x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Sămbătă 5 ianuarie 2008

Sămbătă 5 ianuarie 2008

de Ramona Vintila    |    05 Ian 2008   •   00:00

  • Este ziua 5 a anului
  • Au mai rămas 360 zile

Soarele:

Răsare la 7:52

Apune la 16:50

Luna:

Răsare la 5:30

Apune la 13:50

Lună nouă:

9 ianuarie

Primul pătrar(Luna in creştere):

17 ianuarie

Lună plină:

24 ianuarie

Ultimul pătrar(Luna in descreştere):

31 ianuarie

Sărbătoare creştină

Sfăntul Mucenic Teopempt a fost episcop in timpul impăratului Diocleţian. Cănd Diocleţian a inceput prigoana asupra creştinilor, Teopempt a fost cel dintăi care a avut curajul să mărturisească faptul că Hristos este Dumnezeul adevărat. Fiind prins, a incercat să-i arate impăratului Diocleţian adevărata credinţă, insă acesta nu l-a luat in seamă. A fost aruncat intr-un cuptor cu foc din care nimeni nu mai ieşise pănă atunci viu. Rămănănd in viaţă după mai multe suferinţe, a adus la credinţă pe unul dintre călăii săi, Teona, care văzuse minunile săvărşite. In cele din urmă, Sfăntului Mucenic Teopempt i s-a tăiat capul, iar Teona a fost aruncat intr-o groapă şi acoperit cu pămănt.

Calendar creştin-ortodox

Sf. Mucenici Teopempt şi Teona; Cuv. Sinclitichia (Ajunul Botezului Domnului; Post) (astăzi); Botezul Domnului - (Dumnezeiasca Arătare); Boboteaza (măine)

Calendar romano-catolic

Sf. Telesfor (astăzi); Epifania Domnului; Sf. Gaspar, Melchior şi Baltazar, magi (măine)

Calendar greco-catolic

Ajunul Botezului Domnului; Sf. Teopempt şi Teona; Sf. Sinclitica (astăzi); Botezul Domnului şi Dumnezeului nostru Iisus

Hristos (Boboteaza); Sfinţirea Mare a apei (măine)

 Proverbul zilei:

"Dacă ţăranul nu ar munci, boierul nu ar avea ce mănca"

"Proverbele Romănilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

Â


S-a intămplat azi

In Romănia

Sămbătă, 5 ianuarie

1499 - Ştefan cel Mare atacă şi infrănge, la Dunăre, o oaste turcească condusă de Bali beg MalkoIoglu. In anul următor, domnul Moldovei porunceşte vornicului Boldur să incendieze Chilia şi Cetatea Albă.

Duminică, 6 ianuarie

1940 - In cursul vizitei sale la Chişinău, regele Carol al II-lea declară că: "Nici o brazdă de pămănt nu vom ceda!". Declaraţia suveranului deschide un şir de asigurări oficiale că frontierele vor fi asigurate.

In lume

Sămbătă, 5 ianuarie

1933 - A inceput construirea podului Golden Gate din oraşul San Francisco.

Duminică, 6 ianuarie

1912 - New Mexico este admis drept cel de-al 47-lea stat al SUA.

Născuţi la 5 ianuarie

1896 - George Calboreanu, actor (m. 1986);

1938 - Juan Carlos I, regele Spaniei.

Născuţi la 6 ianuarie

1412 - Jeanne d’Arc, eroina naţională a Franţei, supranumită "Fecioara din Orleans", sanctificată in 1920. A fost condamnată ca eretică şi arsă pe rug (30 mai 1431), fiind una dintre victimele Inchiziţiei;

1802 - Ion Heliade Rădulescu, scriitor şi om politic (m. 1872).

Click istoric

La 5 ianuarie 1961, Radu Beligan inaugura, in calitate de director, Teatrul de Comedie din Bucureşti. Prima stagiune a inceput cu spectacolul "Celebrul 702" de Alexandru Mirodan. Teatrul de Comedie a avut de-a lungul timpului actori de valoare ai scenei romăneşti - Amza Pellea, Marin Moraru, Tamara Buciuceanu Botez, Stela Popescu etc. Printre regizori de renume ai teatrului se numără Alexandru Tocilescu, Cătălina Buzoianu, Alexandru Dabija, Alexandru Darie etc. Pănă la sărbătorirea celui de-al 42-lea an de existenţă a Teatrului de Comedie, Radu Beligan a fost răsplătit cu Premiul "Pălăria lui Spirache" pentru activitatea sa pe tărămul comediei.

Â

Credinţe populare, tradiţii, semne

Astăzi este Ajunul Bobotezei, prima mare sărbătoare a noului an. Ziua care precede sărbătoarea propriu-zisă este mai importantă decăt sărbătoarea insăşi, atăt prin numărul practicilor magico-ritualice, căt şi prin sacralitatea ei. Este ultima Sărbătoare de iarnă, ziua in care se fac simţite cu deosebită forţă valenţele magice ale perioadei necurate de 12 zile deschise o dată cu sărbătoarea Crăciunului. La fel ca in toate ajunurile marilor sărbători, in această noapte se deschid cerurile, iar ingerii păzitori vestesc fetelor necăsătorite, care şi-au pus sub pernă busuioc sfinţit, cum le va fi norocul. Se spune că acela care ţine priveghi in această noapte şi va avea norocul să vadă cerurile deschizăndu-se va primi de la Dumnezeu orice va cere. In ajun de Bobotează, mici grupuri de băieţi intrau in curţile oamenilor şi inconjurau casele, grajdurile, ocoalele de animale, holdele, sunănd din clopoţei, fiare vechi. Colindătorii purtau la căciuli busuioc, brad, văsc, cercei de tulpină de salcie. In Transilvania, in ajunul Bobotezei, femeile fac o păpuşă cu două lumănări pe care le leagă imprejur cu mlădiţe de copaci. Atunci cănd vine preotul cu botezul, femeile aprind lumănările pe masă şi le sting după plecarea lui. Care mlădiţă se prinde mai mult de lumănare aceea va avea rod bun. Ziua de astăzi vesteşte şi cum va fi vremea restul anului. Dacă plouă, tot anul va fi ploios.

Profesor Ion Ghinoiu

×
Subiecte în articol: calendar ianuarie