x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Un secol de la naşterea lui Richard Nixon

Un secol de la naşterea lui Richard Nixon

de Sînziana Stancu    |    09 Ian 2013   •   00:32
Un secol de la naşterea lui Richard Nixon
Sursa foto: AFP

Acum un secol, în ziua de 9 ianuarie, în regiunea rurală Yorba Linda din sudul Californiei se năştea Richard Milhous Nixon. La ceremoniile dedicate împlinirii celor 100 de ani de la naşterea celui de-al 37-lea preşedinte al Statelor Unite, care se desfăşoară în America începând de duminică, o serie de oficialităţi, între care mai mulţi politicieni şi militari, alături de fiica cea mare a lui Nixon, Tricia Nixon Cox, şi-au adus aminte de el ca de un preşedinte care a fost subestimat, dar şi ca de un preşedinte genial în materie de politică externă, aşa cum a comentat recent presa americană. 

Preşedintele republican “privea lumea ca pe o lume cu 200 de ţări şi 200 de lideri, îi studia pe fiecare dintre aceşti lideri şi ştia o mulţime de lucruri despre ei. Avea un talent special, pe care nu l-am văzut egalat vreodată de altcineva”, a afirmat Bruce Herschensohn, un bun prieten şi autorul discursurilor lui Nixon.

Cel de-al 37-lea preşedinte al SUA a fost, în perioada războiului rece, republicanul hotărât să deschidă relaţiile diplomatice ale Statelor Unite cu China comunistă, pe care a vizitat-o în 1972, în cel de-al treilea an al primului său mandat prezidenţial. A iniţiat de asemenea cu fosta Uniune Sovietică o “destindere” şi a semnat două pacte bilaterale foarte importante privind controlul armamentului nuclear. După negocieri intense cu fostul preşedinte sovietic Leonid Brejnev, Nixon l-a determinat pe liderul comunist de la Kremlin să semneze, în acelaşi an, tratatul START I şi Tratatul Antibalistic prin care se interzicea dezvoltarea unor sisteme de interceptare a rachetelor nucleare. Nixon şi Brejnev proclamau atunci o nouă eră a “coexistenţei paşnice”, iar Kremlinul a organizat un mare banchet în seara zilei în care s-au semnat acele documente.

În privinţa războiului din Vietnam, când Nixon ajunsese preşedinte, în fiecare săptămână mureau câte 300 de soldaţi americani implicaţi în acest război, ceea ce a dus la proteste şi presiuni de stradă în America. Nixon nu credea că acest război va putea fi câştigat şi de aceea voia să îl încheie cât mai repede, încercând să negocieze o retragere a forţelor americane şi lăsarea sudului Vietnamului în siguranţă împotriva atacurilor din Nord. Astfel, Nixon a aprobat un plan secret de bombardare a poziţiilor vietnameze din Cambodgia, în 1969, cunoscută sub numele de cod “Operaţiunea Menu”. În final, după ani de lupte, timp în care retragerea trupelor americane a continuat, în 1973 au fost semnate “Acordurile de Pace de la Paris”, prin care s-a implementat o încetare a focului şi retragerea trupelor americane.

Faţă de Orientul Mijlociu, potrivit “Doctrinei Nixon”, SUA au evitat o implicare directă de susţinere în luptă a aliaţilor lor din această zonă, oferindu-le în schimb numai posibilitatea de a se apăra singuri. Astfel vânzările de arme către aceştia au crescut, în special cele către Israel, Iran şi Arabia Saudită în timpul Administraţiei Nixon care susţinea puternic Israelul, dar condiţionat, îndemnându-l să încheie pace cu vecinii săi arabi.  S-a implicat însă prin înarmarea statului evreu când acesta a fost atacat de o coaliţie arabă condusă de Israel şi Siria, în 1973.  Rezultatul acestei confruntări armate a avut repercusiuni asupra SUA, ţările arabe refuzând să le mai livreze petrol, ceea ce a dus la o criză a petrolului.

Pe plan intern, Nixon s-a văzut nevoit să lupte cu fenomenul inflaţiei, iar principalele măsuri pe care le-a luat în acest sens au fost controlul preţurilor şi salariilor. Iniţial a reuşit să reducă inflaţia, dar după ce a fost ales a doua oară, fenomenul s-a instalat din nou.

Nixon a intrat în istorie şi ca fiind singurul preşedinte care a părăsit Casa Albă în dizgraţie, în urma istoricului scandal “Watergate”, când colaboratorii administraţiei sale au spionat birourile opozanţilor lor politici. Scandalul a ieşit la iveală când cinci bărbaţi au fost prinşi montând microfoane în birourile democraţielor din clădirea Watergate. În urma imensului scandal, Nixon a demisionat.
Cel de-al 37-lea preşedinte american a murit în 1994, la vârsta de 81 de ani. 

×
Subiecte în articol: richard nixon