x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Sîmbătă, 23 august 2008

Sîmbătă, 23 august 2008

de Ramona Vintila    |    23 Aug 2008   •   00:00
Sîmbătă, 23 august 2008

Este ziua 236 a anului • Au mai rămas 130 de zile

 

• Este ziua 236 a anului

• Au mai rămas 130 de zile


Soarele:
Răsare la 6:28
Apune la 20:07

Luna:
Răsare la 23:00
Apune la 14:08

Ultimul pătrar(Luna în descreştere):
24 august

Lună nouă:
30 august

Primul pătrar(Luna în creştere):
7 septembrie

Lună plină:
15 septembrie

 

Proverbul zilei:

"Meşterul se  cunoaşte la lucru"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

 

Sărbătoare creştină

Sfîntul Mucenic Lup a trăit în timpul împărăţiei lui Aurelian. Era rob, dar asta nu-l împiedica să defăimeze pe zeii păgînilor. De aceea, păgînii s-au pornit împotriva lui.  Puterea lui Dumnezeu nu lăsa păgînii să se apro­pie de el. Văzînd acestea, soldaţii au început să tragă cu arcurile, însă nu reuşeau să îl nimerească. Pentru că Sfîntul Lup dorea să nu rămînă nebotezat s-a rugat Domnului pentru a înfăptui o minune. Din senin, a început să plouă şi sfîntul a primit taina botezului. După ce s-a simţit împăcat, sfîntul s-a predat şi a fost dus la judecată. I s-a tăiat capul, nu înainte de a i se pro­pune schimbarea credinţei.

 
Calendar creştin-ortodox
Sf. Mucenic Lup; Sf. Sfinţit Mc. Irineu; Odovania Praznicului Adormirii Maicii Domnului (astăzi); Sf. Sfinţit Mucenic Eutihie; Sf. Mucenic Tation (mîine)

Calendar romano-catolic
Sf. Roza de Lima, fecioară (astăzi); Sf. Bartolomeu, apostol (mîine)

Calendar greco-catolic
Sf. Lup, mucenic; Sf. Irineu, mucenic; Încheierea Sărbătoririi Adormirii Maicii Domnului (astăzi); Sf. Eutihie, episcop, mucenic (mîine)

 

S-a întîmplat azi

În România

Sîmbătă, 23 august
1938 – Se încheie la Bled Acordul româno-ungaro-iugoslav, care cuprinde o declaraţie reciprocă de neagresiune şi o alta cu privire la hotărîrea guvernului român şi ungar de a lua măsuri administrative necesare pentru a suprima toate dificultăţile susceptibile de a împiedica dezvoltarea relaţiilor amicale dintre cele două ţări.

Duminică, 24 august
1922 – Consiliul de Miniştri, în­trunit la Sinaia, hotărăşte organizarea încoronării la Alba-Iulia a Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, care urma "să cons­fin­ţeas­că pentru vecie unirea tuturor ro­mâ­nilor sub sceptrul Regelui Ferdinand".

 

În lume

Sîmbătă, 23 august
1939 – La Moscova, în prezenţa lui Stalin, a fost semnat Pactul Ribbentrop-Molotov.

Duminică, 24 augus
79 – Erupţia Vezuviului. Ora­şele Pompei, Herculaneum şi Stabie au fost acoperite de lavă. A mu­rit şi enciclopedistul C. Plinius Se­cundus, autorul "Istoriei naturale".

 

Născuţi la 23 august

1930 – Michel Rocard, fost prim-ministru al Franţei;

1948 – Andrei Pleşu, scriitor.

 

Născuţi la 24 august

1937 – Eugen Mihăescu, pictor, om politic;

1947 – Paulo Coelho, scriitor.

 

Click istoric

La 23 august 1944, Regele Mi­hai îl destituie din funcţia de conducător al statului pe mareşalul Antonescu şi ordonă arestarea lui. La ora 20:20 se transmite la radio Proclamaţia Regelui, care anunţă ruptura de Germania şi noua orientare politică a ţării. În audienţa acordată ministrului Germaniei la Bucureşti, Manfred von Killinger, suveranul îi declară că dacă trupele germane nu vor deschide ostilităţile, ele se vor putea retrage, în linişte, din ţară. "Actul de la 23 august a fost opera colectivă a tuturor membrilor oligarhiei tradiţionale, a monarhiei şi a aparatului de stat, toţi lup­tînd să-şi salveze poziţiile avute timp de secole". (C. W. Forester)

 

Credinţe populare, tradiţii, semne

Soarele, personificare a astrului zilei, se trezeşte ca orice gospodar dimineaţa şi se odih­neşte noaptea. El are trăsături şi calităţi umane: "Soarele di­mi­neaţa, cînd se scoală, e copil de şapte ani şi cît umblă toată ziua şi vede răutăţile ce se fac pe lu­me, pînă seara capătă o barbă albă, pînă la brîu. Mă-sa îl scaldă în lapte dulce şi iar se face copil"; "Soarele e om. Acolo, în mare, are soţie. Soarele e cu aripi de foc. Aripile lui sînt aşa rotunde că vin laolaltă, dar în mijloc este om cu cruce în spate"; "Soarele e flăcău, e curat şi neumblat în păcate; pe dînsul tare l-a vrut Luna şi ea tot se băga în sufletul lui şi-l iubea. Atunci Soarele i-a zis: «Nu destul ard eu lumea? Dar încă dacă m-aş însura şi aş avea copii, ce ar mai fi din oameni? Ar arde

lumea cu totul, ar trebui să se prăpădească norodul»" şi altele. Soarele, care întinereşte di­mi­neaţa, cînd se scoală, şi îm­bă­trîneşte seara, cînd se culcă, moare şi renaşte la Crăciun şi la Anul Nou. Atunci, la solstiţiul de iarnă este mic ca ziua, creşte apoi şi devine suficient de puternic la echinocţiul de primăvară, cînd ziua este egală cu noaptea, ajunge în plenitudinea forţelor la solstiţiul de vară, cînd ziua devine cea mai mare din an. După solstiţiul de vară, puterea Soarelui şi mărimea zilei scad neîncetat, ajung în poziţie de echilibru la echinocţiul de toamnă şi apoi sînt depăşite de forţele întunericului şi ale nopţii.

  • Profesor Ion Ghinoiu
×
Subiecte în articol: calendar august mucenic soarele