x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Samuel Finley Breese Morse, portretistul care a inventat telegraful

Samuel Finley Breese Morse, portretistul care a inventat telegraful

de Luminita Ciobanu    |    01 Apr 2012   •   21:00
Samuel Finley Breese Morse, portretistul care a inventat telegraful

2 aprilie 1872. Este data la care a plecat din lume Samuel Finley Breese Morse, inventatorul telegrafului si al codului care avea sa asigure nemurirea numelui sau. S-a nascut tot in luna aprilie, insa in cea de-a 27-a zi, in 1791. Parintii sai, Pastor Jedidiah Morse si Elizabeth Ann Finley Breese, au dorit ca fiul lor sa aiba o educatie aleasa, astfel ca l-au dat pe Samuel F.B. Morse la Academia Phillips din Andover, incurajandu-l sa-si aprofundeze cunostintele in domeniul matematicii si al filozofiei religioase, si sa-si continue studiile la Yalle College. Pasionat de electricitate, s-a inscris si la cursurile de specialitate ale lui Jeremiah Day si Benjamin Silliman. Si-a dorit apoi sa devina pictor, insa parintii i-au sugerat ca ar fi mai bine sa devina ucenic al unui librar. Pentru o vreme a fost angajat al unei edituri. Ulterior, parintii i-au ingaduit sa mearga in Anglia, la Royal Academy of Arts din Londra, unde, sub indrumarea lui Benjamin West, si-a indeplinit marele vis, de a deveni pictor.

In 1815 s-a intors in Statele Unite, deschizandu-si in Boston un studio de arta. Un an mai tarziu avea sa plece intr-o calatorie in New Hampshire. Atunci a intalnit-o pe Lucretia Pickering Walker, care, in 1818, avea sa-i devina sotie si sa-i daruiasca in anul urmator primul copil.

Intre timp, Samuel F.B. Morse a devenit un portretist din ce in ce mai apreciat, lucrarile sale fiind deosebit de cautate. Din acest motiv, in 1825, municipalitatea din New York l-a angajat sa realizeze un portret al lui Gilbert du Motier, marchizul de Lafayette. Vestea ca sotia sa a murit l-a daramat, motiv pentru care a renuntat la lucrare si a plecat de urgenta la New Haven. Pentru moment s-a gandit chiar sa renunte la pictura. Il “rodea' gandul sa gaseasca neaparat o solutie sa comunice la distanta foarte lunga. In 1929 si-a incredintat copilul unor rude si a plecat in Europa, spre Vatican, unde a pictat si a vizitat colectiile de arta ale marilor “zugravi'. In 1932, intr-o calatorie pe mare, l-a intalnit pe Charles Thomas Jackson, de la care a aflat foarte multe lucruri despre electromagnetism.

Dupa ce a auzit de electromagnetism, o idee geniala s-a conturat in mintea portretistului american: aceea de a cauta o modalitate de a trimite mesaje prin intermediul unui cablu, folosind electricitatea. N-a stat pe ganduri, ci a realizat cateva prototipuri ale telegrafului inca din 1835, apoi a solicitat ajutorul unor prieteni, care l-au ajutat sa imbunatateasca exemplarele de proba. Munca lor n-a fost in zadar, fiindca au reusit sa creeze un sistem de releu electromagnetic ce permitea transmisiunile la mare distanta. Aparatul electromagnetic pentru telegrafie a fost brevetat in 1840. In 1838 insa, dupa alte cercetari sustinute, Morse a pus la punct un sistem de linii si puncte care sa inlocuiasca literele, numerele si semnele de punctuatie, care avea sa-i poarte numele – codul Morse. Entuziast, s-a adresat Congresului Statelor Unite ale Americii sa realizeze o linie telegrafica transatlantica, insa cererea sa n-a fost acceptata. Refuzul nu a fost total, fiindca in 1843 a primit sprijin sa creeze o linie telegrafica intre Washington D.C. si Baltimore. Vestea aparitiei telegrafului a facut inconjurul lumii, apoi inventia a patruns si in Marea Britanie, raspandindu-se usor, usor si la nivel mondial.

In 1848, Samuel F.B. Morse s-a recasatorit cu Sarah Elizabeth Griswold si au avut patru copii. Inventiile sale i-au adus venituri considerabile, insa Morse n-a fost un zgarcit, ci a acordat fonduri mai multor colegii, intre care si Yalle si Vassar, dar si pentru sustinerea activitatii unor societati de binefacere si de ajutorare a artistilor saraci. Bolnav de pneumonie, Samuel Finley Breese Morse a murit la 2 aprilie 1872, fiind inmormantat la New York, in Cimitirul Green-Wood.

Alfabetul inventat de Morse a simplificat trimiterea de mesaje telegrafice. Apelul international de pericol, SOS (3 puncte, 3 linii, 3 puncte), a fost introdus in 1912, la 40 de ani dupa moartea lui Morse.

×