x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Vineri 13 februarie 2009

Vineri 13 februarie 2009

de Ramona Vintila    |    13 Feb 2009   •   00:00

Este ziua 44 a anului
Au mai rămas 321 de zile



SOARELE
Răsare la 7:18
Apune la 17:42
LUNA
Răsare la 22:36
Apune la 8:43
ULTIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN DESCREŞTERE)
16 februarie
LUNĂ NOUĂ
25 februarie
PRIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN CREŞTERE)
4 martie
LUNĂ PLINĂ
11 martie


Proverbul zilei:

"Femeia e sora dracului"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


Sărbătoare creştină: Cuv. Martinian; Sf. Apostoli Acvila şi Priscila

Cuviosul Martinian şi-a început sihăstria pe când avea 18 ani. Una din ispitele celui viclean a fost sub forma unei femei desfrânate, care a venit la muntele unde se găsea Sfântul. Când s-a înserat, îmbrăcată în haine bărbăteşti, aceasta a început a plânge şi a se ruga de Sfânt să o primească înăuntru în chilie.Acesta era gata să cadă în păcat, dar a fost tras înapoi de la cădere prin dumnezeiescul har. S-a înfrânat pe sine, iar pe femeie a trimis-o la mănăstire. A mers la o stâncă din mare, fiind dus cu barca de un corăbier, şi a locuit zece ani acolo, fiind hrănit de acel corăbier.


S-a întâmplat azi

ÎN ROMÂNIA
1864 - Legea privind înfiinţarea Consiliului de Stat; era prezidat de domnitor şi compus dintr-un vicepreşedinte şi nouă membri numiţi. Consiliul elaborează, la cererea guvernului, pro­iecte de legi şi este consultat asupra tuturor proiectelor legislative elaborate de guvern. Înfiinţarea noului organism semni­fică întărirea puterii executive, în scopul diminuării opoziţiei conservatoare;
1929 - Se înfiinţează, la Bucureşti Federaţia Română de Tenis;
1965 - Institutul de Fizică Atomică din România construieşte primele maşini electronice de calcul "CET-500" şi "CIFA-102".
ÎN LUME
1542 - Catherine Howard, a cincea soţie a lui Henric al VIII-lea al Angliei, este executată pentru adulter;
1945 - Eliberarea oraşului Budapesta de sub ocupaţia fascistă.
NĂSCUŢI LA 13 FEBRUARIE
1968 - Mihai Leu, primul campion mondial la box din istoria sportului românesc;
1974 - Robbie Williams, interpret.


Click istoric

La 13 februarie 1856 are loc Congresul de Pace de la Paris, care pune capăt Războiului Crimeii. Partea referitoare la Principatele Române prevede: înlăturarea protectoratului rus care dominase timp de aproape 25 de ani Ţara Românească şi Moldova; menţinerea suzeranităţii otomane, dar sub garanţia puterilor europene (Franţa, Marea Britanie,Austria, Rusia, Imperiul Otoman, Prusia şi Regatul Sardiniei). Poarta Otomanăse obligă să respecte administraţia Principatelor, precum şi deplina libertate a cultului, a legislaţiei, a comerţului şi a navigaţiei. Se stabilesc libertatea navigaţiei pe Dunăre şi neutralitatea Mării Negre, precum şi înfiinţarea Comisiei Europene a Dunării.


Credinţe populare, tradiţii, semne

"Ghinion", personificare a răului care îşi anunţă sosirea prin diferite semne: iepurele care traversează drumul, fe­meia ieşită în cale cu găleata fără apă, zbătutul ochiului. Cel mai cunoscut este numărul 13. O asemenea su­per­stiţie care înconjoară lumea trebuie să aibă una şi aceeaşi cauză: numărul 13 al lunilor lunare dintr-un an solar care corespunde cu numărul exact al constelaţiilor zodiacului: Peştii, Ber­becul, Taurul, Gemenii, Ra­cul, Leul, Fe­cioara, Balanţa, Scorpio­nul, Ophicus care in­tră în componen­ţa eclipticii cu aproximativ 15 grade, Săgetătorul, Ca­pricornul şi Vărsă­to­rul. Anul, perso­nificare a timpului, se naşte la 1 ianua­rie, este copil, tânăr şi matur de-a lungul celor douăsprezece lunaţii şi constelaţii zo­diacale, după care se degra­dează, îm­bătrâneşte şi moare în a trei­sprezecea.
  • Profesor Ion Ghinoiu

"Încă o zi infectă..."

13 FEBRUARIE 1857
"Zi proastă. Ochi bolnavi, creier obosit" (H. - F. Amiel)
"Încă o zi infectă..." sau "365 de motive de a nu te ridica din pat", Pierre Enckell/ Ed. Art

×
Subiecte în articol: calendar februarie