x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Publicistică:Tăcerea,o datorie!

Publicistică:Tăcerea,o datorie!

08 Iul 2007   •   00:00
Publicistică:Tăcerea,o datorie!

"Mobilizarea s-a făcut intr-o inflăcărare uriaşă. Ţara intreagă a răsunat ca un căntec de răsărit de soare. Urale mari s-au ridicat din oraşe, din cămpii şi munţi. Căteva zile şi oamenii, şi cerul, şi pămăntul cu codrii şi holdele lui pline au luat parte impreună la sărbătoarea ţării şi armatei..."(Tudor Arghezi)

Publicistică:Tăcerea,o datorie!

Tudor Arghezi 1896-1913

"Mobilizarea s-a făcut intr-o inflăcărare uriaşă. Ţara intreagă a răsunat ca un căntec de răsărit de soare. Urale mari s-au ridicat din oraşe, din cămpii şi munţi. Căteva zile şi oamenii, şi cerul, şi pămăntul cu codrii şi holdele lui pline au luat parte impreună la sărbătoarea ţării şi armatei. Acuma, tuturora un sfat: tăcerea, o tăcere adăncă şi incăpăţănată. Negreşit, să nu inceteze nici căntecele şi nici bucuria. Acestea nu pot inceta. Sufletul oştirii e prea inălţat, prea viu şi prea plin de mulţumire pentru ca ele să poată inceta.

Tăcearea de care vorbim noi este tăcerea cuvăntului, tăcerea vorbelor care trebuiesc economisite ca nişte bani de aur, o tăcere adăncă şi inchisă ca o ascunzătoare. Tăcerea aceasta trebuie să o respecte şi gura şi condeiul. Condeiele şi-au făcut datoria şi pănă la urmă şi-o vor face: ziarele tac asupra lucrurilor care trebuiesc tăcute. Ziarele şi scriitorii

şi-au pus nădejdea deplină in guvern şi in mai-marii armatei, care vor şti să ducă ţara şi pe oşteni la bun liman şi la slavă. Ziarele au inţeles că a tăcea lucrurile care trebuiesc tăcute este o datorie de patriotism şi o datorie sfăntă. (…)"

×
Subiecte în articol: calendarul vremurilor