x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Vineri 10 octombrie 2008

Vineri 10 octombrie 2008

de Ramona Vintila    |    10 Oct 2008   •   00:00

Ziua Mondială a Sănătăţii Mentale



Ziua Mondială a Sănătăţii Mentale

Este ziua 284 a anului

Au mai rămas 82 de zile

Soarele

Răsare la 7:24

Apune la 18:40

Luna

Răsare la 16:34

Apune la 2:05

Lună plină

14 octombrie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)

21 octombrie

Lună nouă

29 octombrie

Primul pătrar (Luna în creştere)


6 noiembrie

Sărbătoare creştină

Sfinţii Mucenici Evlampie şi Evlampia au trăit pe vremea împăratului Maximian. Pe atunci, mai mulţi creştini trăiau ascunşi în munte şi au trimis pe Sfântul Evlampie la cetate, ca să le cumpere pâine. A fost prins de slujitorii idoleşti. Pus înaintea împăratului, acesta mărturisi că este creştin. Intrând în capiştea idolilor, a poruncit idolului lui Aris să cadă, şi acesta a căzut de s-a sfărâmat. Fiind pedepsit, a venit Evlampia, sora sa, şi l-a rugat să facă rugăciune pentru dânsa, ca să mărturisească şi ea că este creştină. Cei doi au fost băgaţi într-o căldare ce fierbea şi, rămânând nevătămaţi, două sute de oameni care au văzut minunea au crezut în Hristos.

Calendar creştin-ortodox

Sf. Mucenic Evlampie şi Evlampia, sora lui; Cuv. Andronic  şi Teofil Mărturisitorul

Calendar romano-catolic

Sf. Francisc Borgia, proroc

Calendar greco-catolic

Sf. Eulampie şi sora lui Eulampia, mucenici

Credinţe populare, tradiţii, semne

Casa românească de veche tradiţie avea intrarea pe latura unde se găseau ferestrele şi prispa. Apariţia celei de-a doua uşi pe latura opusă drumului, în general pe peretele dinspre miazănoapte, a fost o inovaţie tehnică cu rol strategic bine definit. O adaptare interesantă a locuinţei tradiţionale a fost adăugarea unei noi încăperi, numită tainiţă sau ascunzătoare. O astfel de casă era încă în picioare în anul 1974 în satul Dâlboiţa, jud. Mehedinţi, când am efectuat ancheta pentru Atlasul Etnografic. Între tindă şi camera curată era construită o mică încăpere, fără uşă şi fereastră. Intrarea în ascunzătoare se efectua, în caz de nevoie, prin podul casei. (Prof. Ion Ghinoiu)

Proverbul zilei:


"Bogatul nu mănâncă să se sature"

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

S-a întâmplat azi


În România


1600 – Lupta de pe Bucov; polonii înfrâng pe Mihai Viteazul, care se retrage spre Olt. Simion Movilă devine domn al Ţării Româneşti (22 octombrie). De partea sa, trec şi boierii Buzeşti;

1857 – Începe construirea clădirii Universităţii din Bucureşti, în stil neoclasic, după planurile arhitectului Alexandru Orăscu;

1876 – Se creează Partidul Popular Săsesc, organizaţia politică a populaţiei săseşti din Transilvania, cu secţii în fiecare comună şi având la bază programul adoptat la Mediaş de către cele două partide ale "bătrânilor" şi "tinerilor" pentru susţinerea, între altele, a luptei pentru menţinerea autonomiei politice a pământului regesc (desfiinţată de Parlamentul maghiar în martie 1876).

În lume


1986 – Un cutremur de 7,5 pe scara Richter a lovit San Salvador, El Salvador, omorând în jur de 1.500 de oameni.

Născuţi la 10 octombrie


1813 – Giuseppe Verdi, compozitor (m. 1901);

1830 – Regina Isabella a II-a a Spaniei (m. 1904).

Click istoric

Federaţia Mondială pentru Sănătate Mentală a proclamat, în 1992, ziua de 10 octombrie, ca Ziua Mondială a Sănătăţii Mentale, pentru a atrage atenţia asupra amplorii impresionante a bolilor psihice în ultimul deceniu. Potrivit unui raport dat publicităţii de OMS, în noiembrie 1999, bolile psihice afectează peste 400 de milioane de persoane din întreaga lume, în special din ţările în curs de dezvoltare. OMS atrage atenţia că un sfert din populaţia globului este în prezent lipsită de orice acces la medicaţie, datorită costului ridicat al acesteia, asociat cu absenţa unei asigurări minime în caz de boală. Conform OMS vom asista la o creştere spectaculoasă a tulburărilor mentale, care ar putea afecta calitatea vieţii.

×
Subiecte în articol: calendar octombrie