x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Sămbătă 22 septembrie 2007

Sămbătă 22 septembrie 2007

de Ramona Vintila    |    22 Sep 2007   •   00:00
Sămbătă 22 septembrie 2007
Sursa foto: Arhiva Muzeului Ţăranului Romăn/

  • Ziua Europeană fără Maşini
  • Este ziua 265 a anului
  • Au mai rămas 100 zile

Soarele:

Răsare la 7:02

Apune la 19:14

Luna:

Răsare la 17:12

Apune la 01:13

Lună plină:

26 septembrie

Ultimul pătrar(Luna in descreştere):

3 octombrie

Lună nouă:

11 octombrie

Primul pătrar(Luna in creştere):

19 octombrie

Sărbătoare creştină

Martirul Teodosie de la Brazi s-a născut in ţinutul Vrancei in secolul al XVII-lea. Pentru că a luat atitudine impotriva prigonirilor provocate de turci şi de tătari, domnitorul Dumitraşcu Vodă l-a obligat să se retragă din scaunul de mitropolit. S-a retras in sudul Moldovei şi a reconstruit Schitul Brazi. In 1688 a fost chinuit din ordinul aceluiaşi domnitor. In timpul unei invazii din 1694, tătarii au atacat Schitul Brazi, cerăndu-i să le dea din odoarele bisericii. Teodosie a refuzat, iar tătarii i-au tăiat capul.

Calendar creştin-ortodox

Sf. Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi; Sf. Sfinţit Mucenic Foca; Sf. Mucenic Isaac şi Sf. Martin (astăzi); Duminica a 18-a după Rusalii (Pescuirea minunată); Zămislirea Sf. Proroc Ioan Botezătorul; Sf. Xantipa şi Polixenia (măine)

Calendar romano-catolic

Sf. Toma din Villanova, episcop; Sf. Mauriciu, mucenic (astăzi); Sf. Pius din Pietrelcina, proroc (măine)

Calendar greco-catolic

Sf. Foca, mucenic (astăzi); Duminica a 18-a după Rusalii; Zămislirea Sf. Ioan Botezătorul (măine)

Rugăciunea a şaptea de dimineaţă

Pe Tine Te binecuvăntăm, Dumnezeule preainalte şi Doamne al milelor, Cel ce faci cu noi pururea lucruri mari. Iţi mulţumim că nu ne-ai pierdut pe noi cu fărădele-gile noastre. Pentru aceea ne rugăm bunătăţii Tale celei neasemănate, ca să putem in linişte a cănta, a striga şi a ne mărturisi pururea ţie: Dumnezeului Celui slăvit in toate şi de toţi, tatălui Celui fără de inceput, impreună şi Unuia-Născut Fiului Tău, şi Preasfăntului şi bunului şi de viaţă făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi in vecii vecilor. Amin!

S-a intămplat azi

In Romănia

Sămbătă, 22 septembrie

1868 - Legea pentru construirea şi exploatarea unei reţele de căi ferate, care concesionează consorţiului anglo-austriac, reprezentat de Offenheim, construirea liniei ferate Suceava - Roman, cu o ramificaţie spre Botoşani şi alta spre Iaşi;

Duminică, 23 septembrie

1923 - Legea pentru organizarea invăţămăntului silvic cu trei grade: inferior, mediu şi superior.

In lume

Sămbătă, 22 septembrie

1862 - Abraham Lincoln decretează sfărşitul sclaviei in statele din sudul SUA;

1975 - Sara Jane Moore incearcă să-l omoare pe preşedintele Statelor Unite, Gerald Ford.

 Duminică, 23 septembrie

1846 - Descoperirea Planetei Neptun de astronomul francez Urbain Jean Joseph Le Verrier şi de astronomul britanic John Couch Adams; descoperirea e confirmată de astronomul german Johann Gottfried Galle;

1973 - Fostul preşedinte argentinian Juan Perón a revenit la putere.

Născuţi la 22 septembrie

1958 - Andrea Bocelli, tenor;

1976 - Ronaldo, fotbalist.

Născuţi la 23 septembrie

480 i.Hr. - Euripide, dramaturg (m. 406 i.Hr.);

1943 - Julio Iglesias, căntăreţ.

Click istoric

Dacă ar fi trăit, Alice Botez ar fi implinit astăzi 93 de ani. Prozatoare interesantă şi contradictorie, absolventă a Facultăţii de Litere şi Filozofie din Bucureşti, Alice Botez a debutat publicistic in 1937. In 1979 a primit Premiul Uniunii Scriitorilor. "In majoritatea romanelor sale, Botez are tendinţa de a structura naraţiunea ca pe un scenariu mitologic, cu alte cuvinte, de a construi acţiunea ca pe o eternă repetiţie sau reproducere a unui arhetip. Semnificative, pentru romancieră, sunt fie «tiparele veşnice», fie indivizibilă şi omogenizantă «substanţa universală». Adică supraindividualul." (Liviu Petrescu, Dicţionarul Scriitorilor Romăni). S-a stins din viaţă in 1985.

Credinţe populare, tradiţii, semne

Asemănător vetrei satului, moşia din jurul său se stabilea după ritualuri consacrate. Principala grijă a intemeietorilor era ocuparea unui teritoriu productiv suficient de mare pentru satisfacerea nevoilor de hrană. Documentele istorice consemnează in anul 1411 "… şi hotarul locului aceluia pustiu să fie căt va putea să stăpănească din destul un sat". O interesantă practică magică atestată in Oltenia era bătutul toacei de lemn in centrul vetrei satului şi extinderea moşiei pănă in punctele unde nu se mai auzea glasul divin al acestui instrument preistoric. Se deduce de aici că forma arhaică a hotarelor intersăteşti era, conform propagării concentrice a undelor sonore, rotundă. Spre deosebire de vetrele de sat care aveau suprafeţe relativ mici, uşor de apărat, ca in versul popular: "Satul mic şi rotocol,/ Ii dau repede ocol!", moşia se extindea atăt căt era nevoie pentru arături, pentru păşunatul turmelor de vite, pentru vănătoare şi pescuit. Pănă la incepu-tul secolului al XIX-lea, pămănt de muncit era destul, de unde şi zicala "La Ştirbei, ari unde vrei!".

Profesor Ion Ghinoiu

×
Subiecte în articol: calendar septembrie