x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Vineri 17 august 2007

Vineri 17 august 2007

de Ramona Vintila    |    17 Aug 2007   •   00:00
  • Este ziua 229 a anului
  • Au mai rămas 136 de zile

Soarele:

Răsare la 6:20

Apune la 20:18

Luna:

Răsare la 10:54

Apune la 21:55

Primul pătrar(Luna in creştere):

20 august

Lună plină:

28 august

Ultimul pătrar(Luna in descreştere):

4 septembrie

Lună nouă:

11 septembrie

Sărbătoare creştină

Sfăntul Miron a trăit in Grecia. Dregătorul Ahaiei, Antipatros, duşmanul creştinilor, a intrat in biserica in care slujea Sfăntul Miron ca să-i prindă pe credincioşi. Acesta nu s-a temut pentru viaţa sa, ci a inceput a-l mustra pe Antipatros pentru faptele sale păcătoase. Antipatros a poruncit atunci să fie dus in locul de schingiuire. A fost spănzurat şi inţepat cu piepteni din fier. Apoi a fost obligat să treacă prin foc, dar el rămănea nevătămat, fiind ajutat de ingeri. Pentru că a refuzat să se inchine la idoli, i s-a scos pielea de pe el. A rămas intreg şi nevătămat, iar dregătorul s-a sinucis, tulburat de minunea ce văzuse. In cele din urmă, in Cetatea Cizicului, Sfăntului Miron i s-a tăiat capul.

Calendar creştin-ortodox

Sf. Sfinţit Mucenic Miron; Sf. Mucenici: Straton, Ciprian şi Tirs

Calendar romano-catolic

Sf. Iacint, proroc

Calendar greco-catolic

Sf. Miron, mucenic

Psalmul 28 al lui David

Aduceţi Domnului, fii ai lui Dumnezeu, aduceţi Domnului mieii oilor, aduceţi Domnului slavă şi cinste; Aduceţi Domnului slavă numelui Său; inchina-ţi-vă Domnului in curtea cea sfăntă a Lui. Glasul Domnului peste ape; Dumnezeul slavei a tunat; Domnul peste ape multe. Glasul Domnului intru tărie, glasul Domnului intru mare cuviinţă; Glasul Domnului, cel ce varsă para focului. Glasul Domnului, cel ce cutremură pustiul şi va cutremura Domnul pustiul Cadeşului. Glasul Domnului dezleagă păntecele cerboaicelor, glasul Domnului despoaie cedrii şi in locaşul Lui fiecare va spune: Slavă! Domnul va impărăţi peste potop şi va şedea Domnul Impărat in veac. Domnul tărie poporului Său va da, Domnul va binecuvănta pe poporul Său cu pace. Amin!

S-a intămplat azi

In Romănia

1916 - Primul război mondial. Turcia declară război Romăniei;

1964 - A murit Mihai Ralea, sociolog, psiholog, eseist, critic

literar, membru al Academiei Romăne (n. 1.05.1896);

1970 - A intrat in funcţiune prima turbină la Centrala Hidroelectrică Porţile de Fier I.

In lume

1850 - A murit argentinianul José de San Martin, erou al Independenţei Americii Latine (n. 1778);

1945 - Proclamarea independenţei Indoneziei; Sărbătoare naţională;

1960 - Ziua naţională a Republicii Gaboneze; aniversarea proclamării independenţei;

1987 - S-a sinucis, in inchisoarea de la Spandau, Rudolf Hess, politician naţionalist-socialist, condamnat in procesul de la Nürnberg la inchisoare pe viaţă pentru "complot impotriva păcii mondiale" şi "urzirea unui război de agresiune"; a fost adjunctul lui Adolf Hitler, iar in 1939 a fost desemnat drept cel de-al doilea succesor (după Göring) al Führerului.

Născuţi la 17 august

1905 - Ada Falcon, căntăreaţă argentiniană supranumită "impărăteasa tangoului" pentru interpretările unice ale celebrelor tangouri argentiniene (m. 2002);

1943 - Robert De Niro, actor şi regizor;

1960 - Sean Penn, actor.

Click istoric

Astăzi se implinesc 82 de ani de la moartea scriitorului Ioan Slavici. S-a născut la 18 ianuarie 1848 in comuna Siria. Debutează in 1871 cu o comedie publicată in revista Convorbiri literare, dar vocaţia lui de prozator se concretizează in 1881, cu volumul "Novele din popor". La Bucureşti este secretar al unei comisii de documente istorice, profesor la Liceul "Matei Basarab" şi redactor la Timpul. In 1882 este ales membru corespondent al Academiei, secţia istorică. Mai tărziu intemeiază ziarul Tribuna şi publică volume de nuvele şi romane, precum şi volume cu caracter memoralistic. Moare la 17 august 1925 in casa fiicei sale, Lavinia, din Crucea de Jos, Panciu.

Credinţe populare, tradiţii, semne

In credinţele populare Soarele, personificare a astrului zilei, se trezeşte ca orice gospodar dimineaţa şi se odihneşte noaptea. El are trăsături şi calităţi umane: "Soarele, dimineaţa cănd se scoală, e copil de 7 ani şi căt umblă toata ziua, pănă seara, capătă o barbă albă pănă la brău. Mă-sa il scaldă in lapte dulce şi iar se face copil"; "Soarele e om. Acolo in mare are soţie. Soarele e cu aripi de foc. Aripile lui sunt aşa rotunde că vin laolaltă, dar in mijloc este om cu cruce in spate". Soarele care intinereşte dimineaţa, cănd se scoală, şi imbătrăneşte seara, cănd se culcă, moare şi renaşte la Crăciun şi Anul Nou. Atunci, la solstiţiul de iarnă, este mic ca ziua, creşte apoi şi devine suficient de puternic la echinocţiul de primăvară, cănd ziua este egală cu noaptea, ajunge in plenitudinea forţelor la solstiţiul de vară, cănd ziua devine cea mai mare din an. După solstiţiul de vară, puterea Soarelui şi mărimea zilei scad neincetat, ajung in poziţie de echilibru la echinocţiul de toamnă şi apoi sunt depăşite de forţele intunericului şi nopţii. Inclinaţia erotică a Soarelui, relaţia incestuoasă cu sora sa, Luna, sunt teme frecvente in folclorul romănesc şi universal. Uneori, Soarele e bărbat insurat cu Luna, pe care o intălneşte numai in nopţile cănd aceasta se primeneşte şi nu apare pe firmament; alteori, din căsătoria lor incestuoasă au rezultat stelele. Incestul astral este de cele mai multe ori preintămpinat de intervenţia lui Dumnezeu.

Profesor Ion Ghinoiu

×