x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

de Luminita Ciobanu    |    28 Aug 2012   •   21:00
Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Crestin ortodocsii praznuiesc la 29 august Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul, zi de post, indiferent cand ar cadea cinstitul praznic in saptamana, de altfel, ultima mare sarbatoare a anului bisericesc ce se incheie la sfarsit de august.

Sfantul Ioan Botezatorul s-a nascut in cetatea Orini, fiind fiul preotului Zaharia si al Elisabetei, descendenta din semintia lui Aaron. Cu sase luni inainte de nasterea Domnului Iisus Hristos, s-a nascut Sfantul Ioan Botezatorul, a carui zamislire a fost vestita tatalui sau, de catre ingerul Gavriil, in timp ce acesta slujea la templu. Cum preotul Zaharia si sotia sa Elisabeta se aflau la o varsta inaintata, arhiereul a pus la indoiala cele vestite de Sfantul Inger, motiv pentru care i s-a spus ca va ramane mut pana cand i se va naste fiul, caruia ii va pune numele Ioan. Cand s-a plinit vremea, iar Elisabeta a nascut, cei care erau de fata la taierea imprejur au dorit sa puna pruncului numele Zaharia, dupa tatal sau, insa mama Sfantului s-a opus categoric. "Si raspunzand, mama sa a zis: «Nu!; ci Ioan se va chema». (Luca, 1, 60) Si i-au facut semn tatalui sau, cum ar vrea el sa fie numit. Si cerand o tablita, el a scris: «Numele lui este Ioan». Si toti s’au mirat. Si indata gura si limba i s’au deschis; si vorbea, binecuvantand pe Dumnezeu". (Luca, 1, 62-64)

Auzind Irod imparat de nasterea Sfantului Ioan a poruncit sa fie ucis, de teama sa nu fie "imparatul Iudeii", despre care auzise. A trimis soldati in casa arhiereului Zaharia, insa nu l-au aflat pe prunc, fiindca Elisabeta prinsese de veste si isi luase fiul si se ascunsesera in munti, iar prin rugaciunea ei staruitoare catre Domnul, muntele s-a deschis in chip minunat si i-a cuprins intr-o pestera, spre a nu fi descoperiti, apoi s-a inchis. Arhiereul Zaharia, aflat la biserica, a fost ucis de soldatii care au revenit, cautandu-i fiul, carora le-a grait: "Voi imi veti ucide trupul, dar Domnul imi va primi sufletul". In pestera, Sfanta Elisabeta a vietuit alaturi de fiul sau inca 40 de zile dupa plecarea la cele vesnice a Sfantului Zaharia, apoi s-a mutat si ea la Domnul. Hranit si pazit de ingeri, Sfantul Ioan Botezatorul a vietuit in pustie pana in ziua in care a iesit spre a gati calea Domnului.

Sfanta Evanghelie dupa Marcu ne spune ca "Dupa cum este scris in profetul Isaia: «Iata, Eu il trimit inaintea fetei Tale pe ingerul Meu, care-ti va pregati calea; glasul celui ce striga in pustie: Gatiti calea Domnului, drepte faceti-I cararile», Ioan boteza in pustie, propovaduind botezul pocaintei spre iertarea pacatelor. Si ieseau spre el tot tinutul Iudeii si toti cei din Ierusalim si se botezau de catre el in raul Iordan, marturisindu-si pacatele. Si Ioan era imbracat in haina de par de camila, cu cingatoare de piele imprejurul mijlocului si se hranea cu lacuste si miere salbatica. Si propovaduia, zicand: «Vine in urma mea Cel ce este mai tare decat mine, Caruia nu sunt vrednic, plecandu-ma, sa-I dezleg cureaua incaltamintelor. Eu v’am botezat cu apa, dar el va va boteza cu Duh Sfant». Si in zilele acelea, Iisus a venit din Nazaretul Galileii si S'a botezat in Iordan de catre Ioan. Si indata, iesind din apa, a vazut cerurile deschise si Duhul ca un porumbel pogorandu-Se peste El. Si glas s’a facut din ceruri: «Tu esti Fiul Meu Cel iubit, intru Tine am binevoit»."a (Marcu, 1, 2-11)

Tot Sfanta Scriptura ne spune ca din porunca lui Irod, Inaintemergatorul Ioan a fost intemnitat si ulterior ucis, la cererea Irodiadei si a fiicei sale. "(...) Irod, prinzandu-l pe Ioan, il legase si-l pusese in temnita, din pricina Irodiadei, sotia lui Filip, fratele sau; pentru ca Ioan ii zicea: «Nu-ti este ingaduit s’o ai de sotie». Si voind sa-l ucida, s’a temut de multime, ca-l socoteau profet. Dar praznuind Irod ziua sa de nastere, fiica Irodiadei a jucat in fata oaspetilor si i-a placut lui Irod. Pentru aceasta, cu juramant i-a fagaduit sa-i dea orice va cere. Iar ea, indemnata fiind de mama ei, i-a zis: "Da-mi aici, pe tipsie, capul lui Ioan Botezatorul". Si regele s’a intristat, dar din pricina juramantului si a celor ce sedeau la masa cu el, a poruncit sa i se dea. Si a trimis si a taiat capul lui Ioan, in temnita. Si capul lui Ioan a fost adus pe tipsie si dat fetei, iar ea l-a dus mamei sale. Si venind ucenicii lui, i-au luat trupul si l-au inmormantat si s'au dus sa-I dea de stire lui Iisus". (Matei, 14, 3-12)

Capul Sfantului Ioan a avut, dupa traditia Bisericii, o istorie aparte. A fost pierdut de trei ori si tot de atatea ori aflat. Prima si a doua aflare a cinstitului cap al Botezatorului este praznuita la 24 februarie, in timp ce a treia aflate este praznuita la 25 mai.

×