x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Sfânta şi Marea Marţi

Sfânta şi Marea Marţi

de Luminita Ciobanu    |    09 Apr 2012   •   21:00
Sfânta şi Marea Marţi

Duminica Floriilor, praznic in care Mantuitorul a fost intampinat de credinciosi cu ramuri de finic in maini, este poarta spre Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor, care a debutat ieri.

Au inceput Deniile, slujbe speciale ale Bisericii Ortodoxe, care ne aduc in atentie pilde la care trebuie sa luam aminte, pentru ca Domnul Iisus Hristos, pe parcursul activitatii in mijlocul oamenilor, apela deseori la parabole, dand explicatii celor de fata si dandu-le, totodata, posibilitatea de a raspunde. Dupa ce la cea dintai Denie s-a facut pomenire fericitului Iosif cel preafrumos, ca preinchipuire a Domnului, si smochinului care s-a uscat prin blestemul Mantuitorului, pentru Sfanta si Marea Marti, Sfintii Parinti au randuit a se citi pericopa evanghelica de la Matei, ce aduce in atentie pilda celor zece fecioare.

In drumul spre Ierusalim, Domnul Iisus Hristos Le-a spus ucenicilor mai multe pilde, intre care si cea despre care se vorbeste la cea de-a doua Denie. In parabola celor zece fecioare, Domnul Iisus Hristos ne indeamna la milostenie, prin care se vadeste stralucirea fecioriei, spunandu-ne sa fim cu bagare de seama, sa fim pregatiti oricand pentru sfarsitul vietii pamantesti. 'Domnul a vorbit mult despre fecioare si despre femei – si fecioria are mult merit si este, intr-adevar, cinstita – dar pentru ca nu cumva cineva, traind in feciorie, sa nu se ingrijeasca si de celelalte virtuti, si mai cu seama de milostenie, prin care se vadeste stralucirea fecioriei, Domnul spune pilda aceasta. Pe cinci din ele le numeste intelepte, caci impreuna cu fecioria au avut si imbelsugatul untdelemn al milosteniei. Pe celelalte cinci le numeste nebune, caci, desi ele aveau virtutea fecioriei, nu aveau in aceeasi masura si milostenia. Deci, sunt numite nebune, chiar daca au savarsit cea mai mare virtute, dar nu s-a ingrijit de cea mai importanta, asa ca in nimic nu se deosebesc de desfranate. Desfranatele sunt biruite de trup, iar ele au fost biruite de bani. Pe cand se scurgea noaptea acestei vieti, au adormit toate fecioarele, adica au murit. Intr-adevar, moartea se numeste somn“, explica parintele Eugen Dragoi in volumul 'Postul Mare“.

Asadar, asemenea troparului cantat la slujba Deniei, care vesteste ca Mirele vine in miezul noptii si fericita e sluga pe care o va afla priveghind, pericopa evanghelica din Sfanta si Marea Marti ne arata raspunsul plin de intelepciune al celor cinci fecioare cand li s-a vestit – 'Iata, Mirele vine! Iesiti intru intampinarea Lui!“: '(...) asemana-se-va imparatia cerurilor cu zece fecioare, care, luandu-si candelele, au iesit intru intampinarea mirelui. Dar cinci dintre ele erau nebune si cinci intelepte. Cele nebune, luandu-si candelele, n’au luat cu ele si untdelemn. Iar cele intelepte, odata cu candelele si-au luat si untdelemn in vase. Dar zabovind mirele, au atipit toate si au adormit. Iar la miezul noptii s’a facut strigare: «Iata, vine mirele!, iesiti intru intampinarea lui!». Atunci s’'au sculat toate fecioarele acelea si si-au impodobit candelele. Iar cele nebune le-au zis celor intelepte: «Dati-ne din untdelemnul vostru, ca noua ni se sting candelele».

Dar cele intelepte le-au raspuns, zicand:« Nu, ca nu cumva sa nu ne ajunga nici noua si nici voua. Mai bine mergeti la cei ce vand si cumparati-va». Deci, plecand ele sa cumpere, a venit mirele, iar cele ce erau gata au intrat cu el la nunta si usa s’a inchis. Mai pe urma au sosit si celelalte fecioare, zicand: «Doamne, Doamne, deschide-ne!» Iar el, raspunzand, le-a zis: «Adevar va spun, pe voi nu va stiu!» Drept aceea, privegheati, ca nu stiti ziua si nici ceasul in care Fiul Omului va veni“. (Matei, 25, 1-13).

Foto: Rastignirea – Fresca Manastirea Patrauti; Luminita Ciobanu/Jurnalul National

×