x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Sâmbătă 7 februarie 2009

Sâmbătă 7 februarie 2009

07 Feb 2009   •   00:00

Este ziua 38 a anului ● Au mai rămas 327 de zile



Soarele
Răsare la 7:27 ● Apune la 17:33

Luna
Răsare la 14:53 ● Apune la 5:57
● Lună plină 9 februarie ● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 16 februarie ● Lună nouă 25 februarie ● Primul pătrar (Luna în creştere) 4 martie

Sărbătoare creştină
Sf. Partenie, e­pis­copul Lampsacului; Cuv. Luca; Sfin­ţii 1003 Mucenici din Nicomidia
Sfântul Partenie, episcopul Lampsa­cu­lui era fiul lui Hristofor, dia­co­nul bi­sericii din Melitopolis şi a trăit pe vremea împărăţiei lui Cons­tan­tin. Fiind pescar de me­se­rie, se os­tenea să poată fi de fo­los se­meni­lor. Bu­năta­tea sa l-a făcut vestit în tot ţi­nu­tul. De la Dumne­zeu sfântul a pri­mit darul alun­gării demonilor şi cel al tă­mă­dui­­rii de boli grele. A fost hi­ro­to­nit preot de episcopul Filip. Du­pă o vre­me, a fost numit episcop al Lam­p­sa­cu­lui. Creştinii îi aduc cinstire pen­tru mi­nunile pe care le-a săvârşit de-a lungul vieţii sale şi pentru harul pro­ro­­cirii ce i-a fost dăruit de Duhul Sfânt.

Click istoric

La 7 februarie 1992, la Maastricht, miniştrii Afacerilor Externe şi miniştrii de Finanţe ai celor 12 state membre au semnat Tratatul asupra Uniunii Europene. Intrarea în vigoare a Tratatului de la Maastricht a avut loc la 1 noiembrie 1993. La 2 octombrie 1997 este semnat Tratatul de la Amsterdam de modificare a Tratatului asupra Uniunii Europene şi a tratatelor care au instituit Comu­nităţile Europene şi unele acte conexe. Pe 12-13 decembrie 2002, la Summit-ul de la Copenhaga, se lansează din partea Uniunii Europene invitaţia de aderare către Cipru, Slovenia, Malta, Letonia, Lituania, Republica Cehă, Polonia, Ungaria, Estonia şi Republica Slovacia.

S-a întâmplat azi
În România

Sâmbătă, 7 februarie
1895 – Comitetul de conducere al ASTRA decide elaborarea şi publicarea "Enciclopediei române".
Duminică, 8 februarie
1859 – Primirea entuziastă a lui Al. I. Cuza la Bucureşti; proclamaţia către ţară a domnului Principatelor Unite.

În lume
Sâmbătă, 7 februarie
1904 – Un incendiu a distrus peste 1500 de clădiri în SUA.
Duminică, 8 februarie
1622 – Regele Iacob I al Angliei dizolvă Parlamentul englez.

Născuţi la 7 februarie
1777 – Dinicu Golescu, cărturar (m. 1830);
1812 – Charles Dickens, scriitor (m. 1870).

Născuţi la 8 februarie
1916 – Corneliu Mănescu, om politic (m. 2000);
1932 – Emanoil Petruţ, actor (m. 1983).

Credinţe populare, tradiţii, semne
O dată, ieşind Dumnezeu la plimbare şi întâlnind un urs în cale, l-a întrebat: "Ursule, de când te-am făcut eu pe tine, ai mâncat vreodată miere?" Ursul, dând din umeri, i-a răspuns că nu ştie ce este mierea şi nici n-ar dori să mănânce aşa ceva. Supărat pentru răspunsul ursului, Dumnezeu l-a tri­mis pe Sfântul Petre să-l ia de urechi şi să-l bage puţin cu nasul într-un stup cu miere. Sfântul Petre l-a apucat de urechi să-l ducă la un stup. Acesta se opune şi, tot trăgându-se înapoi, i s-au rupt urechile. Sfântul Petru l-a apucat atunci de gât, l-a târât până la stup şi l-a vârât cu botul în miere. Vă­zând că e bună, acesta a început s-o mănânce cu lăcomie, fără a mai lăsa şi albi­ne­lor. Văzând aceasta, Dumne­zeu i-a po­run­cit Sfântului Petre să-l alunge de la stup. Pentru a-l înde­păr­ta, l-a apucat de coadă şi, trăgându-l cu putere, a ră­mas cu ea în mână. De atunci a ră­mas ursul fără coadă şi cu urechile scurte. (Profesor Ion Ghino­iu)

×
Subiecte în articol: calendar februarie