balcanic şi Pacea de la Bucureşti” strânge la un loc un volum impresionant de documente, fotografii şi cărţi poştale menit să ofere o imagine complexă asupra unui episod controversat al istoriei României şi Europei de Sud-Est.
În expoziţie vor fi  documente diplomatice de mare valoare, având semnătura regelui Carol I şi a oamenilor politici ai ţării, care au  condus destinele României. Va fi prezentat cel mai important document: originalul Tratatului de Pace. Dar momentul istoric va putea fi recreat în imaginaţia vizitatorilor şi din note, telegrame şi scrisori care reflectă “lupta” diplomatică dinainte, din timpul şi de după terminarea războiului şi încheierea păcii, planuri de campanie, hărţi operative şi rapoarte militare din timpul campaniei la sudul Dunării. Printre cei care semnează aceste documente îi întâlnim pe principele Ferdinand, principesa Maria, generalul Averescu, Titu Maiorescu, ţarul Ferdinand al Bulgariei etc.
A fost un moment decisiv pentru istoria Balcanilor şi a Europei, iar asta va reieşi din cărţi poştale, afişe, extrase din presă, scrisori, telegrame, din care se desprinde imaginea atitudinii oamenilor şi starea de spirit vizavi de ceea ce se întâmpla atunci: mobilizare, campanie militară, lupta cu holera, încheierea păcii. 
Expoziţia va fi deschisă până la  15 octombrie 2013.

×