x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Sinaxar. Sfântul Efrem, episcopul Tomisului. I-a creștinat pe daco-romani, sciți și goți, în Dobrogea

Sinaxar. Sfântul Efrem, episcopul Tomisului. I-a creștinat pe daco-romani, sciți și goți, în Dobrogea

07 Mar 2019   •   07:44

Pe data de 7 martie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântul mucenic Efrem, episcopul Tomisului. În aceeași zi sunt celebrați și alți sfinți episcopi martirizați la Cherson.

Sărbătoarea este cunoscută în calendarul ortodox sub numele de Sf. Mc. Ep. din Cherson: Vasilevs, Efrem, Evghenie, Capiton, Eterie, Agatodor şi Elpidie.

Sfântul mucenic episcop Efrem este al doilea episcop cunoscut al Eparhiei Tomisului, care a ocupat un timp scaunul de pastor al Daciei Pontice, după sinaxarelor grecești și latine. Sfântul mucenic Efrem s-a născut în sudul Dunării din părinți creștini, care l-au crescut de mic în frică de Dumnezeu. Mergând să se închine la Sfintele Locuri, a rămas acolo și a fost făcut preot și slujitor la una din biserici. La vremea aceea în Imperiul Roman se slujea în limbile greacă, latină, siriană, și tracă.

Ajungând apoi ucenic al patriarhului Hermon al Ierusalimului (300- 314), a fost pregătit din tinerețe să propovăduiască Evanghelia lui Hristos la popoarele "barbare" de la Gurile Dunării și din jurul Pontului Euxin (Mării Negre). La începutul secolului IV a fost trimis de patriarhul Hermon să păstorească pe credincioșii daco-romani din Episcopia Tomisului, convertind la creștinism numeroși daci, romani, goți și sciți.

În timpul păstoriei acestui fericit episcop, au fost martirizați pentru credință în Hristos zeci de creștini daco-romani.............

Citește mai departe AICI

×