x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Vineri, 25 iulie 2008

Vineri, 25 iulie 2008

de Ramona Vintila    |    25 Iul 2008   •   00:00
Vineri, 25 iulie 2008

Ziua radiolocaţiei • Este ziua 207 a anului • Au mai rămas 159 de zile




 • Ziua radiolocaţiei
 • Este ziua 207 a anului
 • Au mai rămas 159 de zile


Soarele:

Răsare la 5:55
Apune la 20:48
Luna:
Răsare la 23:49
Apune la 13:43
Ultimul pătrar(Luna în descreştere):
25 iulie
Lună nouă:
1 august
Primul pătrar(Luna în creştere):
8 august
Lună plină:
17 august


Proverbul zilei:

"Unde e cîştig e şi pagubă"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


Sărbătoare creştină

Sfînta Ana se trăgea din neamul lui Levi, ultima născută a marelui Preot Matan şi a soţiei  sale Maria. Ana s-a cununat cu înţeleptul Ioachim din Galileia şi a născut pe Maria, Prea Sfînta Maica Domnului, pe care Dumnezeu o rostuise drept cea mai sfîntă din neamul omenesc, singura atît de curată ca să primească în ea pe Mîntuitorul lumii. După ce a încredinţat copilul la Templu, la vîrsta de 3 ani, ca o ofrandă pură şi neprihănită, Sfînta Ana şi-a petrecut restul vieţii în post, rugăciune şi faceri de bine celor lipsiţi, aşteptînd să se îndeplinească ceea ce promisese Dumnezeu. Şi-a dat sufletul în pace în mîinile lui Dumnezeu la vîrsta de 69 de ani.

Calendar creştin-ortodox
Adormirea Sfintei Ana; Cuv. Olimpiada şi Eupraxia (Post)
Calendar romano-catolic
Sf. Iacob, apostol; Sf. Valentina, fecioară, muceniţă
Calendar greco-catolic
Adormirea Sfintei Ana, mama Preasfintei Fecioare Maria; Sf. Olimpiada şi Eupraxia, călugăriţe


S-a întîmplat azi

În România

1941 – Potrivit comunicatului militar oficial: "Lupta pentru dezrobirea brazdei româneşti de la Răsărit s-a terminat. Din Carpaţi pînă la Mare sîntem din nou stăpîni peste hotarele străbune". La acţiunile pentru eliberarea Basarabiei şi Bucovinei de Nord au participat 473.103 militari români, pierderile ridicîndu-se la 24.396 de
militari morţi, răniţi, bolnavi, dispăruţi (pînă la 31 iulie 1941);
1979 – În condiţiile gravei crize de energie, CPEx aprobă
o serie de măsuri pentru raţionalizarea consumului de carburanţi şi gospodărirea economicoasă a parcului de autoturisme (inclusiv scumpirea benzinei), precum şi măsuri privind reducerea cantităţii de produse alimentare şi bunuri de consum ce pot fi scoase din ţară de cetăţeni români şi străini.


În lume

306 – Constantin cel Mare a fost proclamat împărat roman de trupele sale;
1994 – Israelul şi Iordania semnează Declaraţia de la
Washington, care încheie formal războiul existent între cele două state din 1948.


Născuţi la 25 iulie

1109 – Afonso I al Portugaliei (m. 1185);
1905 – Elias Canetti, prozator, dramaturg şi eseist (m. 1994).


Click istoric

La 25 iulie 1964 trecea în nefiinţă sculptorul Cornel Medrea. S-a născut într-o familie originară din comuna Galda de Jos. După studii liceale la Alba-Iulia şi la şcoala de Arte şi Meserii din Zlatna, Medrea urmează Şcoala de Arte Decorative din Budapesta, unde a lucrat cu sculptorul Szigmund Zala. Cornel Medrea a fost distins cu Diploma de Onoare la Expoziţia internaţională de la Barcelona, Marele Premiu la Expoziţia internaţională de la Paris pentru relieful Dragoş şi Zimbrul, Premiul internaţional la Expoziţia din New York, Premiul de Stat titlul de Artist al Poporului. A practicat toate genurile sculpturii, cultivînd forme pline, robuste, avînd ca ideal simplitatea realităţii.


Credinţe populare, tradiţii, semne

Una din preocupările educaţiei la şcoala tradiţiei era formarea unor personalităţi viriloide şi feminoide puternice, bine delimitate din punct de vedere sexual. Preocuparea s-a dovedit a fi cu atît mai necesară cu cît diferenţierea dintre bărbat şi femeie nu este absolută. Pentru a adînci separarea dintre sexe este necesar ca la dimorfismul sexual şi la diferenţierea biologică între bărbat şi femeie, care fac posibilă împlinirea actului sexual, să se adauge noi elemente psihologice, educaţionale şi sociale. Poporul a intuit cît de păgubitoare putea deveni pentru individ şi pentru obşte educaţia feminizantă a băieţilor şi viriloidă a fetelor. Şansele matrimoniale ale fătălăilor şi ale fetelor băieţoi erau mult diminuate. Începînd cu naşterea, fetele şi băieţii erau diferenţiaţi onomastic, prin piesele de îmbrăcăminte, prin jucării şi jocuri specifice, prin ceremonii de consacrare a sexului (tăiatul moţului pentru băieţi şi ruptul turtei pentru fete), antrenarea fetiţelor în activităţi casnice şi a băieţeilor în activităţi gospodăreşti, apartenenţa la instituţii specializate pe sex în perioada juvenilă (însurăţitul pentru fete şi înfîrtăţitul pentru băieţi; prinsul verilor şi prinsul văruţelor) şi în perioada adolescentă (cetele de feciori pentru băieţi şi şezătorile pentru fete) etc. De vreme ce în satul tradiţional nu se vorbea de homosexualitate, se pare că această educaţie a avut eficacitate.
  • Profesor Ion Ghinoiu

×
Subiecte în articol: calendar